Suuri osa ranskaantuneista bloggaajista lienee käynyt tällä viikolla Lidlissä. Ranskan Lidleissä (ehkä muuallakin, sitä en tiedä) on nimittäin parhaillaan Skandinavia-teemaviikko ja tarjolla on poikkeuksellisen paljon pohjoismaisia ruokatuotteita. Ainakin Mikri sekä Sinivalko mainitsivat tästä blogeissaan. Minäkin suuntasin siis Lidliin, jossa olen aikaisemmin käynyt korkeintaan kolme kertaa elämässäni enkä Aixissa vielä kertaakaan, vaikka se bussireittini varrella sijaitseekin.
Koska olin samalla reissulla menossa lounaalle E:n kanssa enkä ehtinyt viedä ostoksia välillä kotiin, en voinut tutustua kylmäaltaan tarjontaan. Sen sijaan mukaani lähti kassillinen huoneenlämmössä säilyviä herkkuja:
Harmi, ettei tarjolla ollut karjalanpiirakoita! Niitä tekee täällä kaikkein eniten mieli, etenkin niitä rukiisia, joita on tietyissä kaupoissa irtomyynnissä. Maksalaatikkoakin olisi kiva välillä syödä, ja Saarioisten kasvispihvejä ja ruisleipää. Pitäisiköhän vuokrata ulkosuomalaisporukalla kylmäkuljetusrekka ja tilata tänne kaikkea sitä maukasta suomalaisruokaa, jota ei Suomessa tule arvostaneeksi, koska sitä pitää itsestäänselvyytenä...?
Lidlin jälkeen kävin tavallisilla ruokaostoksilla normaalissa supermarketissa ja yllätyksekseni bongasin maito- ja jogurttihyllystä Valion laktoosittomia tuotteita! Näissä ei kyllä hiiskuta Suomesta sanaakaan, mutta pakkohan tuon on olla meidän kotoinen Valiomme.
Innostuin taas pienen tauon jälkeen kokkaamaan kikherneitä. Olen aina pitänyt niistä tietämättä silti lainkaan, mitä kaikkea niistä saisi tehtyä. Äidin lähettämästä Vivi-Ann Sjögrenin Köyhän ritarin keittokomero -kirjasta löytyi ohje, joka on kuin minua varten tehty (suluissa omia kommenttejani):
Meksikolaiset kikherneet ananaksen ja banaanin kanssa
- purkillinen kikherneitä
- purkillinen tomaattimurskaa (yrteillä maustettu on parasta, tavallinenkin käy hyvin)
- sipuli (ei välttämätön, minä jätän yleensä pois)
- öljyä
- liemikuutio (kasvis-)
- n. 100 g ananasta paloina
- pieni banaani
- suolaa
- mustapippuria
- 1/2 tl sokeria
Silppua sipuli, paista se öljyssä, lisää tomaatti ja murusteltu liemikuutio (minä en ole murustellut niitä), keittele hiljakseen 5 min. Lisää puolet kikherneistä ja soseuta sauvavatkaimella (tomaatti roiskuu valtavasti, vaikka survoisi miten varovasti!). Lisää loput kikherneet ja keitä vielä 5 min. Hämmennä sekaan ananas ja banaaniviipaleet, mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Keitä vielä muutama minuutti, kunnes pata on oikein sakeaa.
Tästä minulla ei ole valokuvaa, koska ruoka näyttää lautasella rehellisesti sanottuna kellertävältä oksennukselta, mutta se on oikeasti aivan valtavan hyvää! Minä olen muutenkin intona suolaisen ja makean sekoituksiin ja tungen kookoshiutaleita ja ananasta melkein mihin tahansa kanakastikkeesta pastasalaattiin. Tässä on kerrankin riittävästi hedelmäisyyttä siitä pitävälle.
10 kommenttia:
Mahtavaa! Enpä yhtään ollut ajantasalla tässä asiassa, ei ole mainokset tulleet meille asti... Äkkiä siis huomenna Lidliin!!
Hyvä ohje! minäkin liityin lukijaksi bloggerin kautta vaikka olenkin blogilistalla seurannut :)
harmi ettei Suomesta taida olla Provenceen suoria lentoja ? kiinnostaisi kovasti esim. Camargue
Solgården, miten herttaista! Kuten saatat muistaa, ovat nuo kaurakeksit vaarallisia, niitä syö puoli lådaa på en gång.
Kyllä hapankorppu aina patongin ja ranskalaisen leivän voittaa! Herkullisia hetkiä!
hei, mistä marketista löysyit noita laktoosittomia tuotteita? Pitäisi olla Pariisissa myös!
onko noi kaurajutut ihania..
Laura
Höh, eihän se mikään Solgården ole, ei osaa lukea enää. Ursäkta mig!
Anonyymi-Lauralle: kaurakeksit ON hyviä, siksi en ostakaan niitä meille. Kokeile, jos löydät niitä!
mullakin on menny koko juttu ohi. täytyykin huomenna yrittää ettiä jostain lidl, tekee mieli hapankorppua :) kiitos vinkistä!
toivottavasti vielä kerkeää, hapankorppuja pitäis ehdottomasti saada - missä lähin lidl???
infona sl:lle, suoria lentoja Hesasta on vain Nizzaan, esim Marseillehin (josta on vielä vähän matkaa Arlesiin) pääsee vaihtamalla konetta useassa paikassa, kts. vaikka Lufthansan, Sabenan tms lentoja.
2 kertaa vuodessa on tuo "Suomi-herkku-hässäkkä" Lidl ketjussa, seuraavan kerran taas syssymmällä. Valitettavasti joka kerta hupenevalla valikoimalla. Nyt ei löytynyt kuin luumukiisseli ja hallonsoppa mun kassiin. Mutta 11.3. lähtee ainaskii täällä Ranskan herkut käyntiin: esim. etanoita tusina EUR 2,45 - NAM!
Sanna: Toivottavasti vielä ennätit!
SL: Kuten Airelle jo totesikin, suoria lentoja on ainoastaan Nizzaan. Sieltä pääsee eteenpäin Marseilleen junalla tai bussilla. Helppoa on myös lentää Suomesta Pariisiin ja tulla sieltä TGV-luotijunalla Aixiin, Avignoniin tai Marseilleen, matka Ranskan halki kestää vain kolme tuntia.
Karhu: Korppuja jo maistoin, eivät ole ihan Pyymäen veroisia mutta hyviä silti. :) Kaurakeksit ovat vielä avaamatta, yritän säästää niitä enkä hotki kaikkia kerralla.
Laura: Jogurtit ja maito löytyivät Casinosta. Carrefourissa tai Monoprix'ssa en ole niitä nähnyt, mutta täytyy seuraavalla kerralla tutkia vähän tarkemmin.
Anonyymi: Ole hyvä :) Toivottavasti löysit vielä jotain!
Airelle: Löysitkö hapankorppuja? Minä en ole vielä maistanut noita, toivottavasti ovat hyviä.
Berlän: Hyvä tietää, tarvii sit ilmeisesti alkaa seurata Lidlin mainoksia ihan tosissaan! Hallonkräämiä ostin itsekin ja sain E:nkin syömään sitä, kummasti kelpasi (kermavaahdon kera) vaikka ensin olikin varma, ettei se voi olla hyvää. Me ostetaan etanamme yleensä Picardilta, joskus voisi tietty jotain muutakin kokeilla. Grüüßejä!
Heippa!
Kysyntää noille skandituotteille näyttäisi täällä Välimerellä olevan! Onneksi oli vielä kaksi pakettia varrasleipää jäljellä meidän paikallisessa Lidlissä :)
Lähetä kommentti