tiistai 24. marraskuuta 2009

Online-aikakoneen kyydissä

Kuinka moni teistä lukijoista on joskus elämänsä varrella haaveillut aikakoneeseen nousemisesta? Todennäköisesti minä en ole ainoa. Pari iltaa sitten tapoin vaihteeksi aikaa netissä ja satuin löytämään aikakoneen, joka siirtää sinut hetkessä 50-luvun alkuun tai keskelle 80-luvun pörröpää- ja olkatoppausmuotia. Aikakone on yhtä kuin virtuaalinen Vuosikirja, joka generoi käyttäjän kasvokuvasta lukuisia eri vuosille ja vuosikymmenille sijoittuvia "vuosikirjakuvia". Pakkohan sitä oli saman tien kokeilla, miltä olisin näyttänyt esimerkiksi vuonna 1950:Minulla olisi nähtävästi ollut täysin samanlainen kampaus kuin E:n äidillä aikoinaan... Vuoden 1958 pääni taas näyttää erehdyttävästi nykyiseltä, silmälaseja lukuun ottamatta:Kaksi vuotta myöhemmin, 1960, hiukseni olisivat olleet lyhyemmät ja lasini räväkämmät:Vuoden 1962 surumielisessä kuvassa muistutan etäisesti Catherine Deneuvea Cherbourgin sateenvarjojen loppukohtauksessa (en toki valitettavasti kasvoiltani, sen myönnän...):1980 olivat polkkatukat ilmeisesti jälleen muotia:Vuoden 1984 lookistani puolestaan oli eleganssi kaukana:Oikeasti jopa muistan, että ihmiset kulkivat suunnilleen tämän näköisinä! Itse olin tuolloin kolmevuotias ja edelleen polkkatukkalinjalla. 1988 aloitin koulun ja jos olisin ollut aikuinen, olisin ehkä näyttänyt tältä:Ylläolevasta tulee mieleen lähinnä tuolloinen idolini, Dynastian Alexis tahi vastaava...! 1996 olin jo rippikouluiässä, mutta en silti muista näyttäneeni todellisuudessa koskaan tällaiselta:Oikeasti eri aikakausien kuvilla leikkiminen oli mahtavan hauskaa. Kokeilkaa ihmeessä!

Harmittelin sitä, että sivuston varhaisin mahdollinen tyyli on vuodelta 1950. Olisin mielelläni palannut ajassa vieläkin kauemmas, vaikkapa 1920-luvulle dekadenttiin Berliiniin. Tumma polkkatukka ja kirkkaanpunaiset huulet minulla olisi jo valmiiksi, à la Louise Brooks (kuva täältä):
Vielä kernaammin siirtyisin aina 1700-luvulle ja Marie-Antoinetten aikaan asti. Olen intohimoisen kiinnostunut Versailles'n hovista Aurinkokuninkaasta vallankumoukseen ja aivan erityisesti Marie-Antoinettesta. Vaikka korsetit, metriset hiuslaitteet ja valtavat panier-hameet eivät olekaan sovitettavissa nykyajan elämään, minua ei silti häiritsisi pukeutua tähän tapaan (kuva täältä):Jos sinulla olisi käytössäsi aikakone, mille vuosikymmenelle tai -sadalle matkustaisit ja miksi?

2 kommenttia:

mamabear kirjoitti...

Mieletöntä! Huvittavaa! Mitkä lookit!

En palaisi millekään vuosikymmenelle(muistan niitä useita), tämä on hyvä. Oikeastaan 60-luku oli aika hauska, silloin maailma muuttui melkoisesti modernimmaksi ja markan rinnalle tuli penni, eikä € tullut edes ennustajaeukkojen mieleen.

Aikamoisen jännää olisi kurkata ensi vuosikymmenelle...

Susu kirjoitti...

Vitsit että oli hauska juttu! 80-luvun kampaukset olis vaikka voineet olla mulla silloin.

En oikeastaan haluis matkustaa mihinkään aikaan. Just nyt on ihan ookoo (lukuunottamatta kaikkia tekemisiä haittaavaa ikänäköä).