torstai 19. marraskuuta 2009

Le Beaujolais Nouveau est arrivé !

Marraskuun kolmas torstai on viinin ystävälle valonpilkahdus loppusyksyn synkkyydessä. Silloin tulevat kaikkialla maailmassa myyntiin Beaujolais Nouveau -punaviinit, jotka piristävät mukavasti muuten niin harmaata eloa. Tätä uuden sadon viiniä saa myydä vain ja ainoastaan marraskuun kolmannesta torstaista lähtien. Minäkin olen perinteisesti hakenut oman Beaujolais'ni maisteltavaksi heti ensimmäisenä mahdollisena päivänä, tosin tänä vuonna olin autuaasti unohtanut koko asian ja huomasin vasta aamulla Helsingin Sanomista, että tänään olisi lähdettävä viiniostoksille. Alko tarjoaa vuosittain kaksi BN-vaihtoehtoa, ostin molemmat:



Vasemmanpuolinen Mommessin on jo avattu ja maukkaaksi havaittu, Honoré Lavigne vielä odottelee vuoroaan viileäkaapissa.

Muistelin marraskuuta 2002, jolloin olin juuri sopivasti BN:n myyntiaikaan Pariisissa Mireillen konserteissa. Suomalais-saksalaisen faniporukan kanssa istuimme konsertin jälkeen iltaa Olympian takana komeassa Bar Romain -viinibaarissa BN-karahvien ääressä, kunnes nälkä iski. Löysimme lopulta koko yön auki olevan grilliravintolan, söimme paistettua kanaa ja ranskanperunoita puoli neljältä aamuyöllä ja lähdimme vasta aamun ensimmäisellä metrolla takaisin hotelleihimme. Aixissa puolestaan olen nauttinut uutta Beaujolais'ta vain kerran, vuonna 2003. Silloin useat pienet valintamyymälät järjestivät jalkakäytäville ilmaisia viinimaistajaisia ja levittivät
olkia niin kaupan eteen kuin sisällekin.

Kaipasin viinin seuraksi jotain kepeää ja yksinkertaista syötävää ja päädyin laittamaan tämänhetkistä suosikkiruokaani, tomaatti-chèvrepiirakkaa. Alkuasetelma oli tämä:



Ja tähän päädyttiin:



Piirakka on maailman helpoin valmistaa, ja ennen kaikkea ohje on ihan itse keksimäni! Tai no, itse muokkaamani nyt ainakin. Valmis taikina (Suomessa ruistaikina on paras, Ranskassa pâte feuilletée sopii tähän hyvin) painellaan piirakkavuokaan ja sille sivellään (punaista) pestokastiketta, sinappikin käy. Peston päälle nakellaan tomaattiviipaleita, joista on
poistettu siemenet, sekä vuohenjuustonokareita. Maustetaan kuivatuilla Provencen yrteillä. Piirakka pysyy koossa, kun päälle kaadetaan kahdesta kananmunasta ja 2 dl kermasta tehty sekoitus. Suomessa kannattaa käyttää Valion tomaatti-vuohenjuusto-ruokakermaa, Ranskassa crème semi-épaisse on osoittautunut tavallista litkukermaa paremmaksi. Maustamattomaan kermaan voi halutessaan lisätä tomaattikastiketta makua antamaan. Puolisen tuntia uunissa 200-225 asteessa ja ei kun syömään. Bon app' !

9 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Kuulostaa todella maukkaalta, pitää kokeilla!

Sanna kirjoitti...

Piirakka siis :)

Duussi kirjoitti...

Hyvännäköinen piiras, pistetääs resepti muistiin! :)

Multa jäi eilen viinit maistelematta, mutta heppu yritti koko päivän kovasti opetella oikeaa ääntämystä :D kun oli lähdössä istumaan iltaa poikien kanssa. Mallaskukon tiskillä sitten asiantuntevana oli kysynyt uutuusviintä, mutta baarimikko ei ollut ihan tajunnut... :D Ei ehkä kaikki baarit otakaan sitä myyntiin.

Susu kirjoitti...

En kyl voi uskoa et Fifi leipoo!?! Tuota on kyllä pakko kokeilla. Jos ei nyt viikonloppuna niin myöhemmin. Kait tuohon joku vähän parempikin punkku kelpaa? Niin kuin sanoin niin tuo BN on kyllä mun mielestä vähän ylimainostettua... Mut vuohenjuusto on paras!

Airelle kirjoitti...

piirakkaresepti vaiokuttaa todella hyvältä ja sitä ruistaikinaa mun pitää ehdottomasti kokeilla jouluna.
mitÄ tulee BN:n, on se todella markkinoinnin huippusaavutus. toiset tykkää, toiset sanoo viinietikaksi. onneksi en ole viiniconnoisseur enkä edes tykkää punaviinistä, joten en sano mitään (meidän huusholleissa ei kyllä noita vinejä näy)!

mamabear kirjoitti...

Piiras oli maukasta ja makoisaa, kannattaa kokeilla ja siitä voi säveltää vaikka mitä variantteja.

Viiniä maistoin kulauksen, se oli kamalaa, niinkuin kaikki viinit ja muut alkoholit, mutta pullot kauniita ja litku kauniin punaista.

Fifi kirjoitti...

Sanna: Kokeile toki! Vaikka molempia ;)

Duussi: No voi :) Onnistuiko heppu lopulta kuitenkin saamaan viintä? Ehkä sitä ei tosiaan joka paikassa myydä, ainakaan Suomessa.

Susu: Ihmeiden aika ei ole ohi! :D Tietty tuohon käy mikä tahansa viini, rosé varmaan kaikkein parhaiten. Joko se joululahjaviini on muuten juotu? Tykkäsittekö?

Airelle: Viinintuntija en ole todella minäkään, lähinnä tuossa tosiaan kiehtoo se markkinointi. Tuskin ostaisin, jos noita olisi saatavilla normaalisti vuoden ympäri ilman mitään erikoistempauksia. Juon mieluiten roséta tai kuivaa valkoviiniä; BN on oikeastaan ainoa punaviini, josta pidän, juuri siksi, että se on niin kevyttä ja mehumaista.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos oli aivan ihanaa! Tein toisen version broccoli-vuohenjuusto, kun tomaatti oli niin kallista!

BNaa kuuluu juoda Pariisissa, ei Turussa! Joten säästän sinne..

bises, Laura

jk. laita ihmeessä nettihakemus L´Orealille. Etsivät aina osaajia/harkkareita.

Mari kirjoitti...

Piirakka kuulostaa herkulliselta! Ja mä tykkään rukiin mausta. Luulen, että tätä kokeillaan! Mutta punaviinistä en tykkää (jos joku sitä mulle vahingossa tuo, niin kiikutan ne pullot kipin kapin tuohon Annankadulle...)

PS. Nyt kaikki luulee että olen absolutisti :D (Mä tykkään epänaisellisesti vodkasta, sitä ei saa vaan kai ääneen tunnustaa? )