tiistai 8. toukokuuta 2007

marquise.maintenon@versailles.fr

Sain vihdoin Ruutuhyppelyn luettua ja tartuin tuoreimpaan hankintaani, Françoise Chandernagorin faktaa ja fiktiota sekoittavaan teokseen L'Allée du Roi. Se on romaanimainen elämäkerta Françoise d'Aubignésta, markiisitar de Maintenonista, joka oli Ludvig XIV:n rakastajatar ja myöhemmin tämän salaa vihitty puoliso. Olen heikkona 1600-1700-luvun ranskalaiseen hovielämään Aurinkokuninkaasta Marie Antoinetteen. Aina Versailles'ssa vieraillessani ajattelen käveleväni samoissa huoneissa, joissa Madame de Pompadour ja Marie Antoinette muinoin oleskelivat, ja kuvittelen, millaista olisi elää heidän aikakaudellaan. Etenkin 1700-luvun muoti on kiehtovaa: äärimmäisen tiukkoja korsetteja, valtavia hameita, ruusukkeita, jalokivikoristeita ja mielikuvituksellisia korkeita kampauksia Marie Antoinetten tyyliin.

Toisaalta elämä tuohon aikaan oli muutakin kuin upeita pukuja. Hygienia oli olematonta. Veden uskottiin imeytyvän ihon läpi ja aiheuttavan sairauksia, mistä syystä ihmiset peseytyivät tuskin koskaan. Mahtavien kampausten alla vilisivät täit. Ihmiset kuolivat sairauksiin, jotka nykyään saataisiin helposti hoidettua. Elämä palatseissa oli todennäköisesti myös sietämättömän pitkäveteistä: uhkapeli, juonittelut ja oopperaesitykset olivat harvoja huvituksia.

En siis välttämättä sittenkään haluaisi elää 1700-luvulla. Sen sijaan on hauska leikkiä ajatuksella nykyajan ja tuon aikakauden yhdistämisestä. Salaa toisiinsa rakastuneet nuoret lähettelisivät kirjelippujen sijaan tekstiviestejä. Toisiaan vastaan juonittelevat kuppikunnat tekisivät sotasuunnitelmiaan chatissa tai messenger-keskusteluissa. Monen aatelisen omaisuuden tuhonnut uhkapeli olisi vaihtunut kansainväliseen nettipokeriin. Versailles'n ooppera- ja teatteriesityksiä katseltaisiin videotykkien avulla jättiscreeneiltä. Kuuluisat kirjeromaanit, kuten Vaarallisia suhteita tai Madame de Sévignén kirjeenvaihto, koostuisivat sähköposteista. Kuvitelmaa voisi jatkaa vieläkin pidemmälle. Millainen olisi markiisitar de Maintenonin viesti Aurinkokuninkaalle?

From: marquise.maintenon@versailles.fr
To: louis.14@versailles.fr
Subject: RDV ce soir ?

Bjr mon <3 Venez ds ma chambre ce soir ! Me manquez, ai envie vous voir. Chuis telmt amoureuse 2 vous. JVM.
Fd'A.

Niin, mitä meidän nykyisestä sähköisestä viestinnästämme mahdetaan ajatella 300 vuoden kuluttua?

1 kommenttia:

Pieni ja pullea Aasi kirjoitti...

ei lapselle saa kertoa ettei joulupukkia oo oikeesti olemas, törkeet. Romutit mun maailman hienoist kampauksis t ja hovielämästä. Melkeen alan boikotoimaan sun blogia ;)