maanantai 24. tammikuuta 2011

Blogimeemi

Aikani kuluksi googletin erilaisia blogeissa kiertäviä meemejä (mikä tahansa aivottominkin taukotoiminta on kiinnostavampaa kuin tilastotieteen esitelmän tekeminen sektoridiagrammeista ja histogrammeista...) ja osuin tällaiseen bloggaamista käsittelevään kyselyyn ennestään tuntemattomassa Future Lovers -blogissa. Edelleen aikaa tappaakseni lainasin meemin tännekin:
 
0. Miten selittäisit bloggaamisen/blogit tutullesi, joka tietää mikä Internet on, muttei tiedä mitä blogit ovat?  
Blogi on laajahko käsite ja se voi sisältää melkein mitä vain: se voi olla joko "yksityinen" netissä julkaistava päiväkirja (yksityinen lainausmerkeissä, koska mikään netissä julkaistu ei voi olla todella yksityistä), poliitikon kanava kertoa ajatuksiaan ja mielipiteitään äänestäjille, kätevä keino tekniikan tai kosmetiikan harrastajille esitellä uusia löytöjään ja testata tuotteita...   

1. Koska aloitit bloggaamisen?
Maanantaina 9. lokakuuta 2006. Samana päivänä kirjoitin ensimmäiset rivit sekä graduuni että blogiini.
 
2. Miksi bloggaat?  
Aluksi gradunteon tueksi, nykyään lähinnä pitääkseni yhteyttä Suomessa asuviin sukulaisiini ja ystäviini sekä kertoakseni kollektiivisesti kuulumisiani kaikille minut tunteville. Blogi on myös oiva väylä levittää kulttuuritietoutta ja välillä se toimii matkailumainoksenakin.
 
3. Kuinka usein bloggaat?
Nykyään harvemmin kuin ennen siitä syystä, että opinnot vievät suuren osan ajastani. Työttömänä ollessani minulla oli kaiket päivät aikaa blogata, nyt ehdin (ja jaksan) kirjoittaa lähinnä viikonloppuisin.

4. Tunnetko syyllisyyttä tms. jos et ehdi blogata? Miksi?
En ehkä varsinaisesti syyllisyyttä, mutta silloin tällöin minulla kyllä on huono omatunto, jos en ole blogannut esim. yli viikkoon. Siinä vaiheessa sukulaisetkin yleensä alkavat kysellä, milloin blogi taas päivittyy.
 
5. Bloggaatko vai blogaatko, miksi? 
Bloggaan. Kannatan Kielitoimiston Eero Voutilaisen tavoin perinteisen määrällisen astevaihtelun laajentamista myös soinnillisiin klusiileihin b ja g eli blogata: bloggaa tai lobata: lobbaa. (Menipä akateemiseksi tämä perustelu... Kannattaa lukea Kielitoimiston artikkeli aiheesta!)
 
6. Mitä laskuria käytät? Kuinka monta kävijää (ei latausta) blogissasi käy sivulaskurisi mukaan keskimäärin päivässä?
SiteMeter; kävijöitä näyttää olevan päivässä keskimäärin 64.

7. Kuinka monta lukijaa sinulla on blogilista.fi:n mukaan (jos olet kirjautunut sinne)?
Tasan 50, mutta uskoakseni varsin moni lukee blogeja muuten kuin Blogilistan kautta. Itse kyllä käytän mieluiten Blogilistaa blogipäivitysten seuraamiseen. 

(kuva täältä)


MUIDEN BLOGIT
1. Luetko muiden blogeja? Jos luet, miksi luet niitä?
Luen toki, aina kun suinkin ehdin! Blogien kautta pysyn ajan tasalla tuttavieni kuulumisista ja niiden (kuten Facebookinkin) avulla säilyy tunne yhteydenpidosta, vaikka emme usein tapaakaan.

2. Koska aloitit blogien lukemisen?
Siitä on kauan; todennäköisesti suunnilleen samoihin aikoihin kuin aloitin oman blogini.

3. Kuinka monta blogia sinulla on blogilistallasi (jos et käytä blogilistaa: kuinka monta blogia seuraat)?
Pikaisen laskutoimituksen perusteella niitä on Blogilistalla 45, mutta osa on sellaisia, jotka eivät ole päivittyneet enää kuukausiin (tai vuosiin) ja jotka ovat vain unohtuneet listani hännille. Oikeampi lukumäärä olisi 30 paikkeilla.

4. Millaisia blogeja luet kaikkein mieluiten?
Ulkosuomalaisblogeja, mieluiten ranskansuomalaisten, sekä sellaisia suomalaisblogeja, joilla on jokin yhteys Ranskaan. Sukulaisten ja tuttujen blogit ovat myös prioriteettilistan kärjessä.

5. Millaisia blogeja luet vähiten?
Perinteisiä muotiblogeja, joissa 30-kiloiset ja 14-vuotiaat pikkutytöt esittelevät H&M-muotia. Käsityöblogeja en lue yhtä lukuunottamatta lainkaan, en myöskään tekniikka-, urheilu-, raskaus- tai anoreksiablogeja sun muita, joilla ei ole mitään yhtymäkohtaa omaan elämääni.
 
6. Käytkö lukemassa blogeja, joiden tiedät ärsyttävän sinua?
En, miksi ihmeessä ärsyttäisin itseäni tahallani?

7. Luetko etupäässä suomalaisia vai ulkomaalaisia blogeja?
Suomalaisia, ts. suomenkielisiä. Vilkuilen erittäin satunnaisesti yhtä tai kahta ranskalaista kosmetiikkablogia.

8. Kuinka usein luet uusia blogeja yrittäen löytää uusia suosikkeja?
Harvoin. Joskus klikkaan sattumalta jonkin seuraamani blogin suosikkilistalta tuntematonta blogia, jonka otsikko ja/tai tuorein postaus kuulostavat mielenkiintoisilta, mutta useimmiten pitäydyn vanhojen tuttujen blogien parissa. 

 (kuva täältä)
 
INTERBLOGISTISUUS YMS.
1. Onko blogisi blogilistalla (blogilista.fi)?
On.

2. Jos on, miksi? Ilmoititko sen itse sinne?
Ilmoitin itse, näköjään maaliskuussa 2007 eli muutama kuukausi blogin aloittamisen jälkeen. Sitä ennen en tiennyt Blogilistan olemassaolosta.

3. Kuinka usein käyt seuraamassa oman blogisi sijoitusta top- tai hot-listalla?
En ikinä, en ole koskaan kiinnittänyt huomiota mihinkään ranking-listoihin. Käytän Blogilistaa vain omien suosikkieni lukemiseen.

4. Mitä ajattelet / miltä sinusta tuntuu, jos blogisi sijoitus on noussut top- tai hot-listalla?
Varmaan olisin ylpeä ja tyytyväinen, mutta kuten sanoin, en piittaa mahdollisista rankinglistasijoituksistani.

5. Mitä ajattelet / miltä sinusta tuntuu, jos blogisi sijoitus on laskenut top- tai hot-listalla? 
Ajattelisin todennäköisesti, että a) en bloggaa riittävän usein ja b) höpötykseni eivät jaksa kiinnostaa lukijoita. 


6. Kommentoitko muiden blogeja näiden kommenttiosastolla? 
Valitettavasti aivan liian harvoin! Olen useasti päättänyt ruveta kommentoimaan ahkerammin, mutta silti jostain syystä kommentointini jää kovin vähäiseksi.

7. Missä blogissa kommentoit kaikkein useimmin?

Ehkä Stazzyn ja Airellen blogeissa, lähinnä siksi, että meillä on suunnilleen samankaltaiset elämäntilanteet ja asumme suunnilleen samoilla seuduilla. 

8. Millaisia viestejä/asioita kommentoit kaikkein useimmin? 
Sellaisia, joista minulla on omakohtaista kokemusta tai sitten sellaisia, jotka syystä tai toisesta herättävät tavallista enemmän tunteita. Pelkkää tusinakommentointia tyyliin "hyvää viikonloppua" tai "onpa sulla kiva paita" en suosi.

9. Kommentoitko muiden blogeja omassa blogissasi? Millaisissa tilanteissa / mistä aiheista / mitä blogeja?

Harvemmin. Lähinnä siteeraan muita blogeja silloin, kun olen inspiroitunut jonkun postauksesta (kuten nyt vaikkapa tämän meemin kohdalla) tai tavannut jonkun muun bloggaajan. En yleensä kirjoita "X:n blogissa on hyvä postaus, käykää lukemassa" -tyyppisiä kommentteja.

10. Tuntuuko sinusta siltä, että “blogistanissa” (suomalaisten blogikirjoittajien / -lukijoiden yhteisö) on olemassa sisäpiiri?
No enpä osaa sanoa, kun ainoat tuntemani suomalaiset bloggaajat ovat joko ulkosuomalaisia tai tuttujani muuta kautta kuin blogimaailmasta. Sellaisen käsityksen olen saanut, että tietyt ja samat suositut muotibloggaajat pyörivät aina samoissa tilaisuuksissa, mutta koska ko. bloggaajat tai aihe sinänsä eivät suuremmin kiinnosta, en ole sisäpiiriasioilla päätäni vaivannut. 

 
11. Tunnetko kuuluvasi sisäpiiriin? Miksi / miksi et?
Kuten juuri sanoin, on koko sisäpiiriajatus minulle vieras. Mihin sisäpiiriin voisin kuulua? Provencelaisbloggaajiin? Emmeköhän me kaikki ole tasavertaisia. 

12. Käytkö blogitapaamisissa? Miksi?
Käyn mielelläni aina silloin, kun sellainen järjestetään inhimillisen välimatkan päässä. Viime keväänä meillä oli mainio tapaaminen Aixissa eteläranskalaistuneiden kesken ja lokakuussa treffasimme isommalla porukalla Pariisissa. Milloinkas järjestetään seuraava tapaaminen ja missä? Blogitapaamiset ovat mukava tapa jutella kasvokkain ennalta tuttujen bloggaajien kanssa sekä yhdistää tuntemattomien bloggaajien teksteihin nimi, kasvot ja ääni. 
 

2 kommenttia:

Mila kirjoitti...

Heips! Olen uusi lukijasi ja ajattelin näin tervehtiä sinua ensialkuun :) Olen itsekin uudehko ulkosuomalainen, opiskelija ja koiranomistaja, joten sinun kirjoittamasi jutut kiinnostivat heti. Kiva löytää uusia mukavia blogeja luettavaksi. Taidanpa muuten lainata sinun ideaasi ja tehdä tuon samaisen meemin.

-Mila

Fifi kirjoitti...

Mila,
Hei ja tervetuloa! :) On aina niin mukava saada kommentteja uusilta lukijoilta. Kävin lukemassa blogiasi ja ihastuin heti upeisiin maisemakuviisi ja ennen kaikkea lutuisiin koiranpentuihin heti ensimmäisessä postauksessa! Lisäsin blogisi saman tien sivupalkkini suosikkilistalle. Lainasin itsekin sinulta idean, nimittäin koirien ikälaskurit tuohon sivupalkkiin heti oman esittelyni alle. :)

Tee toki sama meemi, lukisin mieluusti muidenkin vastauksia!