Ellan, Pinean ja Stazzyn blogeissa on listattu ahkerasti laaja-alaista nippelitietoa Ranskasta. Minäkin kannan vihdoin korteni kekoon, tosin tietämättä etukäteen, tuleeko faktoja 20, 50, 100 vaiko jotain siltä väliltä. Todennäköisesti tulen myös tahtomattani maininneeksi useammankin muilla listoilla komeilevan huomion, eikä yleistyksiltäkään vältytä. Ja sitten matkaan:
1. Ranskassa on kolmenlaisia poliiseja: valtion poliisit (police nationale), kunnalliset tai kaupungin poliisit (police municipale) sekä santarmit eli sotilaspoliisit (gendarmes). Valtion poliisit ja santarmit sekä ylläpitävät järjestystä että ratkovat rikoksia ja ottavat rosvoja kiinni, kunnallispoliisit lähinnä kirjoittavat sakkoja ja huolehtivat yleisestä turvallisuudesta kunnassa. Molemmat poliisit kuuluvat sisäministeriön alaisuuteen, santarmit taas puolustusministeriöön.
2. Lentokentillä ja isoilla rautatieasemilla näkee usein santarmeja kiväärien tms. pitkien aseiden kanssa.
3. Ranskassa asianajajat käyttävät oikeudessa mustia viittoja, joissa on valkoiset liperit ja hännän näköinen tupsu toisella olkapäällä.
4. Ranskalaiset lakkoilevat jatkuvasti. Esimerkiksi tänään ovat lakossa ainakin uimavalvojat, mistä johtuen useimmat uimahallit ovat kiinni.
(minun lähiuimahallini; kuva täältä)
5. Toisaalta lakkoon ei ole pakko osallistua, jos ei halua. (E. ei ikinä noudata fonctionnairejen lakkopäiviä, koska tulonmenetykset ovat kohtuuttomat ja saavutettu hyöty olematon.)
6. Ravintolaan on normaalia mennä koiran kanssa. Koira oleilee pöydän alla tai omistajansa tuolin vieressä ruokailun ajan eikä se herätä minkäänlaista negatiivista huomiota.
7. Me näimme kerran ruokakaupassa naisen kissan kanssa, tosin kissa oli ostoskärryissä kuljetuslaatikossaan.
8. Ranskalaiset ostoskärryt ovat paljon matalampia kuin Suomessa ja selkä tulee aina kaupassa käydessä kipeäksi, koska tavaroita pitää noukkia syvältä kärryjen pohjalta.
9. Täällä käydään kaupassa harvemmin kuin Suomessa ja ostetaan kerralla koko kärryllinen tavaraa.
10. Meidän supermarkettimme tarjoaa ilmaisen kotiinkuljetuksen ostoksille, jos niiden loppusumma ylittää 100 euroa. Me ajamme siis normaalisti autolla kotiin ja tavarantoimittajapoika tulee vähän myöhemmin pakettiautolla perässä ja kantaa kauppakassimme kotiovelle 4. kerrokseen.
11. Ruokakaupan lihahyllyssä näkee yleisesti aivoja, sydämiä, munuaisia sun muita sisäelimiä.
12. Jauhelihapihvit ovat täällä pelkkää pihvin muotoon puristettua jauhelihaa, niihin ei sekoiteta munaa, korppujauhoa ym. kuten suomalaiseen lihapullataikinaan.
13. (Jauheliha-)pihvi, ranskalaiset perunat ja pari salaatinlehteä on yleisin ja klassisin lounasruoka.
14. Lounaalla on aivan tavallista juoda viiniä ja palata sitten töihin. Meidän kortteliravintolassamme esimerkiksi kuuluu lounaan hintaan 37,5 cl puna- tai roséviiniä.
15. Kaupoissa on yleensä yksi hyllyväli varattu punaviineille, yksi roséviineille ja yksi valkoviineille ja muille alkoholijuomille.
16. Täältä on lähes mahdoton löytää tavallisia aamiaismuroja, joiden joukossa ei ole suklaata, hunajaa, sokerikuorrutusta tai näitä kaikkia.
17. Erilaisia rasvattomia jogurtteja ja vanukkaita on miljoonaa eri laatua, mutta melkein kaikissa on hurjat määrät sokeria.
18. Täällä ei ole jäätelökioskeja, joista voisi ohikulkiessaan ostaa jätskin mukaansa. Sen sijaan pizzaa myydään pakettiautojen takaluukuista melkein joka toisessa kadunkulmassa.
19. Jalkakäytävien ja aukioiden reunoilla on betoni- tai metallitolppia, jotta autoilijat eivät pääse pysäköimään niille.
20. Ainakin Aixissa auto jätetään huoletta hätävilkut päällä keskelle katua siksi aikaa, että käydään pankkiautomaatilla/leipäkaupassa/ostamassa tupakkaa. Kyllä ne takana tulijat odottavat...
21. Tupakkakaupoissa myydään tupakan lisäksi arpoja ja muita rahapelejä, postimerkkejä, matkamuistoja, karkkeja ja prepaid-liittymien latauslipukkeita. Parkkisakotkin maksetaan ostamalla tabacista veromerkki, timbre fiscal, joka liimataan sakkolappuun todisteeksi maksusta.
22. Perinteisesti presidentit ovat virkakautensa aluksi armahtaneet kaikki maksamattomat pysäköintisakot. Sarkozy sen sijaan kieltäytyi kaikista armahduksista tultuaan valituksi presidentiksi 2007.
23. Erittäin monet kadut ja aukiot on nimetty ihmisten mukaan. Meidän kylässämme melkein jokaisella kadulla on jonkun maailmansodissa tai vastarintaliikkeessä kaatuneen kyläläisen nimi.
24. Liikenneympyröitä on Ranskassa huomattavasti enemmän kuin tavallisia risteyksiä.
25. Joissakin liikenneympyröissä on lisäksi liikennevalot.
26. Autojen tuulilasin alanurkassa on oltava näkyvissä pieni vihreä paperilappu todisteena siitä, että omistajalla on voimassaoleva vakuutus.
27. E:n kotivakuutus vaatii, että kotiovessamme on oltava yhteensä kolme lukkoa.
28. Ranskassa ovi ei mene itsestään lukkoon, vaan se on lukittava ulko- tai sisäpuolelta avaimella.
29. Jokaiseen lukkoon on oma erinäköinen avaimensa, joten tarvitsen neljä avainta päästäkseni ulkoa ensin sisälle taloon ja sitten asuntoomme. Roskalaatikoille on myös erillinen avain, samoin postilaatikkoon.
30. Provencessa katot eivät ole peltiä, vaan punaruskeaa kattotiiltä.
31. Etenkin vanhoissa taloissa sähköjohdot roikkuvat usein rakennuksen ulkoseinillä.
32. Itse asiassa alueen virallinen nimi ei ole Provence, vaan PACA eli Provence - Alpes - Côte d'Azur.
33. PACA-nimeä ollaan muuttamassa, koska se on ruma eikä sano mitään kenellekään.
34. Suosituin ehdotus uudeksi nimeksi on Provence Méditerranée.
35. Provencen "kansallispeli" on boules eli petankki, ja viikonlopun sanomalehdessä on usein koko sivun verran pétanque-kilpailuiden tuloksia.
36. Jostain syystä pétanqueta pelaavat vain miehet, naispelaajan näkeminen on erittäin harvinaista.
37. Sen sijaan Aixissa on naisbussikuskeja enemmän kuin Turussa.
38. TF1-kanavan pääuutisankkuritkin ovat naisia, viikolla Laurence Ferrari ja viikonloppuisin Claire Chazal.
39. Uutiset tulevat tasan kahdeksalta sekä TF1:lta että France 2:lta.
40. Uutiset kestävät puoli tuntia ja niiden jälkeen ei julkisilla tv-kanavilla (France 2, France 3, France 4, France 5 ja France Ô) näytetä enää mainoksia. TF1 on yksityinen kanava, joten sillä mainoksia tulee koko illan.
41. Ranskalais-saksalainen Arte on ainoa kanava, joka silloin tällöin lähettää vieraskielisiä elokuvia alkukielellä ja ranskaksi tekstitettyinä.
42. TV-sarjoista näytetään aina useampi jakso kerrallaan ja kuulemma melko mielivaltaisessa järjestyksessä. (Katson niin harvoja sarjoja, etten juuri kiinnitä huomiota jaksojen järjestykseen.)
43. Ruoka-aiheisten mainosten aikana ruudun alalaidassa näkyy terveysaiheinen teksti tyyliin "syökää viisi hedelmää ja vihannesta päivässä" tai "harrastakaa säännöllisesti liikuntaa" sekä nettiosoite www.mangerbouger.fr
44. Erilaisia tosi-tv-ohjelmia on käsittämätön määrä, ja aina välillä valitetaan, kun katsojaluvut eivät olekaan yhtä korkeita kuin on odotettu.
45. Suuri osa tosi-tv-ohjelmista keskittyy rakkauden löytämiseen tai sen säilyttämiseen.
46. Ranskassa naimisiin mennään kaupungintalolla ja vihkijänä toimii kaupunginjohtaja tai hänen apulaisensa. Pelkkä kirkkovihkiminen ei ole pätevä, mutta halutessaan hääpari voi siviilivihkimisen jälkeen mennä vihittäväksi myös kirkkoon.
47. Siirryttäessä autoilla kaupungintalolta hääjuhlapaikalle koko hääseurue soittaa lakkaamatta auton äänitorvea. Myös häävieraiden autot koristellaan valkoisilla tai vaaleanpunaisilla hörhökoristeilla.
48. Siviilisääty (madame tai mademoiselle) pitää merkitä lähes joka paikkaan. Jopa ompelija kysyy kuittiaan varten, olenko neiti vai rouva. Virallisissa kirjeissä puhutellaan tietenkin yksinomaan arvoisaksi rouvaksi / neidiksi.
49. Vähänkin tärkeämmät kirjeet lopetetaan aina erinomaisen kiemuraisella fraasilla, kuten "pyydän Teitä, Herra/Rouva/Neiti, vastaanottamaan mitä vilpittömimmän kunnioitukseni osoituksen".
50. Naimisissa olevat ihmiset maksavat vähemmän veroja kuin naimattomat. Verotukseen vaikuttaa alentavasti myös lasten lukumäärä.
11 kommenttia:
Eksyinpä tänne blogiisi vahingossa ja jäin lukemaan pitkäksi aikaa. Hauska lukea ulkosuomalaisten juttuja Ranskasta. Itse asun ranskalaisen mieheni kanssa vielä Suomessa, seuraavaksi ilmeisesti Saksassa ja kenties jossain vaiheessa Ranskassakin :) Tarkoitus on vähän ekspatriaatteilla jonkin aikaa ja sitten ehkä joskus asettua aloilleen. :)
Tosi ihania juttuja täällä!
Vive la Finlande! Kyl niimpal ihmeellist on siäl, et mää ole oikke ilonen, et mää ja me asutan tämmöttes
maas, misä sentäs o hommis jottai järkke ja meininki.
Ja tötteröit saa torilt kahrest kioskist ja kaupas ei ol viinei. Eikä olla frouvi ja neirei sen kummemmi, ei ol kukka montte vuatte laittan kortin pääl rouva Laurila tms.
Olis tääl se hauska, et voisis otta koira föli vaik pitsal, siäl ne istusiva pöyrä al ja niil annetais paprikan paloi. Tai Seurahuanel syämä ja koiril oma tassi sin laattial.
Mää en ol jääkiakko katton eikä onneks tarttekka enä, ko Suamen poja hävisivä ja lähtevä kotti. Ja ens viikol tule ehtoisi ihan jottai kunnollist kattomist, niinko vaik euroviisu.
heippa Fifi,
onhan Provence olemassa, historiallisesti, mutta minkä alan se kattaa, on aika häilyvää. sen sijaan Paca on hallinnollinen kokonaisuus ja aika uusi luomus. musta Paca on lyhyt ja helppo; sen sijaan Provence Méditerranée on aika pitkä sanottavaksi.
heh olisikohan se johtunut vakuutuksesta kanssa kun jollain oli Nizzassa 10 eri lukkoa :D
18 : Heh, tämän kaupungin keskustassa on osapuilleen kiljoona jäätelökioskia, yhdessä niistä vain 90 parfyymia. Pitäiskin joskus kuvata..
Yksi kollega selvitti minulle kerran, että liikenneympyröitä on niin paljon sen takia, että piirtäjä-insinööri saa niiden suunnittelusta suuremman provikan kuin tavallisista risteyksistä. En yhtään ihmettelisi....
Meillä on vain kaksi lukkoa + alaoven lukko + postilaatikko + kellari + roskakatos. Aktiivisesti kuljetan mukanani ainoastaan kolmea ensimmäistä.
Hauskoja! Ykköseen: sitten on vielä A.S.V.P., mikä taitaa olla sama kuin korttelipoliisi?
Tuo koirajuttu on musta ihana, samoin se, että koiria ei koko ajan pidetä kiinni, vaan ne saa juoksennella niin kuin koirat juoksentelee... Ja silti tottelevat. Koira-aitauksetkin on ihan olemattoman pieniä kakatuspaikkoja, ja niissä näkee harvoin ketään ;)
Parkkisakoista: tuohon voisi lisätä että moni ei niitä myöskään maksa ("Jos maksat nyt, maksat aina, sillä silloin niillä on sinun tietosi..."), ja että tavallinen parkkisakko on 11€ (!!).
Musta on ihana olla täällä rouva. Ja välillä neiti ;) Suomessa sitä on ei-kukaan, kun nimiäkään ei käytetä.
Kun olin aivan alussa töissä ravintolassa, sinne tuli joku vähän hienompi rouvashenkilö villakoiransa kanssa ja sen koiran piti istua tuolissa rouvaa vastapäätä ja saada oma annos jauheliha pihviä tarjoiltuna samanlaiselta lautaselta kuin rouva ite. Sitten koira söi pihviänsä pöydältä lautaselta ja rouva jutteli sen kanssa (sille) koko illan. Kokin ilme oli kyllä hauska kun tulin sanomaan, että nyt tarvisi jauhelihapihvi koiralle...
Olipa taas mukavaa lukea näitä Ranskan kummallisuuksia:-)
Mun kauppaan on aina kaikki mopsit tervetulleita ja joskus niiden annetaan haistella lankakeriä.
Pitänee muistaa ruovitella kun Madame a la maison poikkeaa seuraavan kerran...
Oi kun kiva lukea näitä ranskalaisia tapoja! Haluaisin kysyä, että tiedätkö minkä vuoksi ranskalaiset (tai ainakin osa heistä) suhtautuvat vähän tympeästi ulkomaalaisiin ja turisteihin. Itse olen törmännyt ranskassa matkustaessani mm. siihen, että kysymyksiini vastataan tosi lyhyesti vaikka ranskaksi kysyisinkin ja ravintoloissa tarjoilivat usein vaan kävelevät pöydän ohi vaikka yrittäisi tehdä tilausta. Teidätkö syytä tähän?
Maija,
Kiitos kommentistasi! Kävin tutustumassa blogiisi ja luin saman tien arkistotkin läpi, mukava uusi blogituttavuus! :)
Maman,
Joskus olis kyllä huippua mennä mopojen kanssa ravintolaan, muuallekin kuin Korppooseen...!
Airelle,
Historiallisesti Provence toki on olemassa, mutta tarkoitin tässä nimenomaan tuota virallista määritelmää. Kieltämättä Provence sinänsä ei ole aivan yksiselitteinen alue: minun mielestäni esim. Nîmes on selkeästi Provencea, vaikka virallisesti ei niin olekaan.
SL,
Voi hyvin ollakin! Tai sitten kyseinen asukas pelkää tosissaan varkaita.
Stazzy,
Tylsää, Aixissa ei tosiaan ole ainuttakaan jäätelökioskia! Oikeita jäätelöbaareja tietysti on, mutta ei sellaisia Valion jätskikioskin tyyppisiä.
Pinea,
ASVP:t ovat lähinnä pysäköinninvalvojia, mutta huolehtivat käsittääkseni tarvittaessa myös kaupungin liikenneturvallisuudesta ja vaikka siitä, että koululaiset pääsevät turvallisesti kadun yli. Parkkisakkojen edullisuutta olen tosiaan monesti ihmetellyt: Turussa liian pitkä pysäköinti kustansi 40e ainakin vielä silloin, kun minä viimeksi sain sakot, ja maksamiseen oli aikaa viikko eikä 3 kk kuten Ranskassa.
Ella B.,
Huh, tuollaiseen en sentään vielä ole törmännyt! Toisaalta minua ei ainakaan yhtään haittaisi, vaikka viereisessä pöydässä istuisikin koira/kissa/muu eläin. Eläimet ovat välillä parempaa seuraa kuin ihmiset...
Susu,
Sun puoti onkin ihan huippukauppa. :) Saas nähdä, koska seuraavaksi tulee pikkumopseja vierailulle!
Katy,
Varsinaista syytä en kyllä osaa sanoa, mutta olen itsekin törmännyt samanlaiseen käytökseen ja E. samoin, joten aina töykeys ei johdu edes ulkomaalaisuudesta. Luulisin, että suuri osa tarjoilijoista ja muista asiakaspalvelijoista on yksinkertaisesti tympääntynyt työhönsä eikä viitsi vaivautua olemaan ystävällinen, koska saman (huonon) palkan saa joka tapauksessa. Joskus syynä voi olla kiire tai huono työilmapiiri, ja varmasti kysyjän ontuva ranskantaitokin saattaa ärsyttää (tällä en tietenkään tarkoita sinua, vaan yleisesti vaikeasti ymmärrettävää ranskaa mongertavia turisteja, jotka silti sitkeästi puhuvat ranskaa).
Ihana postaus, tosi mielenkiintoinen :) Muitakin ihania juttuja blogistasi löytyy, jään kyllä seurailemaan.
Lähetä kommentti