torstai 19. huhtikuuta 2007

Paikkateoriaa räntäsateessa

Sain vihdoin kehitettyä elämääni jonkinlaista itsekurin yritystä ja väänsin puoliväkisin 1,3 sivua gradua paikkojen suhteesta interaktiossa (rapport de places). Lyhyesti kyse on siitä, että keskustelussa tai muussa vuorovaikutuksessa joku aina dominoi muita, ja tämä "korkea" paikka voi muuttua monta kertaa interaktion aikana. Suurin osa vuorovaikutustilanteista on luonteeltaan epätasa-arvoisia ja hierarkisia, jolloin puhujien keskinäisiin suhteisiin vaikuttavat esim. ikä, sukupuoli ja kielen hallinta: natiivipuhujalla on selkeä etulyöntiasema keskustelussa verrattuna vieraskieliseen puhujaan, ja joissain kulttuureissa naisten ei tule puhua julkisesti ellei heitä nimenomaisesti puhutella.

Se gradun sisällöstä tällä kertaa. Muutakin tuli tänään tehtyä: pistäydyin aamulla YTHS:n laboratoriossa ja sen jälkeen ranskan suullisessa kielitaitokokeessa, joka suoraan sanottuna tuntui menevän aivan kuuseen. Ei tietenkään siksi, etten olisi osannut puhua ranskaa, vaan siksi, että puhuin ihan mitä mieleen tuli enkä muistanut puoliakaan koetta varten luettavana olleesta tekstistä, joka käsitteli yleistä mielipidettä, sen muodostumista ja mittaamista. Kerroin kyllä laajasti omista vaalikonekokemuksistani ja mielipiteistäni, mutta en kyennyt ulkomuistista kertomaan, miten tekstin mukaan yleinen mielipide muotoutuu tai millaisia ovat sen sosiaaliset funktiot. Aihe oli kyllä mielenkiintoinen ja teksti siedettävän selkeä, joten olisi sen voinut paremminkin lukea.

Gradupuhdin hiivuttua lähdin pitkästä aikaa tutkimusmatkalle blogistaniin. Osuin pariin kivaan shoppailublogiin, Tyyliä metsästämässä ja Shopaholics Diary. Ketullista noissa on se, että alkaa itsekin tehdä mieli jos jonkinlaista tavaraa, ja tällä hetkellä en todellakaan voi sallia itselleni juuri muuta kuin välttämättömiä ruoka- ja perustarvikeostoksia. Eilen tosin kävin pitkästä aikaa Aleksi 13:ssa ja H&M:ssa. Edellisestä tarttui mukaan musta perustoppi ja jälkimmäisestä mustat peruscaprihousut, molemmat alle 15 €/kpl. Tarkoitus on käyttää niitä kesällä töissä, jos nyt saan töitä: työnantajalta ei ole vieläkään tullut vastausta kahteen lähettämääni meiliin, ja lähden Aixiin jo reilun kolmen viikon kuluttua. Ahdistus. Toivottavasti syy on byrokratiassa eikä siinä, että yritys olisi hävinnyt maaliskuisen tarjouskilpailun...! Muussa tapauksessa en käsitä, mistä hankin kesäksi toimeentulon. Ehkä vastaus tulee huomenna...

Vesiräntää sataa edelleen. Toivottavasti se loppuu lauantaihin mennessä, jolloin lähden Helsinkiin viettämään Mirkkuviikonloppua. Se tietää sitä, että huomenna saan graduilla ahkerasti, jos mielin mirkuttaa kaksi päivää hyvällä omallatunnolla!

0 kommenttia: