perjantai 30. tammikuuta 2009

Aux armes citoyens

Eilen ranskalaiset jalkautuivat taas vaihteeksi osoittamaan mieltään presidenttiä, hallitusta, talouskriisiä, heikkoa ostovoimaa, valtion virkojen vähentämistä, huonoja palkkoja ja eläkkeitä ynnä muuta vastaan. Kuten tavallista, arviot mielenosoittajien määrästä vaihtelivat sen mukaan, kuka arvioi. Esimerkiksi Marseillessa mielenosoitukset keräsivät poliisin mukaan 25 000 ihmistä, kun taas suurin ammattiyhdistys CGT ilmoitti osallistujien määräksi jopa 300 000 (La Provence). Selaillessani lehden verkkosivuilla viittä mielenosoitusaiheista valokuvasarjaa kiinnitin huomiota erityisesti yhteen seikkaan: kuvia riitti paitsi Marseillesta, myös Avignonista, Manosquesta, Digne-les-Bainsista ja muistakin pienemmistä lähikaupungeista, mutta ei vahingossakaan Aixista. Kaikesta päätellen asianajajien ja lääkärien kansoittama porvarillinen Aix ei antautunut lakkoaallon vietäväksi. Puhtaasti käytännöllisistä syistä myöskään E. ei koskaan lakkoile, sillä palkkapussi kevenee lähemmäs sadalla eurolla jokaista lakkopäivää kohden. Aixin joukkoliikennekään ei kärsinyt lakosta paria bussilinjaa lukuun ottamatta.

Huomenna sen sijaan ei kannata suunnata Aixiin ainakaan luotijunalla, sillä luvassa on mielenosoitus TGV-asemalla uutta Nizzaan vievää luotijunalinjaa vastaan. Asiasta on väännetty kättä kuukausikaupalla, ja tuoreimman tiedon mukaan LGV-raiteet vedettäisiin Aixin pohjoispuolitse Sainte-Victoire-vuoren tuntumassa. Etenkin alueen viininviljelijät vastustavat tätä suunnitelmaa, koska alueen laatu ja arvo ymmärrettävästi laskevat luotijunaradan halkoessa sitä. Kaupunki tukee avokätisesti mielenosoitusta järjestämällä ilmaisen bussikuljetuksen Aixin keskustasta TGV-asemalle saakka. Nähtäväksi jää, onko tällä manifestaatiolla mitään käytännön merkitystä, sen enempää kuin eilisillä suurmielenosoituksillakaan.

Tarkastelin kuvista myös mielenosoittajien väsäämiä kylttejä. Tavanomaisten "lisää palkkaa" ja "alas Sarko" -iskulauseiden joukosta erottui muutamia oivalluksia: "non à l'éducation darcosnienne" -lakanassa vastustettiin opetusministeri Xavier Darcos'n suunnitelmia vähentää tuhansia opettajanvirkoja. "Darcosnien" ei tietenkään ole olemassaoleva adjektiivi, vaan ovela väännös adjektiivista draconien, joka merkitsee äärimmäisen tiukkaa tai ankaraa. Joku toinen porukka oli puolestaan ominut Sarkozyn vaalikampanjan aikaisen sloganin Ensemble tout devient possible eli yhdessä kaikki on mahdollista; iskulauseen merkitys tässä kontekstissa on alkuperäiseen verrattuna täysin päinvastainen. Sen sijaan, että presidentti kansalaisten tuella tekisi kaikesta mahdollista, uskovat mielenosoittajat nyt, että yhdistämällä voimansa he pystyvät peruuttamaan suunnitellut uudistukset ja muuttamaan vaikean yhteiskunnallisen tilanteen jälleen paremmaksi. Mieluusti soisin sen heille, sillä ilmapiiri on kieltämättä päivä päivältä huolestuttavampi.

1 kommenttia:

Stazzy kirjoitti...

Itseasiassa kuulin radiosta (?), että jopa Sophia-Antipolisin työntekijät olisivat olleet lakossa. Että melekoisen pitkälle lakko ylettyi tällä kertaa yksityiselle sektorillekin.

Lempparislogan oli muuten jonkun artisaaniyhtymän tarroihin painattama Rêve Général.