tiistai 14. syyskuuta 2010

Jäävettä niskaan

Onko teistä joskus jossain tilanteessa tuntunut siltä, että yhtäkkiä päähänne kaadetaan ämpärillinen kylmää vettä jääpaloineen kaikkineen ja melkein kirjaimellisesti putoatte pyrstöllenne hämmästyksestä? Minulle kävi niin tänä aamuna, kun menin virallisesti ilmoittautumaan yliopistolle.


Vaikka opetus alkoi jo viime viikolla, ilmoittautuminen oli sovittu täksi aamupäiväksi ja jokaiselle oli määrätty tietty kellonaika, jolloin tuli olla paikalla yliopiston kansliassa. (Tällä tarkoitan varsinaisen Paul Cézanne -yliopiston kansliaa enkä sitä haarakonttoria, jossa minä konkreettisesti opiskelen.) Mukana piti olla nelisivuisen ilmoittautumislomakkeen lisäksi kopiot kaikista todistuksista ranskankielisine käännöksineen, kopio henkilöllisyystodistuksesta, virkatodistuksesta sekä sairausvakuutustodistuksesta eli presiis samat paperit, jotka jo kerran olen toimittanut hakupapereiden mukana. Olin paikalla hyvissä ajoin kaikkine papereineni. Aikataulu ei tietenkään pitänyt, mutta eipä sillä väliä, koska meillä ei joka tapauksessa ole maanantaisin ja tiistaisin opetusta eikä minulla ollut kiire minnekään.

Omalla vuorollani menin tiskille, luovutin paperinivaskani ja sihteeri alkoi naputella tietojani ilmoittautumislomakkeesta tietokoneelle. Päästyään kohtaan "ensimmäinen tutkinto / opintojen jatkaminen tai uudelleen aloittaminen" hän katsoi minuun pahaenteisesti ja kysyi, milloin olen viimeksi opiskellut. Vastasin valmistuneeni 2008 ja olleeni sen jälkeen vaihtelevasti töissä ja työtön. Silloin iski salama keskelle kansliaa. "Te ette siis ole ollut opiskelija kahtena viime vuotena? Kai te tiedätte, että opintojen jatkaminen kahden vuoden jälkeen maksaa normaalin lukuvuosimaksun lisäksi 1500 euroa?" 

Pläts ja loiskis! Jää-ämpäri suoraan niskaani. En nimittäin tiennyt, eikä kukaan missään vaiheessa ollut ottanut asiakseen informoida minua moisesta, vaikka olin erikseen hakuvaiheessa tiedustellut opintojen hintaa. Tämän myös selkeästi ilmoitin, ja kerrankin korotin ääntäni sen verran, että muut keskustelut huoneessa hiljenivät hetkeksi. "Niin, kyllähän teille tietysti olisi pitänyt kertoa tästä etukäteen..." Mitä kettua, totta hitossa olisi! Minulle oli ilmoitettu sekä henkilökohtaisesti, yliopiston nettisivuilla että ilmoittautumislomakkeen liitteessä, että Licence pro -tutkinnon peruslukuvuosimaksu on 178 euroa. Edullisen hinnan vuoksi nimenomaan valitsin julkisen oppilaitoksen enkä tuhansien eurojen hintaista yksityiskoulua!    

Vähän niin kuin olisin ostamassa kaupasta vaatetta, jonka hintalapussa lukee 178 e, ja kassalla todettaisiinkin, että "ai, te ette olekaan ostanut meiltä mitään kahteen vuoteen, siitä tulee 1500 euroa lisähintaa!" Täysin käsittämätöntä. Ilmoitin, ettei minulla ole ylimääräistä 1500 euroa, joten mitä tehdään, lopetanko opiskeluni tähän vai kuinka...? Kansliasta soitettiin haarakonttorin kansliaan, josta kehotettiin minua käymään heidän puheillaan ja sopimaan tapaamisen ko. oppilaitoksen johtajan kanssa, joka muuten opettaa meille aiemmin mainitsemaani kulttuurienvälistä managementia. Epäilen, voiko johtajakaan vapauttaa minua ylimääräisestä maksusta, mutta ainakin pääsen sanomaan suorat sanat siitä, mitä ajattelen heidän tiedonkulustaan. Onneksi minulla on tapana säilöä sähköpostejani inboxissa vuosikausia: tulostin sieltä todisteiksi omat alkuperäiset meilini, joissa selvästi ilmoitan olevani jo valmiiksi maisteri ja tiedustelen opintovuoden hintaa, sekä sihteeriltä saamani vastauksen, jossa ei todellakaan puhuta mitään 1500 eurosta. Minä kun kuvittelin, että aiempi yliopistotutkinto olisi hyöty eikä rangaistava teko! 


Toistaiseksi ilmoittautumiseni on siis odottamassa käsittelyä. Saan onneksi vaaditun summan kokoon, mutta periaatteessa en haluaisi maksaa. Koska lisämaksua ei mainita missään minun näkemässäni julkisessa lähteessä, mistä tiedän, etteivät rahat vilahda sihteerien tai laitoksen johtajan taskuun ni vu ni connu, kenenkään tietämättä? Ketutti niin, että aloin itkeä keskellä katua selostaessani äidille tapahtumien tuoreinta käännettä. Minua eivät niinkään harmita rahat, vaan se, ettei tässä maassa ikinä vahingossakaan mikään asia suju ensimmäisellä kerralla hyvin tai suunnitelmien mukaan. Vaikka kuinka kuvittelee ottaneensa asioista selvää ja olevansa ajan tasalla, milloin tahansa voi märkä rätti läiskähtää päin näköä ja kaupan päälle vielä ihmetellään, että ai jaa, ettekö te ihan aikuisten oikeasti tiennyt tästä? Toivottavasti nyt saisin mahdollisimman nopeasti asian selvitettyä ja pääsisin ilmoittautumaan.        

(Asiaan varsinaisesti liittymättömänä kuvituksena tuoreet hankintani, Ekonomiaa for dummies -kirja aiheesta mitään tietämättömän humanistin opintojen tueksi sekä tulostin, jota olen jo pitkään kaivannut. Nyt E:n ei enää tarvitse tulostaa papereitani byroossa. Kuvat täältä ja täältä.)  
     

12 kommenttia:

Susu kirjoitti...

Voi itku! Johan kaikki näyttikin liian lupaavalta... Toivottavasti löydät jonkun ranskalaisen porsaanreiän ja pääset maksusta. Tsemppiä!

Unknown kirjoitti...

Voi ei, tosi inhottava homma :S

Toivottavasti pääset tosiaan maksusta eroon.

Fifin maman kirjoitti...

Olis nyt kakkutaikinan paikka!

Jos mahdollista, niin varmista, että maksu todellakin on asiaan kuuluva. Sille rahalle olisi muutakin käyttöä.

Hali ja rapsutus, kyl se siit taas...!

Ella B kirjoitti...

Voi ei mikä uutinen! Ja kyllä on naurettavaa, en ole ikinä kuullutkaan että siihen yhtäkkiä jotain lisättäisi vaan sen takia ettei ole hetkeen opiskellut. Tiedän kyllä niiiiin hyvin tuon märkärätti-tunteen, jolloin tekee vaan mieli itkeä epätoivosta. Hmm minkähän takia sellaisia tulee aina aika ajoin täällä Ranskassa...Mulla on sama, että ei vaan periaatteesta halua maksaa jotain, kun jos siitä olisi ajoissa imoitettu rahat olisi kyllä saatu kasaan. Pidä pintasi ja toivottavasti järjestyy tämä epäoikeudenmukaisuus!

Stazzy kirjoitti...

Öyäh.

Onpas varsinainen keksintö. En kyllä ole minäkään moisesta koskaan kuullut. Vai luokitteleeko ne sut joksikin "formation continue" -tapaukseksi?

Vaadit mustaa valkoisella moisesta maksusta, sellaisesta paikasta, johon ihmisillä on pääsy (esim nettisivuilla). Eihän ne voi jälkikäteen pyytää maksuja joista ei ole missään infottu.

Stazzy kirjoitti...

Joo, näköjään luokittelevat yli kaksi vuotta aiemmin opintonsa keskeyttäneen stagiaire formation continue:ksi.

"Frais de formation continue arrêtés par le Conseil d’Administration de l’Université
o Les demandeurs d’emploi peuvent bénéficier de la prise en charge du conseil Régional,
o si le stagiaire finance personnellement la formation, une exonération partielle peut être accordée, les dossiers de demande d’exonération sont à retirer au service formation continue des UFR et Institut).
"

Pupuce kirjoitti...

Ok...Mutta ethän sie oo koskaan opiskellut Ranskassa (vaihtovuotta lukuunottamatta), joten miusta sinua ei voida mitenkään rinnastaa ranskalaiseen opitoja jatkavaan opiskelijaan. o_O Ja Stazzyn kanssa olen samaa mieltä siitä, että ei jälkikäteen voi ruveta perimään mitään maksuja, joista ei ole halaistua sanaa missään julkisesti esillä olevassa lähteessä. Tossa siun siteeraamassa tekstinpätkässäkään ei mainita nimenomaan 1500 euroa...

Allez, retourne gueuler !!! :) Ja sano, että jos ei oikeus tapahdu, niin myö kaikki suomalaiset kaverisi tullaan sinne hemmetin kansliaan!!!

Anonyymi kirjoitti...

Luultavasti pitavat formation continue-tapauksena, taallahan tulkitsevat papereita paivan mielialan mukaan. Aika monet noista licence professionnelle tms on tarkoitettu juuri em kayttoon, jolloin ehtona opiskelijan hyvaksymiselle on ANPEn tai Fongecifin myontama rahoitus. Olen seurannut tyokaverini taistelua tuon asian puitteessa, hanelta meni paikka sivu suun juuri siksi, ettei Fongecifilta tullut myonteista paatosta.

Toivottavasti et joudu maksamaan tuollaista summaa! On niin helppoa jattaa asioista puhumatta ja sitten vaan heittaa ne "ai etteko muka tiennyt"-tyyliin myohemmin esille.

Aurinkoisin terveisin
Kristiina (Seine-et-Marne)

Airelle kirjoitti...

voi tosiaan olla että Stazzy on oikeassa, mutta yritä parhaasi mukaan neuvotella kuitenkin, jos jokin porsaanreikä löytyisi.

muuten pitää omasta kokemuksesta parilta viime vuodelta sanoa, etten aina ymmärrä suomalaisenkaan viranomaisen logiikkaa. esim miten voidaan pyytää maksamaan perintöveroa ennen kuin perintö on taskussa. mistä nekin rahat pitäisi repäistä? jokaisella yhteiskunnalla on omat oikkunsa, joita on vaikea etukäteen arvata. ja jotenkin mä osaan neuvotella ranskalaisen viranomaisen kanssa, mutta suomalaisen kanssa olen aivan avuton, mene tiedä miksi.

tsemppiä!

Pupuce kirjoitti...

Tapasin eilen suomalaisen kaverini, joka on aloittanut psykologian opinnot Nîmesissä. Hän sai maisterin paperit ulos Jkl:n yo:sta vuonna 2004. Nîmesissä tiedetään tämä ja aivan kuten sinäkin hän on toimittanut kopiot tutkintotodistuksestaan sinne jne. Kaverini maksaa vain tuon 178 euroa eikä yhtään enempää! Tilanne siis täsmälleen sama, yliopisto julkinen kuten siullakin jne. Mene nyt takaisin kansliaan, kerro tämä esimerkki (autetaan sinua, jos eivät usko!) äläkä anna periksi! Eihän tuossa ole mitään järkeä! Miten muka opinnot uudelleen alottavan ilmoittautuminen tuo 1500 euron lisäkulut?!? Kokeneen opiskelijan pitäisi olla koko koneistolle helpottava tekijä...muun muassa....

Ella B kirjoitti...

Kuulin myös että Aix'n yliopistojen käytännöistä on kuulemma oikein nostettu syytteitäkin, kun ovat joskus just pyytäneet jotain outoja maksuja jotka sitten lähtevät ihan henkilökunnan omiin taskuihin. Tuntuisi ainakin ettei niitä käytetä mitenkään itse yliopistoon, yksi kaverini on kertonut että (filosofian, en tiedä mihin yliopistoon kuuluu) yliopistolla johdot ja muovipalsaset roikkuu seinistä, kun on niin huonossa kunnossa, lämmitys ei toimi jne. Että ainakin kaikenlaisia huhuja on liikkeellä tällä alueella!

Sanna kirjoitti...

No johan on!! Ei oo kyllä täälläkään koskaan kuultu moisesta lisämaksusta... Hengittelet vaan rauhassa, varmasti johtajatyypiltä saat jotain lisäinfoa, toivottavasti jotenkin homma lutviutuu :)