tiistai 13. heinäkuuta 2010

Pyhällä paikalla kummittelee

Alpeilla ollessamme vierailemme poikkeuksetta La Saletten pyhäkössä Isèren departementin puolella, parinkymmenen kilometrin päässä lomanviettopaikastamme. La Salette sijaitsee noin 1800 m korkeudella ja on tunnettu Neitsyt Marian ilmestymisestä syyskuussa 1846 kahdelle paimenessa olleelle lapselle. Sittemmin La Salettesta on tullut suosittu pyhiinvaelluspaikka paitsi ranskalaisille, myös etenkin puolalaisille ja italialaisille, joita kuskataan vuorelle bussilasteittain. Vaikka en katolinen olekaan, rakastan paikkaa sen rauhan, hiljaisuuden ja upeiden maisemien vuoksi: vaikka paikalla on jatkuvasti satoja ihmisiä, ei siellä kuulu kovaäänistä puhetta (edes italialaisten taholta...), lasten kirkunaa tai kännyköiden soittoääniä. 

Paikalla on kirkon ja kappelin lisäksi majatalo pyhiinvaeltajille, Marian ilmestystä kuvaavia patsaita sekä lähde, joka puhkesi vuoren kylkeen Marian jalkojen juuressa eikä ole sen jälkeen koskaan ehtynyt, ei edes pahimpien kuivuuskausien aikana. Monien muiden tapaan mekin täytämme useita tyhjiä pulloja mystisellä lähdevedellä ja tuomme ne mukanamme Aixiin. Uskoipa Marian ilmestymiseen tahi ei, totta on, että jopa pari vuotta muovipullossa huoneenlämmössä säilytetty vesi maistuu juodessa edelleen yhtä raikkaalta kuin suoraan lähteestä otettuna. 

 Oikealla pilvien tasolla näkyvä muita korkeampi vuorenhuippu on Obiou-vuori, josta kerron kohta lisää.


Ylös kirkon luo pääsee 14 km pitkää serpentiinitietä pitkin. Tie lähtee Corpsin kylästä, jossa kävelimme tovin ennen vuorelle nousua.


Seinään on maalattu trompe-l'oeil -tekniikalla komea villiviini ja ikkunalla väijyvä kissa. Tämä kisu sen sijaan ei ollut silmänlumetta:


Kylän perältä löysimme hiljattain alkuperäiseen asuunsa entisöidyn talon, joka on Mélanien, toisen Neitsyt Marian nähneen pikkupaimenen, lapsuudenkoti. Tällaisessa talossa asui 1840-luvulla rutiköyhä 10-lapsinen perhe:Tien varressa, puolimatkassa La Saletteen, on pieni kanadalainen hautausmaa:

 (kuva täältä)

Sinne on haudattu 52 québeciläistä pyhiinvaeltajaa ja miehistön jäsentä, jotka saivat surmansa lento-onnettomuudessa 13.11.1950. Kanadalaiset olivat palaamassa Roomasta, kun heidän lentokoneensa eksyi reitiltään ja törmäsi ylempänä nähtyyn Obiou-vuoreen. Uhrit on haudattu samassa järjestyksessä kuin heidän istumapaikkansa lentokoneessa. 

Poikkeamme lähes joka kerta ohi ajaessamme kanadalaisten hautausmaalle. Tällä kertaa huomasimme, että siellä oli jotain uutta:    


Paikallinen vuorikiipeilijä oli keväällä löytänyt lumivyöryjen mukana kulkeutuneita lentokoneen hylyn osia ja raahannut niitä helikopterilla alas Corpsiin. Sieltä niitä vietiin rekkalasteittain Itä-Ranskaan Bains les Bainsiin, jossa lukiolaiset valmistivat niistä kuvataidetyönään  onnettomuuden 60-vuotismuistomerkin hautausmaalle. Muistomerkki on kopio La Saletten ilmestystä kuvaavista patsaista: oikealla Neitsyt Maria, vasemmalla paimenet Maximin ja Mélanie ja takana Obiou-vuoren siluetti.   
 

Idea on toki kaunis ja kunnioitettava, mutta meitä hirvitti ajatella, että muistomerkkiin on todella käytetty turmakoneen osia. Kummituksiin vakaasti uskova E. ei halunnut tulla ollenkaan hautausmaalle ja minäkin tyydyin ottamaan kuvat nopeasti aidan takaa. Väkivaltaisiin kuolemiin liittyy kuulemma aina paranormaaleja ilmiöitä, ja harva kuolema on väkivaltaisempi kuin vuoren seinään murskautuminen... Pimeän aikaan en taatusti kulkisi paikan ohi, en edes autolla.    
 

1 kommenttia:

Fifin maman kirjoitti...

En ihmettele, että einiinharras luterilainenkin viihtyy tuolla seudulla, kaunista! Neitsyt Mariasta en sano mitään ja varmaan hän on pikkupaimenille ilmestynytkin, mutta kummituksiin en usko ja voisi olla uskomatta eräät E ja A.

Hautausmaa kunnioittaa kauniisti menehtyneiden muistoa. Mielestäni nuo romuista tehdyt taideteokset jotenkin täydentävät ja konkretisoivat kunnioitusta. Onkohan kukaan muu samaa mieltä? Toisaalta jossain liikenneonnettomuudessa romuttuneen auton jämistä tehty pysti ei kai kuitenkaan olisi kunnioittava muistutus tapahtuneesta...En tiedä.

Uskomatonta trompe-l'oeil taidetta, muratti näyttää kuvassa aidolta!