maanantai 8. maaliskuuta 2010

Fifin F.A.Q. osa 1

Tässä kysymys- ja vastauspostauksen ensimmäinen osa! Koska kysymyksiä tuli kiitettävä määrä, jaottelin ne muutamaan kategoriaan ja teen niistä useamman postauksen lukemista helpottamaan. Kukaan tuskin jaksaa lukea kilometripostausta, jossa vastaan yli 40 kysymykseen... Kysymyksiä voi silti vielä lähettää huomisiltaan saakka, ja arvonnan tulos julkaistaan keskiviikkona iltapäivällä/illalla.

Pidemmittä puheitta asiaan. Ensimmäisenä kysymyksiä aiheesta Fifin suosikit:

Kaikkien aikojen top 3 suosikkituoksuasi?
Jätän tarkoituksella hajuvedet tämän ulkopuolelle, koska niistä olisi turhan helppo mainita kolme. Yksi suosikkituoksuistani on vastaleikatun ruohon tuoksu, siitä tulee välittömästi kesäinen olo ja se tuo mieleeni isän leikkaamassa nurmikkoa kotipihalla. Toinen lempituoksuni on mopsin kuonon tuoksu: Gurulla on tapana nukkua päiväunia kuono ihmisen ohimolla/pään päällä tähän tapaan...
 
... ja Göpön kuono tuoksuu ihanan vahvalta koiralta. <3 Kolmanneksi lempituoksukseni voisin mainita auringon lämmittämän laventelin. Varsinaisilla laventelipelloilla minulla ei juuri ole ollut tilaisuutta kuljeskella, mutta aivan Aixin teatteri- ja konserttikompleksin GTP:n vieressä kasvaa isoja laventelipensaita. Kuljin viime kesänä päivittäin niiden ohi iltapäivän auringon paistaessa suoraan istutuksiin ja pysähdyin joka kerta hengittämään syvään kuumaa, laventelintuoksuista ilmaa. Laventeli peitti alleen jopa aivan vieressä kulkevan kolmikaistaisen kaupungin sisääntuloväylän saasteenhajun. 

Elämäsi 5 tärkeintä asiaa tällä hetkellä?     
Perhe (vanhemmat, mummo, E. ja isänsä), joka rakastaa ja tukee minua ja joiden apuun tiedän voivani aina luottaa. Terveys, sekä omani että läheisteni. Rakkaus. Se, että minulla on työttömyydestäni ja epävakaasta taloudellisesta tilanteestani huolimatta katto pääni päällä ja ruokaa syödäkseni eikä minun tarvitse pelätä niiden menettämistä. Kirjat, joiden pariin voin paeta todellisuutta silloin, kun murehtiminen ja stressi käyvät ylivoimaisiksi. 

Mikä on suurin haaveesi?    
Tällä hetkellä suurin haaveeni on löytää pysyvä, edes jollain tavalla koulutustani/osaamistani vastaava työpaikka, jonka ansiosta voisin vihdoinkin tulla kokonaan omillani toimeen. Pidemmällä aikavälillä haaveilen myös omasta pienestä talosta, joka olisi aivan ensimmäinen "oma" kotini.

Mitä pelkäät? 
Sairautta, pitkäaikaista työttömyyttä ja pakkoa elää yhteiskunnan tuella, hämähäkkejä ja hyönteisiä. 

Kolme lempparibiisiäsi ja perustelut / missä olet ne kuullut? Miten ne liittyvät sinuun?  
Vaikea kysymys! Lempparibiisejäni on niin tuhottoman monta. Eräs niistä on ehdottomasti Mireillen Une femme amoureuse (YouTube-linkki täällä), josta en itse asiassa erityisesti välittänyt ennen kuin itsestäni tuli rakastunut nainen... Tämä on eräs ensimmäisistä kuulemistani Mireillen kappaleista sekä yksi niistä harvoista Mireille-biiseistä, joista myös E. pitää. Toiseksi lempibiisikseni mainitsen niin ikään Mireillen Ma vie m'appartient (linkki täällä), koska pidän laulun ajatuksesta: elämäni kuuluu minulle ja elän sitä kuten haluan, vaikka tekisinkin virheitä ja  satuttaisin itseäni. Samaan tapaan ajattelen myös omasta elämästäni. Kolmantena olkoon Sheilan Kennedy Airport (linkki täällä), josta tosiaan olen jo joskus aiemmin blogissa maininnutkin. Laulussa nainen palaa rakastamansa miehen luo New Yorkiin oltuaan vuoden poissa, mies on häntä lentokentällä vastassa eikä nainen malta odottaa koneen laskeutumista päästäkseen vihdoin tämän luo. "Heitä ei enää erota valtameri, vaan vain muutama askel..." Kuuden vuoden etäsuhteeseen mahtuu melkoinen määrä eroamisia ja jälleennäkemisiä lentokentällä, joten lienee selvää, miksi tällä kappaleella on minulle erityinen merkitys.

Mikä on lempitelkkarisarjasi Suomessa/Ranskassa?
Katson kohtuullisen vähän televisiota molemmissa maissa ja enimmäkseen samoja (amerikkalaisia) sarjoja. Kova laki ja sisarsarjansa KL: Erikoisyksikkö kuuluvat lempisarjoihini, mutta en oikein kestä katsoa niitä Ranskassa ranskaksi dubattuina, koska täkäläiset äänet eivät muistuta yhtään näyttelijöiden oikeita ääniä. Cold Casea katson myös mielelläni, mutta sitä olen katsonut lähinnä täällä enkä edes tiedä, miltä Lilly Rush oikeasti kuulostaa! Katson siis enimmäkseen ei-väkivaltaisia poliisisarjoja sekä ranskalaisia historiallisia minisarjoja (Marie Antoinette, Henri IV, Ludvig XIV ja Versailles jne.) silloin kun sellaisia tulee. Xena on pitkäaikaissuosikkini ja minulla on koko sarja DVD:llä. E. on tutustuttanut minut omaan lempisarjaansa Chapeau melon et bottes de cuir (alunperin The Avengers, mikä mahtaakaan olla suomeksi?), josta meillä myös on kaksi kautta DVD:llä. Siinä tyylikäs brittietsivä John Steed jahtaa roistoja apulaisensa Emma Peelin kanssa. 

 
 (kuva täältä)
Top 5 suosikkikirjasi?
Tässä on vähän sama ongelma kuin äsken lempikappaleideni kanssa, niitä on liikaa! Tuulen viemää oli jo lapsena lempikirjani, luin sitä ekaluokalla muiden opetellessa lukemaan, koska minä osasin jo. A. Dumas nuoremman Kamelianainen on myös ehdottomia lempikirjojani, sen olen lukenut varmasti lähemmäs kymmenen kertaa. Graduni innoittaja, Amélie Nothombin Acide sulfurique kuuluu tietenkin myös viiden kärkeen, samoin Françoise Saganin Un certain sourire. Voisin periaatteessa mainita sekä Saganin että Nothombin koko tuotannon, mutta syystä tai toisesta nämä tietyt teokset ovat jääneet erityisesti mieleeni. Viidenneksi nostan Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjon, joka oli pysäyttävä lukukokemus: siinä yhdistyvät loistavasti niin kauhu, romantiikka kuin salapoliisikertomuskin. 

Suosikkiblogisi? Tai siis sellaset mitä seurailet tiiviisti? 
Tällä hetkellä seuraan etenkin ulkosuomalaisblogeja, kuten Stazzya, Maurelitaa, Airellea ja Buttermilk bisquitsia. Muotiblogeja en seuraa juuri lainkaan, sen sijaan Ähä on luettava heti uuden postauksen ilmestyttyä: se sisältää hervottoman hauskaa kielenkäyttöä suoraan tosielämästä. Lähes kaikki seuraamani blogit löytyvät sivupalkistani Täällä vierailen -otsikon alta. 

Mitkä on sun luottokosmetiikkas? Entä lempimerkit hiustuotteista/ihonhoidosta yms? 
Ihonhoidossa suosin nykyään The Body Shopin tuotteita, koska ne ovat kohtuuhintaisia, riittoisia, sopivat mainiosti iholleni ja saatavana helposti joka maassa. Ainakin päivä-, yö- ja silmänympärysvoiteeni ovat tällä hetkellä Body Shopilta, samoin naamioni ja jalkavoiteeni. Voisin mielelläni käyttää ns. luksusmerkkien ihonhoitotuotteita, mutta en viitsi maksaa 35 euroa Chanelin päivävoiteesta, jos saan aivan yhtä hyvän tuotteen 16 eurolla Body Shopilta. Värikosmetiikassa sen sijaan suosin perinteisiä ranskalaisia kosmetiikkamerkkejä: rakastan etenkin Diorin luomivärejä ja Diorskin Nude -meikkivoidetta, Guerlainin irtopuuteria ja YSL:n Effet faux cils -ripsiväriä. Suosikkihuulipunani parhaillaan on kirkkaanpunainen Rouge Dior (sävy 752 Rouge première). Hiustuotteissa minulla ei ole varsinaisia suosikkimerkkejä; Suomessa ostan shampooni ja hoitoaineeni kampaajalta, Ranskassa useimmiten Monoprix'n kaltaisista päivittäistavarakaupoista. Shampoona minulla on tällä hetkellä Garnier'n Ultra Doux  -vaniljashampoo sekä Le Petit Marseillais'n vehnä- ja oleanterishampoo ohuille ja hennoille hiuksille (kumpaakaan ei ilmeisesti myydä Suomessa). Muotoilutuotteissa suosin Tigiä ihan siksi, että olen joskus ostanut hyväksi havaitun Tigin tuotteen ja jumittunut käyttämään samaa. Parhaillaan käytän Bed Head Superstar -föönausnestettä violetissa tiimalasin muotoisessa purkissa.

 

Osaisitko kertoa noista L'Occitanen tuotteista lisää? 
Kaikkia L'Occitanen tuotteita en tietysti tunne, mutta olen ollut erittäin tyytyväinen kaikkiin niihin, joita olen kokeillut. Käsivoiteet varsinkin ovat ihania ja riittoisia, pidän etenkin laventelikäsivoiteesta sekä juuri tuosta ruusuversiosta, joka on arvonnan palkintona. L'Occitanella on myös loistavia ihonhoitotuotteita, kuten oliivipuukosteusvoide, jonka ainesosista 16% on luomua ja 99% luonnollista alkuperää. Myös L'Occitanen vartalotuotteisiin (mm. verveine-vartalovoiteeseen) olen aina ollut tyytyväinen.

Millainen olisi unelmiesi päivä? Mitä silloin puuhaisit ja kenen kanssa?
Jos oletetaan, että voisin tehdä aivan mitä tahansa aivan kenen tahansa kanssa ilman mitään taloudellisia tai muita rajoituksia, asuisin varmaankin jossain Pariisin luksushotelleista ja shoppailisin laukkuja, aurinkolaseja ja kirjoja. Jos Christian Lacroix olisi yhä pystyssä, poikkeaisin siellä, mieluiten Mireillen seurassa... Jos taas kyseessä olisi normaali, toteutettavissa oleva unelmapäivä, olisin E:n ja muutamien ystävieni kanssa Pariisissa, kävisin mahdollisesti Versailles'ssa (viime kerrasta on vuosia) ja illalla menisimme kaikki porukalla Mireillen konserttiin Olympiaan ja sen jälkeen illalliselle. Tosin Versailles ja konsertti illalla eivät ole oikein yhteensopiva systeemi, palatsissa kun vierähtäisi helposti kaksikin päivää... mutta tässähän olikin kyse kuvitteellisesta ideaalipäivästä, joten mikä ettei!

Tässä siis ensimmäinen osa vastauksiani, lisää luvassa huomenna mm. aiheesta Ranska ja ulkosuomalaisuus! Vastauksia sopii toki kommentoida, ja kuten alussa mainitsin, lisäkysymyksiäkin ehtii vielä lähettää.     

6 kommenttia:

Airelle kirjoitti...

très intéressant.
olen mairiteltu maininnasta, mutta arvelen vaatimattomasti kiinnostuksesi johtuvan ennen kaikkea elämäntilanteemme samankaltaisuudesta: olemme molemmat koiria rakastavia etelä-Ranskassa asuvia ulkosuomalaisia ja monet huomiomme ovat samankaltaisia.
ihailen myös uskallustasi olla noin avoin julkisuudessa ja odotan innolla jutun jatkoa.

Anonyymi kirjoitti...

ah, löysit tuon vaniljashampoon:) Monoprixin shampoo ja suihkusaippua-hylly on ehdoton!

Olin revetä tammialeissa- siellähän oli ihan kivoja& halpoja vaatteitakin! Muistinkin joskus maininneesi lentokenttä-biisistäsi, joten kiitos vastauksesta! L.

Anonyymi kirjoitti...

Tuohon lempituoksusi vastaukseen jatkoa: milloin laventeli kukkii siellä? Haluaisin joskus ajoittaa matkani niin, että näkisin vihdoinkin kukkivat laventelipellot.
Terveisin Helena, joka lukee jostain syystä Provenceen liittyviä blogeja.

pinea kirjoitti...

Ehtiikö vielä tehdä lisäkysymyksiä?
Mikä sinua Mireillessä viehättää eniten?
Kuinka tärkeänä pidät laulujen sanoituksia? Ovatko sanoitukset sävelmää tärkeämpiä sinulle?
Entä mitkä ovat suosikkielokuvasi?

Kiva tämä kyselypostaus, on valtavan hauska lukea vastauksiasi!

Fifi kirjoitti...

Airelle: Kieltämättä elämäntilanteemme on varsin samanlainen!

L.: Minä en ollut ikinä ennen edes huomannut vaniljashampoota, ennen kuin siitä tuli puhe Facebookissa. Ihan tyytyväinen olen ollut, vaikka se periaatteessa onkin pitkille hiuksille tarkoitettu; hyvin se tuntuu toimivan puolipitkissäkin. Olin pitkään Monoprix'n vaatteiden suhteen epäluuloinen, mutta olen tosiaan tehnyt siellä joitakin erinomaisiksi osoittautuneita löytöjä. Tietty Pariisissa on paljon enemmän valikoimaa kuin täällä.

Helena: Täytyy tunnustaa, etten ole mikään kukka- tai kasviexpertti, mutta käsittääkseni laventeli kukkii loppukeväällä ja kesällä, huhti-toukokuusta elokuulle. Kannattaa varmaan kysyä Airellelta, hän on puutarha-asiantuntija!

Pinea: Hyvin ehtii! :) Kiitos kysymyksistäsi, vastaan niihin huomenna. Haluatko edelleenkään osallistua arvontaan? (Ei ole pakko!)

pinea kirjoitti...

Kiva että ehti! Jään pois arvonnasta tälläkin kertaa, kun en yleensäkään niihin osallistu. Minun palkintoni ovat nämä sinun vastauksesi :)