perjantai 10. huhtikuuta 2009

Tuntematon tiskirätti ja muita arkisia erikoisuuksia

Kuluvalla viikolla sain taas pudistella epäuskoisena päätäni henkilökohtaisen etananpopsijani kommenteille. Lähetin alkuviikosta E:lle pääsiäispaketin, joka sisälsi mm. aiemmin hehkuttamani pullokauppakassin sekä söpön sydänkuvioisen Pop Designin tiskirätin:



Puhelimessa E. oli innoissaan pullokassista, tipuaiheisesta pääsiäiskortista ja kaikesta muustakin, mutta kysyi lopuksi hiukan epäluuloisesti, mikä se sydänkuvioinen neliönmuotoinen tavara oikein oli. Tajuttuani, ettei E. suinkaan laskenut leikkiä, selitin mahdollisimman seikkaperäisesti, että rätillä voi pyyhkiä ruokapöytää, tiskipöytää tai vaikka kaasuhellan pintaa ja kantta. Opastin kastelemaan rätin, puristamaan sen kuivaksi ja huuhtelemaan sen taas pyyhkimisen jälkeen.

Kaksi päivää myöhemmin E. oli vallan ihastunut rättiinsä: sillähän voi pyyhkiä ihan yhtä hyvin kuin sienellä! Tosiaan, tähän asti meillä on käytetty kaikkien keittiön pintojen pyyhkimiseen pesusientä. Nyt rätillä pyyhkiminen onnistuu jo hienosti, vaikka E. ei ollutkaan heti ymmärtänyt, että rätin täytyy antaa kuivua käytön jälkeen. Hän oli kuulemma taitellut sen märkänä ja laittanut pesuvadissa kaappiin tiskialtaan alle. Toivon todella, ettei rätti ole aivan homeessa siihen mennessä, kun pääsen itse huolehtimaan siitä.

Ennen Ranskaan muuttoani en olisi uskonut, ettei jossain sivistyneen Euroopan kolkassa tiedetä, mikä on tiskirätti. Nykyään melko harva asia saa minut oikeasti ymmälleni. Useimmiten tyydyn toteamaan itsekseni, että "täällä nyt on tällaista" tai että "Suomessa tämäkin on erilaista". Miksi ylipäätään kaikki asiat pitäisi aina tehdä samalla tavalla? Ja jos tuntuu siltä, että ulkomailla kaikki on sietämättömän huonoa ja vanhanaikaista, eikö olisi parasta pysyä kotona?

Otetaan esimerkiksi jokin arkinen asia, kuten bussilla matkustaminen. Turkulaisissa busseissa on kätevä etäkortinlukija, joka osaa veloittaa bussikorttia jopa lukijan eteen viedyn lompakon tai käsilaukun läpi. Bussikortti on muovinen ja luottokortin kokoinen:



Aixissa taas bussin viikko- tai kuukausikortti on pahvinen läpyskä, johon on painettu sen viikon numero tai kuukauden nimi, jolloin kortti on voimassa:



Pahvikortin mukana täytyy aina olla bussiyhtiö Aix en busin myöntämä muovikortti, jossa on kortin haltijan nimi ja valokuva. Muovikortissa on myös numero, joka kirjoitetaan itse kuulakärki- tai mustekynällä pahvikorttiin. Bussiin astuttaessa molempia kortteja näytetään kuljettajalle, joka tarkistaa, että pahvilappu todella on merkitty kuluvalle kuukaudelle tai viikolle. Ahkerasti busseissa kiertävät lipuntarkastajat katsovat lisäksi, että pahvikorttiin kirjoitettu numero täsmää muovikortin numeron kanssa.

Jos ei käytä viikko- tai kuukausikorttia, voi ostaa kuljettajalta pahvisen kertalipun, joka leimataan itse oranssissa 70-lukulaisen näköisessä leimauslaitteessa bussin etuoven vieressä:



Ei puhettakaan, että aixilaiseen bussiin voisi noin vain marssia sisään ja vilauttaa lompakkoa kortinlukijalle. Pahvikorttihässäkkä on kaivettava valmiiksi käteen ja näytettävä sitä kuskille, jos ei halua, että kuski huutaa perään bussin käytävälle ja pyytää näyttämään kortin.

Toisaalta on todettava, että pahviliput tulevat hienoja turkulaisia älykortteja huomattavasti edullisemmiksi: kertalipun hinta on Aixissa 1,10 e ja Turussa 2,50 e. Kuukausikortti maksaa Aixissa 25 e ja Turussa 43 e. (lähteet Aix en bus ja Turku.fi)

Vastaavia tapauksia on lukemattomia. Siinä, missä suomalaisessa pankissa esim. käteispanon yhteydessä virkailija tulostaa tietokoneelta valmiin paperin, jonka asiakas vain allekirjoittaa, Ranskassa täytyy täyttää käsin erillinen lomake. Lomakkeeseen merkitään tarkkaan, kuinka monta kappaletta kunkin arvoista seteliä tililleen on tallettanut, ja lopuksi summat lasketaan yhteen ja kirjoitetaan lomakkeeseen sekä numeroin että kirjaimin, siis cent quatre-vingts (180) euros. Shekillä maksamista olen varmasti päivitellyt jo aiemmin, samoin sitä, että veroja ei Ranskassa useimmiten pidätetä suoraan palkasta, vaan ne maksetaan (shekillä...!) tiettyihin aikoihin vuodesta, E:n tapauksessa kolme kertaa vuodessa. Verotukseen vaikuttavat huomattavasti naimisissa olo vs. naimattomuus ja jopa aikuiset lapset vs. lapsettomuus, mitä minä en kykene millään hyväksymään. Esimerkiksi muutama vuosi sitten E:n yksi veroerä oli pitkälti yli 200 euroa, kun samaan aikaan hänen eronnut kollegansa, jolla on yksi yli kolmekymppinen poika, maksoi veroa 38 euroa. Tästä syystä, jos minulla olisi Ranskassa vakituinen työpaikka, saattaisin hyvinkin harkita naimisiinmenoa pelkästään taloudellisista ja verotuksellisista syistä, vaikka muuten suhtaudun avioliittoon pikemminkin kielteisesti.

Vielä ei kuitenkaan ole työpaikasta mitään tietoa... Musée Granet'n yhteydenottoa odotellessa toivotan kaikille lupsakkaa ja munaisaa pääsiäistä!

10 kommenttia:

mireval kirjoitti...

Hauska kirjoitus!
Minä vaihtaisin Helsingin bussilippusysteemin vaikka heti aixilaiseen, jos sillä saataisiin hinnat alemmas. Helsingissä julkinen liikenne on suurinpiirtein saman hintaista kuin Turussa, joten ei ole ihme että ihmiset hyppäävät omiin autoihinsa.
Miten noin muuten bussiliikenne Aixissa, onko se tehokasta? Suosittua?

Susu kirjoitti...

Sit ku taas menet Aixiin niin sun on ihan must viedä E:lle tuliaiskis itse neulomasi tiskirätti!
Hyvää Pääsiäsitä Tassulasta!

Jenna kirjoitti...

jään odottaa hääkutsua :P

Fifi kirjoitti...

Mireval: Aixin bussiverkko on kattava ja busseja myös käytetään melko paljon. Bussilinjoja on parikymmentä ja lisäksi kaksi minibussilinjaa, meidän Diabline-sähköautojamme unohtamatta, jotka nekin osaltaan täydentävät Aixin joukkoliikennettä. Ainoa haittapuoli on, että useat linjat eivät liikennöi iltaisin: viimeinen bussi meidän esikaupunkikyläämme lähtee klo 20, joten autottomat eivät voi käydä iltaisin Aixissa syömässä, elokuvissa tai tapahtumissa. Tämä on todella harmillista, koska en pääse koskaan itse minnekään ilman E:n tai tuttavien kyytiä. 10 km:n taksimatka kun tulisi turhan kalliiksi.

Susu: Hei, loistava idea! Tulen heti tiistaina rättilankaostoksille. Pääsiäistoivotukset samoin täältä!

Jenna: Sitähän sopii odotella...! ;D

Stazzy kirjoitti...

Bussilippusysteemi muuten kehittyy Patonkimaassakin pikkuhiljaa. Täällä Nancyssa, samoin kuin Strassissa voi hankkia etälukukortin. Täkäläiselle kortille voi ladata myös kuukausilipun TER-juniin.

Busseissa toimii etälukukorttina, junassa se luetaan sirulta.

Airelle kirjoitti...

ennen kuin menet naimisiin, odota että saat niin paljon palkkaa, että edes maksat veroja patonkimaassa, Fifi. varsinkin nyt kun nain de jardin aikoo päästää veroista myös aikaisempaa isommat tulot. jos se tosiaan tapahtuu. joka tapauksessa kannattaa ottaa selvää noista mutkista. jos tietysti naimisiin menolle ei ole mitään muuta syytä... ainahan se voi antaa aiheen kivoille juhlille!
hyvää pääsiäistä, Fifi!

Fifi kirjoitti...

Stazzy: Aivan, muistan jo vuosien takaiselta Strasin matkaltani, että systeemi siellä oli melko moderni. Etelä tulee aina muutaman vuoden perässä... Tosin Aixin ja Marseillen välisissä busseissa saattaa jo olla käytössä sirukortti. En osaa sanoa varmaksi, koska en ikinä käy Marseillessa, mutta muistelisin nähneeni ihmisillä sirukortteja linja-autoasemalla.

Airelle: Rassure-toi, naimisiinmeno on vielä erittäin kaukana tulevaisuudessa, jos silloinkaan! Kun nyt ensin saisi sitä palkkaakin. Oikeasti puhuin naimisiinmenosta leikilläni, mutta kieltämättä ärsyttää, että avioliittoon ja lasten hankintaan kannustetaan valtion taholta jopa verotuksessa. Miksi kummassa kaikkien pitäisi elää juuri saman kaavan mukaan ja kulkea samoja etukäteen tallattuja polkuja? Huh, tästä asiasta saisi jo yksinään kärkevän postauksen, mutta pelkään loukkaavani joidenkin lukijoiden tunteita.

Iloista pääsiäistä samoin sinulle! :)

Pupuce kirjoitti...

En miekään tajua noita ranskalaisen verotuksen älyttömyyksiä, mutta tavallaan verohelpotukset lapsiperheille ymmärrän ja miusta se on ihan oikein. Voisi olla niin Suomessakin. Ranskassahan ei saa lapsilisää vasta kuin kolmannesta lapsesta vai ehtikö Sarko muuttaa sen alkamaan toisesta? En muista...

Avioliitolle on muuten olemassa vaihtoehto, jota ei kannata aliarvioida - PACS. Suojelee yhdessä asuvia henkilöitä monissa elämän kolhuissa juuri taloudellisesti eikä se symboloi oikeastaan mitään. Pelkkä allekirjoitus paperissa, jonka saa hankittua aika helposti ja sen jälkeen on tulevaisuus turvatumpi. Suosittelen harkitsemaan! Meidänkin lähipiirissä on pacsattuja, jotka eivät halua mennä naimisiin.

Fifi kirjoitti...

Pupuce: Olet oikeassa, PACS on ehdottomasti relevantein vaihtoehto ainakin meidän elämäntilanteessamme. Siitä meillä on joskus ollut puhettakin, tosin ensin tarvitsen sen surullisenkuuluisan työpaikan säännöllisine tuloineen, jotta yhteisestä verotuksesta olisi jotain hyötyä. Katsotaan sitten aikanaan... ;)

Pupuce kirjoitti...

Fifi, jos mie nyt oikein ymmärtänyt niin et sie nyt mitään työpaikkaa tarvitse verotuksesta hyötymiseen...Jos pacsaudutte eikä siulla ole työpaikkaa, niin periaatteessahan te ette silloin maksaisi veroja oikeastaan ollenkaan sillä pacs rinnastetaan kai avioliittoon joten siitä veronalennus ja sit sun tulottomuus tekisi sen, että teijän yhteiset tulot ei kovin suuret ette ylety jollekin tietylle palierille... Näin niin kuin blondin logiikalla ajateltuna...

Ja tärkeintähän tossa on tavallaan se toisen osapuolen tulevaisuuden turvaaminen.