maanantai 30. huhtikuuta 2012

Kävyt eivät juhli

Kirjoitin juuri Facebookissa, että jos Provencessa vietettäisiin suomalaistyyppistä vapunaattoa, se tapahtuisi tänä vuonna kaatosateessa. Onneksi ei vietetä, ja onneksi en ole (enää) Suomessa siinä elämäntilanteessa ja/tai iässä, jolloin vapunvietto oli yksi vuoden tärkeimpiä tapahtumia.

Kahdeksan vuotta hengailin vappuaattoisin Turun keskustassa ja yliopiston liepeillä, milloin villasukat jalassa, milloin pelkkä t-paita haalarin alla. Joskus täysin vieraan ihmisen kotona vappubileissä, toisinaan taas hytisemässä Aurajoen rannan jokilaivoissa käsineet kädessä hakien lämpöä mukillisesta terästettyä kaakaota. Päivän kohokohta oli joka tapauksessa aina sama: kello kuudelta Taidemuseonmäen hirvittävässä tungoksessa kaivoimme repusta enemmän tai vähemmän valkoisen lakin sekä koko päivän selässä keikkuneen, taskulämpöisen samppanjapullon. Minun juomani oli aina nimenomaan samppanjaa, ei kuohuviiniä, ja minulla oli vappusamppanjaa varten oma lasi, jota käytin aina ja vain Taidemuseonmäellä ja joka nyt kerää pölyä mummon ruokasalin vitriinissä. Taskulämmintä samppanjaa kamalampaa juomaa ei olekaan, mutta silloin se maistui ah niin hyvältä. Olihan vappu, ja minä olin opiskelija. Oli minun juhlani ja siitä piti nauttia.


Nykyisin en taatusti enää nauttisi perinteisestä opiskelijavapusta. Tämä on kolmas vuosi peräkkäin, kun en vietä vappua mitenkään: Ranskassa tunnetaan vain toukokuun ensimmäinen päivä, ja vaikka viime vuonna olinkin vapun aikaan Suomessa, olin sairaslomalla ja pysyttelin visusti kotona.

Jos tänä vuonna olisin Turussa, saattaisin mennä nostalgisin mielin painamaan säälittävän ruskeapilkkuisen lakin päähäni ja palata sitten rauhassa kotiin nauttimaan lasillisen jääkaappikylmää samppanjaa vappulasistani, mutta siinä kaikki. Minusta on tullut käpy. En enää jaksaisi valtavia ihmisjoukkoja, huutoa ja meteliä, ilmassa lenteleviä pullonkorkkeja, päämäärätöntä vaeltelua koleassa illassa, humalaisten opiskelijoiden katselemista ja kuuntelemista, jonottamista ensin baaritiskille ja sitten vessaan, sitten uudelleen baaritiskille ja uudelleen vessaan.

Tänä vapunaattona menemme E:n kanssa ensin vakuutusyhtiöön ja sitten mahdollisesti syömään pihviravintolan "toinen pihvi ilmaiseksi" -tarjouksen houkuttelemina. Sitten palaamme kotiin, istumme sohvalla, katselemme amerikkalaista poliisisarjaa ja menemme kiltisti nukkumaan klo 23. Käpy mikä käpy. Korkeintaan saatan näyttää E:lle vanhaa kuvaa itsestäni haalarissa ja valkolakissa, vappulasi kädessä, ja kertoa, kuinka hurjaa vappueloa vietin vielä kolme vuotta sitten hamassa nuoruudessani. 


Hauskaa vappua kaikille, olitte sitten käpyjä, opiskelijoita tai mitä tahansa siltä väliltä! 

    

6 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Kiitos, sitä samaa! Käpyillään täälläkin, vappu on vain hauska ylimääräinen vapaapäivä ja hyvä syy mennä lounastamaan ystävien kanssa, aaton kohokohta on se, kun minä paistan pikamunkkeja ja puolisko vohveleita... Katsotaan, jaksammeko nyt korkata kuohuviinipullon, joka jäi uutenavuotena juomatta, kun tuli väsy. :)

fifin maman kirjoitti...

Vappua vain sinnekin! Täällä me kävyt ja pihatontut rauhallisesti vietämme vappuaattoa, telkkaristakaan ei tule mitään viihdykettä miltään kanavalta. Ei haittaisi meitä, vaikka sataisikin.

Riina kirjoitti...

Hauskaa käpyilyvappua sinnekin! :) Pariisissa paistelee kerrankin aurinko, joten säiden puolesta tuolla voisikin hillua.

Olen ollut koko päivän vähän nostalgisena vanhoissa vappuaattofiiliksissä. Kuvasit tuossa kirjoituksessa kuitenkin niin osuvasti sen aidon vappuaattotunnelman, että tajusin, etten mä sitä vappua entiseen opiskelijavapputapaan Suomessakaan viitsisi viettää.

Onks tää nyt sitten sitä aikuisuutta? :D

Mary Von Törne kirjoitti...

Hih vappuperinteissä Suomi vetää vertoja muitten maitten oudoille kalenteritapahtumille. Miten muuten selittäisi ranskalaiselle vaikka Mantan lakituksen? Eivät ne muutenkaan ymmärrä miksi opiskelijoilla on merimieslakki päässä.

Hyvää vappuilua kukin tavallaan!

Stazzy kirjoitti...

Mukavaa kuunvaihdetta sinne o/
Täälläkin on suorastaan villi vappuaatto, sohvalla ja kahvikupin kanssa. Mutta mä kyllä aikanaan nautin kovin opiskelijavapuista Jykylässä. Haalarit on kivoja :D Tuskinpa siitä tunnelmasta enää olisi paljoakaan jäljellä...

MaaMaa kirjoitti...

Hihhihi, sä mikään käpy ole! :D
Mutta en mäkään varmaan enää jaksaisi vappuhulinassa 'juhlia' - mielummin kotisoffalla mukavasti :)

Me biletettiin vappuaattona aina baareissa kuin viimeistä päivää, ja vappupäivänä Ullalinnanmäellä piknikillä. Piknikille kyllä menisin vieläkin mielelläni - jos on aurinkoinen ja lämmin sää, niin mikäs siinä ;)

Sveitsin kotikanttoonissa ei juhlittu 1.5. mitenkään ... ihan tavallinen työviikko oli tämä ..

Haliterkut <3