keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Fifin alfabeetti

Gloria-lehden kiinnostavin artikkeli on yleensä Elämän aakkoset, jossa haastateltava valitsee jokaisen kirjaimen kohdalla itselleen oleellisen sanan ja perustelee valintansa. Päätin näin sadepäivän ratoksi koota oman elämäni aakkoset sellaisista asioista, jotka syystä tai toisesta ovat tällä hetkellä mielessäni päällimmäisinä.

A Aix-en-Provence Taiteen ja veden kaupunki ja kolmas kotikaupunkini, jossa kävin ensimmäisen kerran tasan kymmenen vuotta sitten aavistamatta, että joskus asuisin siellä. Aix on sopivan kokoinen, idyllinen kaupunki okrankeltaisine taloineen ja kapeine kujineen, mutta sillä on - osaksi syystäkin - myös kalliin ja snobin kaupungin maine.

B Berliini Eräs suosikkikaupungeistani, jonne matkustaisin kernaasti vaikka joka vuosi. Minun Berliinini liittyy läheisesti Mireilleen, sillä parhaat hetket olen viettänyt siellä rakkaan berliiniläis-suomalais-puolalaisen ystäväpariskuntani luona katsellen videoilta Mireillen esiintymisiä kuluneiden vuosikymmenten varrelta.

C Carlin Mopsin ranskankielinen nimi on peräisin italialaiselta 1700-luvun näyttelijältä ja näytelmäkirjailijalta Carlo Antonio Bertinazzilta, jonka taiteilijanimi oli Carlin. Ennen mopsien tuloa meille en ollut laisinkaan koiraihminen, enkä nykyäänkään osaisi kuvitella haluavani muunrotuista koiraa.

D Diabline Pidetty ja inhottu leipäpuuni, Aixin suosittu ekologinen joukkoliikennekulkuneuvo, jonka ratissa olen kiertänyt kaupungin keskustaa satoja kilometrejä.


(kuva täältä)

E E. Sukulaissieluni. Muut perustelut lienevät turhia.

F Fifi Pseudonyymini ja lempinimeni vuosien takaa. Muistelen Fifi-nimeni alkuperän piilevän ranskan tyttöä tai tytärtä merkitsevässä fille-sanassa, mutta se saattaa viitata myös turhamaiseen ja sievistelevään luonteeseeni. Kaikki itseään kunnioittavat pariisilaispuudelithan ovat nimenomaan Fifejä...!

G Guru Gurppa the Tärppä on toinen meillä asustelevista lyttykuonoriiviöistä. Gurre on maailman lempein ja kiltein koira ja täysin mammanpoika, joka ei suostu tulemaan edes alakertaan ilman äitiä.

H Hotellit Olen aina rakastanut hotelleissa asumista ja olen yöpynyt niin kylpyhuoneettomissa saksalaisissa majataloissa kuin Ranskan Rivieran loistohotelleissakin. En voisi kuvitella asuvani leirintäalueella tai hostellien jaetuissa nukkumasaleissa. On jotenkin kiehtovaa ajatella, kuinka persoonaton ja tuhansia asukkaita nähnyt hotellihuone muuttuu matkustaessa oman kodin korvikkeeksi ja tukikohdaksi vieraassa kaupungissa ja vastaavasti palaa takaisin anonyymiksi, kun kaikki henkilökohtaiset tavarat on pakattu pois näkyviltä. Joskus hotellihuoneeseen majoittuessani mietin, kuka on asunut siellä juuri ennen minua. Rakastan myös hotellien aamiaisia, ja E:n kanssa meillä onkin tapana nauttia silloin tällöin aamiainen jossain Aixin hotellissa ennen töihin menoa.

I iPod Uskollinen seuralaiseni, joka piristää niin bussi-, juna- ja lentomatkojani kuin päiväkävelyitänikin.


(kuva satunnaiselta sivulta Googlen kuvahaulla iPod pink)

J Je t'aime Ranskan kielen ehkä universaalein ja kaunein sanonta, sähköpostikielellä JTM tai TM.

K Kirjat, kosmetiikka ja käsilaukut Minun pyhä kolminaisuuteni. Näihin käytän vuodessa eniten rahaa, eikä mitään näistä voi olla koskaan liikaa. Jokaista tarvitsen päivittäin.

L Lentokenttä Rakastan lentokentillä oleskelua, niiden kansainvälistä ilmapiiriä, ihmisvilinän katselemista, lähdön tunnelmaa ja vapauden tunnetta, jonka kokee tajutessaan, että sieltä pääsee aivan minne tahansa maailmassa.

M Mireille Kaksi elämäni naista: toinen tumma, pieni ja kaunis, toinen vaalea, pieni ja lyttykuonoinen. Sekä Mireille Mathieu että Troppola Mireille Chérie sulostuttavat jokaista päivääni ja ovat hyvin suuri osa elämääni.

N Nothomb, Amélie Ykkössuosikkini kirjailijoiden joukossa, graduni aihe ja innoittaja ja ainoa kirjailija, jonka uusinta teosta kyttään joka vuosi jo kauan ennen sen ilmestymistä. Nothombilla on oma erikoislaatuinen tyylinsä: hänen henkilönsä eivät koskaan ole keskinkertaisia, vaan aina äärimmäisen kauniita, rumia, pahoja tai älykkäitä. Harmittelen sitä, että hänen 17 kirjastaan vain pieni osa on käännetty suomeksi eivätkä ne edes lukeudu Nothombin parhaisiin, Nöyrintä palvelijaanne lukuun ottamatta.

O Onni Välillä pääsee unohtumaan, kuinka monta syytä minulla onkaan olla onnellinen. Tekee hyvää muistuttaa silloin tällöin itseäni siitä, että vaikka työtä saakin tipoittain ja rahaa yhtä harvoin, elämäni on kuitenkin kunnossa ja onnellista.

P Pyöreys En ole koskaan ollut hoikka enkä viitsi enää edes yrittää pyrkiä nykyaikaisen ihanteen mukaiseen vartaloon. En tule ikinä mahtumaan 36-kokoisiin vaatteisiin, mutta en silti ole huonompi, rumempi tai laiskempi kuin muutkaan. En syö erityisen epäterveellisesti enkä ole huomattavan tai sairaalloisen ylipainoinen, joten miksi en olisi tyytyväinen tällaisena? Sitä paitsi säästän huomattavasti rahaa, kun en mahdu jokaiseen näkemääni houkuttelevaan vaatteeseen. Näin säästyneillä rahoilla voin hankkia vaikkapa kirjoja, kosmetiikkaa tai käsilaukkuja...!

Q Quatsch Saksankielinen pötypuhetta merkitsevä sana on niin loistavan selkeä, kompakti ja ytimekäs, että toivoisin sen leviävän universaaliksi lainasanaksi muihinkin kieliin.

R Ranska Epävirallinen toinen kotimaani, jonka kieli ja kulttuuri ovat muokanneet vahvasti identiteettiäni. Mireillen konsertista 15 vuotta sitten syttynyt frankofilia on johtanut osa-aikaulkosuomalaisuuteen, ylempään korkeakoulututkintoon, parisuhteeseen, uusiin tuttavuuksiin ja pysyviin ystävyyssuhteisiin. Mitä olisinkaan menettänyt, jos en olisi 13-vuotiaana innostunut Mimistä ja päättänyt opetella omin päin ranskaa...!

S Salo Varsinainen kotikaupunkini, jossa olen ollut kirjoilla 4-vuotiaasta saakka. Sitä aiemmista asuinpaikoistani minulla on vain hyvin harvoja ja hämäriä muistikuvia. Tammikuisen kuntaliitoksen myötä asun jo melko isossa kaupungissa: asukasluku kasvoi yhdessä yössä 25 000:sta 55 000 asukkaaseen!

T Turku Toinen kotikaupunkini, jossa olen viettänyt kesät ja koulun loma-ajat jo ala-asteelta saakka. Turku on minulle Suomen Pariisi: mielikuvitusta käyttämällä saa Aurajoesta Seinen, Tuomiokirkosta Notre Damen, taidemuseosta Louvren, Vartiovuorenmäen Tähtitornista Sacré-Coeurin ja Stockmannista Galeries Lafayetten.

U Urbaani Koko ikäni kaupungissa asuneena minusta on valtavan hienoa nähdä livenä erilaisia maaseudun asioita kuten kotieläimiä. Alpeilla käydessämme hihkumme E:n kanssa kilpaa aina nähdessämme jonkin eläimen: Katso, lammas! Lammas! Lehmiä! Tuolla oli KANA!!! Kerran näimme tien vieressä laitumella ison lammaslauman, pysäytimme auton ja syöksyimme valokuvaamaan lampaita. Paimen katseli ihmeissään ja mietti varmasti, emmekö tosiaan olleet ennen nähneet lampaita. Mutta missäpä niitä Turun tai Aixin keskustassa näkisi?

V Vesimies Olen kuulemma ainakin itsenäinen, herkkä, utelias ja innovatiivinen, idealistinen, ristiriitainen, älykäs, omalaatuinen ja boheemi. En usko naistenlehtien viikkohoroskooppeihin, mutta tunnistan itseni lähes aina horoskooppimerkkini yleisistä luonnekuvauksista. Sattumaako?

W Wuf Äidin ja minun kehittämä yleissana jokaiseen kuviteltavissa olevaan tilanteeseen. Wufilla mm. vastataan puhelimeen, aloitetaan mesekeskustelu ja ilmaistaan tyytyväisyys kulloinkin puheena olevaan asiaan.

X X-hyppy Helppo ja tehokas vesijumppaliike. Vedessä jaksaa hyppiä loputtomiin, maalla ei juuri ollenkaan.

Y Yvelines Departementissa nro 78 sijaitsee Versailles'n palatsi, jonne palaan aina Pariisissa käydessäni. Olen intohimoisen kiinnostunut Ranskan hovielämästä ja aivan erityisesti Marie-Antoinettesta, jonka elämäkertoja olen ahminut useilla kielillä. Versailles'ssa tunnen historian olevan lähempänä kuin missään muualla: samoilla lattioilla, joilla minä kuljen tuhansien turistien lailla, ovat kävelleet niin Aurinkokuninkaan salainen puoliso Madame de Maintenon, Ludvig XV:n pitkäaikainen rakastajatar Madame de Pompadour kuin itse Marie-Antoinettekin.

Z Zorro E:llä ja minulla on suunnitelmana saada jonain päivänä musta vihreäsilmäinen kissa, jonka nimeksi tulee Zorro. Minä olen oma-aloitteisesti lisännyt suunnitelmaan myös mopsin.

Å Å Aurajoki, Aura å, on olennainen osa Turun charmia. Kuljen päivittäin joen vartta kaupungille. Aurinkoisina päivinä kelpaa istuskella ja kävellä jokirannassa. Mireillekin ihasteli aikanaan Aurajokea ja haluaa aina asua joen varrella sijaitsevassa hotellissa.

Ä Äiti Ikioma karhuemoni ja paras ystäväni.

Ö Ötökät, öhkömönkiäiset Öhkömönkiäiset ovat omaperäisin kehittämäni kutsumanimi mopseille. On vielä epäselvää, ymmärtävätkö lyttykuonot itse olevansa öhkömönkiäisiä.


4 kommenttia:

Susu kirjoitti...

Voi miten hauska juttu! Ajatteles miten rikkaita me suomalaist ollaan kun meillä on å, ä ja ö! Öhkömönkiäiset... Kyl ne ymmärtää!

manana kirjoitti...

Ihan samaa mietin, että olipa hauska lukea tätä! Yhdyn täysin tuohon "Kirjat, kosmetiikka ja käsilaukut" :D

Anonyymi kirjoitti...

Ihan loistava toi "Wuf"!

Rakastan myös Nothomben kirjoja, vaikka kaikkia en vielä ole lukenut. Hänen ihka ensimmäinen teos (L'hygiène d'assassin, tai jotain sinnepäin) oli ruma ja kaunis samaan aikaan. Satuitko analysoimaan sitä gradussasi? Olisi nimittäin mielenkiintoista lukea jokin analyysi kyseisestä kirjasta.

T. Ranskis-harrastelija

Fifi kirjoitti...

Susu: Älä muuta sano! E:llä tosin on ylitsepääsemättömiä vaikeuksia ymmärtää, että a:lla ja ä:llä on jokin ero. Tuossa yksi öhkömönkiäinen just jyrsii mattoa jalkojeni alta...

Manana: Kiva, että tykkäsit! :D

Anonyymi: Wuf on varmaan käyttökelpoisin mahdollinen sana, sillä voidaan tosiaan tarkoittaa ihan mitä tahansa.

Analysoin gradussani Nothombin 2005 ilmestynyttä romaania Acide sulfurique. Suosittelen ehdottomasti, jos et ole sitä vielä lukenut! L'Hygiène de l'assassin ei mielestäni kuulu Nothombin parhaisiin, tosin esikoiskirjalta ei ehkä voi vielä niin paljon vaatiakaan. Muita suosikkejani ovat mm. Mercure, Les Catilinaires, Cosmétique de l'ennemi ja Antéchrista. Mukava kuulla, että joku muukin harrastaa Nothombia minun lisäkseni! :)