keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Erilainen joulu

Postauksen kuvituksena parin viikon takaisia valokuvia Aixin jouluvalaistusta keskustasta. 


Tänä vuonna teen jotain, mitä en ole vielä kertaakaan aiemmin tehnyt: vietän joulun Ranskassa. Tähänastisessa elämässäni joulu on ollut ainoa ajankohta, jolloin olen sataprosenttisella varmuudella lähtenyt Suomeen, mutta nyt työllistyttyäni se ei niin helposti onnistunutkaan. Pomo kyllä ystävällisesti lahjoittaa meille joulu- ja uudenvuodenaatot, ts. saamme ylimääräisen palkallisen vapaapäivän, mutta jo 26.12. on tavallinen työpäivä. Lentojen hinnat juhlapyhien tienoilla taas ovat sellaiset, ettei paria päivää varten mitenkään kannattanut lähteä kotikotiin, vaikka kuinka olisi haluttanut.


Eipä sillä, että meillä kotona mitään sen erikoisempia jouluperinteitä olisi. Sukulaisia ei tule kylään, emme käy joulukirkossa, hautausmaalla tai joulurauhanjulistusta kuulemassa eikä muutakaan spesiaaliohjelmaa ole tiedossa. Aattona olemme yleensä kotosalla kuin minä tahansa tavallisena päivänä, joskus loppuiltapäivästä syömme, sitten avataan joululahjat ja voilà, siinä se sitten olikin. Joulupäivä tuntuu jo normaalilta sunnuntailta. 


Kaikesta huolimatta kotijoulussa on silti sitä jotain. Kynttilöitä, hyasinttien ja joulukuusen tuoksua, miksei kinkunkin (vaikka en sitä syökään). Suklaarasia pöydällä, radion ja tv:n joululaulut taustamusiikkina. Olkipossu kuusen vierellä ja mopsit nuuskimassa sitä. Hopeiset ruokailuvälineet ja kristallilasit pöydässä, sivupöydällä provencelainen jouluseimeni pienine eläimineen.


Kaikesta tästä jään tänä jouluna paitsi. E:llä ja isällään ei ole enää moneen vuoteen ollut tapana viettää joulua mitenkään. Nyt kun minä olen mukana, menemme joulupäivänä syömään vähän fiinimpään ravintolaan kuin tavallisesti, mutta siihen se jää. Jouluaattona olemme keskenämme kotona, ilman kuusta, joulukoristeita, kynttilöitä tai joululauluja, ellen sitten itsekseni kuuntele niitä YouTubesta. Kuusta tai koristeita ei meille mahdu ja ainokainen pöytämme on liian pieni kynttilöille tai joulukukille. Mireillen joululevytkin ovat Suomessa.


Joululahja minulla sentään on. Haimme sen Marseillesta jo joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna, ja ruskea paperikassi on siitä asti odottanut minua soma sininen silkkinauha ympärillään. Kiusaus on päivä päivältä suurempi, mutta olen luvannut olla koskematta lahjaani ennen jouluaattoa!         Vielä ennen joulua saan sentään muutakin mietittävää, sillä lähden viikonloppuna yksin Roomaan. Tarvitsin vielä tämän vuoden puolella kaksi ulkomaanlentoa pysyäkseni Air France-KLM:n kanta-asiakasohjelman Silver-tasolla, ja kun löysin edestakaiset lennot Roomaan noin satasella, en epäröinyt. E:tä ei kiinnostanut lähteä, joten menen yksin. Ennätän tosin olla perillä pelkän lauantaipäivän, sillä saavun myöhään perjantai-iltana ja lähden takaisin jo sunnuntaiaamuna. Menin tietysti ostamaan läjän opaskirjoja ja nyt minulla on hirmuinen lista kaikkea, mitä haluaisin Roomassa nähdä ja tehdä. Yhden päivän aikana en ehdi siitä kuin pienen pintaraapaisun, mutta ainahan sinne pääsee takaisin. Valokuvia ainakin haluan ottaa. 

Jos teillä on viime hetken lyömättömiä vinkkejä Roomaan, ideoita otetaan perjantai-iltaan saakka vastaan kommenttiosiossa! 3 kommenttia:

fifin maman kirjoitti...

Erilainen joulu tulee meillekin, mutta ei siitä stressata. Seimeä ei rakenneta eikä ensimmäisenä joulunasi Amerikasta saamaasi Baby's First Christmas-palloa ripusteta kuuseen. Uskon, että Mirabeaun joulukojut ja koristelut tuovat tunnelmaa sinne ja jostainhan voit löytää piparkakkujakin.
Päivä Roomassa tulee olemaan kiireinen, mutta kiva, uskoisin. Kunhan pidät laukustasi kaksin käsin kiinni!

Anonyymi kirjoitti...

Spaghetteria L'Archetto (Via dell'Archetto) on superhyvä pastapaikka Fontana di Trevin lähellä, suosittelen! :)

Mukavaa joulua Provencessa, toivottelee
tiNpPa

Mikri kirjoitti...

Itsekin olen tähän vuoteen asti viettänyt kaikki joulut Suomessa, mutta tänä vuonna on edessä poikkeus matkustaessani Australian auringon alle. Mahtaa tulla aika erilaiset pyhät :)

Roomassa Colosseum on ihan ehdoton kohde! Osallistuin kesällä laajennetulle opastetulle kierrokselle, jossa "peruskerrosten" lisäksi vierailimme kellarissa sekä ylimmillä tasoilla ja mielestäni käynti oli joka euron arvoinen.

Mukavaa reissua ja tunnelmallista joulua!