keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Rikkinäinen ruoto

Vaikka ranskalaisen sairausvakuutuksen haukkuminen tuntuu taas vaihteeksi olevan blogini ykkösaihe, täytyy minun rehellisyyden nimissä myöntää, että on siinä paljon hyvääkin. Kun on oikeus valtion myöntämään ilmaiseen lisävakuutukseen vähävaraisille, saa kaiken sairaanhoidon (lääkärit, lääkkeet, kokeet jne.) ilmaiseksi. Tietysti se edellyttää vakavammanlaatuista köyhyyttä, mikä taas ei ole haluttavaa eikä suositeltavaa, mutta jotain positiivista siis rahattomuudessakin. 

Olen nyt viikon sisällä käynyt kaksi kertaa lääkärissä, kaksi kertaa apteekissa, kaksi kertaa fysioterapeutilla ja kerran laboratoriossa kuluttamatta senttiäkään. Viime viikon alussa selkälihakseni jumittuivat pitkän ja tehokkaan työnhakupäivän päätteeksi (lue: koko päivä tietokoneella epäergonomisessa kyyryssä ruokapöydän ääressä) siinä määrin, että epäilin jo vähintään munuaiskiviä. Seuraavana aamuna marssin heti yhdeksältä lääkärille, jolta sain 3-4 eri lääkettä ja lähetteen fysioterapeutille. Eilen kävin verikoetulosten kanssa uudestaan (en kyllä ymmärtänyt, mitä verikoe kertoo lihaksista, mutta tulipahan tutkittua kaikenlaista siinä samalla) ja sain taas kolmea eri lääkettä. Täällä saa pienimpäänkin ongelmaan aina pussillisen lääkkeitä, ja sitten valitetaan, kun Sécurité socialen budjetti on miljardeja alijäämäinen. Parhaillaan Ruotsissa vaihdossa oleva viimevuotinen opiskelukaverini päivitteli Facebookissa, kuinka ruotsalaiset lääkärit ovat huonoja ja kelvottomia: hän ei ollut saanut flunssaan lainkaan lääkkeitä, vaan se menee kuulemma itsestään ohi! 

Anyway, olen yrittänyt viikolla välttää mahdollisimman paljon tietokoneen käyttöä pöydän ääressä, ja toistaiseksi ruotoni vaikuttaa ihan kohtuukuntoiselta. Paras pysyäkin sellaisena, sillä loppuviikoksi minulla on ohjelmaa enemmän kuin riittävästi: huomisaamuna menen virallisesti ilmoittautumaan työkkäriin mukanani ilmoittautumispapereiden lisäksi yli 20 sivua kopioita työ- ja opiskelutodistuksista, palkkakuiteista ja vanhoista työttömyyskorvauspäätöksistä. Ne pitää olla, vaikka tiedän jo etukäteen, ettei minulla ole enää oikeutta työttömyyskorvaukseen niin kauan kuin en ole ollut uudelleen töissä Ranskassa. Korvausta saadakseen pitäisi siis olla töissä, mutta jos on töissä, ei enää tarvitse työttömyyskorvausta... äh, Merdemaan juttuja nämäkin. 

Perjantaina on Marseillessa ennakkoäänestys ja sieltä pitää tulla kipin kapin kotiin, koska E:llä on poikkeuksellisesti vapaa perjantai-iltapäivä ja me lähdemme sittenkin Pierrelatteen katsomaan krokotiileja. Löysin meille 1500-luvun luostariin perustetusta hotellista  "Krokotiiliviikonloppu pariskunnille" -tarjouksen, joka sisältää paitsi hotelliyön aamiaisineen, myös liput krokotiilifarmille:

(kuva)
   

4 kommenttia:

fifin maman kirjoitti...

En ymmärrä tuota lääkemäärää, mitähän myrkkyjä sulla taas siellä on!
Jotain hyvää Merdemaassa tosiaan on, jos fyssaritkin on ilmaisia. Käyn kerran viikossa skolioosini ja olkapääni yms. takia fyssarilla ja maksan kerrasta melkein 40€ ja hoitoni on loputon, eli ilman käyntejäni en olisi tässäkään kunnossa. No, olen suonut sen itselleni, koska en juuri muuhun nykyisin käytä rahaa, eli kosmetiikka ja vaateostot ovat historiaa enkä löpöön tai muihin viinaksiinkaan kuluta euroakaan.

Krokotiilit ovat hauskoja, joskus 1970-luvulla kävimme Floridassa krotiilifarmilla ja oli kyllä mahtavat elukat!

Pysytään ruodossa!

Airelle kirjoitti...

viisauden sana: ota kaikki hyöty irti, niin kauan kuin voit CMU:sta! jäi harmittamaan, etten käynyt kaikilla mahdollisilla lääkäreillä, koska niin kuvittelin saavani sen tällekin vuodelle... olen niin tottunut olemaan maksamatta penniäkään, että ihan kirpaisee kirjoittaa 23 euron shekkiä joka kerta, kun menen lääkäriin.
minun piti muuten myös hakea työttömyyskorvauksen jatko-osaa, vaikka tiesin, ettei minulla ole siihen oikeutta, että voisin sen hylkäämispaperin kanssa pyytää RSA:ta. byrokratia kunniassaan!

Susu kirjoitti...

Toivottavasti ruoto on jo premmassa kunnossa. Kun näitä Merdemaan juttuja olen seurannut niin jo mä odottelen seuraavaa kirjoitusta, jossa kerrot et joku papru puuttui kuitenkin...

MaaMaa kirjoitti...

Joo niitä lääkemääriä minäkin aina ihmettelin, kun piipahti lääkärillä. Hirvee reseptinkirjoitusripuli niillä! :D

Toivottavasti selkäsi on parempi ja pysynyt hyvänä. Ja tsemppiä byrokratiaan ....

xx