maanantai 27. kesäkuuta 2011

Nyt sopii sairastua...!

Käpälä ylös kaikki ne, jotka vielä haluavat kuulla surkuhupaisan sairausvakuutusruljanssini viimeisimmät (ja toivottavasti viimeiset) käänteet! Désolée, kuulette ne nyt kuitenkin sitä odotellessa, että saan kaikki 125 juhannusvalokuvaani muokattua ja järjestykseen.

Minähän siis sain huhtikuun alussa täysin sattumalta selville, että ranskalainen sairausvakuutukseni ei ole ollut voimassa sitten viime lokakuun. Tein tuolloin saman tien uuden hakemuksen sairausvakuutusvirkailijoiden pyynnöstä. Lähdin sen jälkeen Suomeen ja koska kaiken piti olla kunnossa, jäin rauhassa odottelemaan kirjettä hakemukseni hyväksymisestä.

Sitä ei kuulunut huhtikuussa, ei toukokuussa eikä kesäkuun alussakaan. Erikseen anottava sv:n täydennysosa kyllä myönnettiin parissa viikossa, mutta varsinaisesta perusosasta ei kuulunut uutisia, ei positiivisia eikä negatiivisia. Pari viikkoa sitten aloin jo huolestua ja tiedustelin Sécurité Socialesta, mikä mahtaa olla hakemukseni kohtalo. Vastausta sai tietenkin odotella pitkän kaavan mukaan. Olisin soittanut, mutta ko. instituutiolla on käytössä lyhyt erikoisnumero, johon en pääse ulkomailta läpi edes ranskalaisella puhelimellani. 

Nyt juhannuksen aikana olin neljä päivää konsultoimatta meilejäni, ja kas ihmettä, sähköiseen kirjelaatikkooni oli putkahtanut vastaus sairausvakuutuksesta:

Olemme kaivaneet arkistoistamme esiin CMU de Base -hakemuksenne (sv:n perusosa), joka hakemuksen saapumishetkellä todettiin turhaksi, koska hakijalla oli jo ennestään sairausvakuutus. Mademoiselle Fifille on sittemmin myönnetty CMU de Base 1.6. alkaen.

Loppujen lopuksi siis sain vakuutukseni, mutta eräs kohta viestissä tökkii ja pahasti, nimittäin hakijalla oli jo ennestään sairausvakuutus. Eipä muuten ollut, ainakin mikäli niitä virkailijoita on uskominen, joiden kanssa aiemmin olin asian tiimoilta puheissa. Yrittäisivät nyt päättää, onko minulla voimassa oleva vakuutus vai eikö ole, merde alors !?! Tyypilliseen ranskalaisten tapaan yksi taho väittää yhtä ja toinen toista, ja kumpikin on ristiriidassa toisen version kanssa. Säädön seurauksena olen osaksi tietämättäni elellyt kuukausikaupalla ilman mitään sosiaaliturvaa, ts. jos olisin joutunut vaikkapa auton yliajamaksi tai saanut syövän tai umpisuolentulehduksen, olisin joutunut maksamaan hoitoni itse. Onneksi asia selvisi nyt eikä vasta siinä vaiheessa, kun minulta karhuttaisiin kymmenien tuhansien sairaalakuluja...! En tosin ole ollut sairaalassa kuin syntymässä, mutta mistäpä sitä ikinä tietää. *koputtaa puuta* 

Nyt kuitenkin kaiken pitäisi olla kunnossa ja minulla pitäisi olla toistaiseksi oikeus vakuutuksen molempiin osiin. Seuraavaksi toivokaamme kaikki yhteisesti, että ensi vuonna tähän aikaan olen jo normaalisti töissä, saan vakuutukseni sitä kautta eikä minun enää tarvitse hakea näitä vähävaraisille tarkoitettuja ilmaisvakuutuksia. Mitenköhän kaikki paperittomat ja kielitaidottomat maahanmuuttajat saavat hoidettua CMU-asiansa, kun jo minulla EU-kansalaisena, kielitaitoisena ja vakituisesti Ranskassa asuvana ja opiskelevana/työskentelevänä on näin monimutkaista?      

2 kommenttia:

Airelle kirjoitti...

tietäisit, miten monimutkaista/hidasta on MSA:ssa (Mutuelle sociale agricole)!

Stello kirjoitti...

Kannattaisi ehka kaiken varalta printata se email (taysine "header" infoineen) talteen, jos asiasta tulee viela jossain vaiheessa epaselvyyksia.. Olisi ainakin jotain paperilla, etta heidan mukaansa sairausvakuutus on jo olemassa.