torstai 10. heinäkuuta 2008

Kulttuuria ja liikuntaa

Olen nyt onnellinen Aix-en-Provencen kaupunginkirjaston lainauskortin omistaja. Tiliote kelpasi mukisematta todistukseksi, ja sain vielä kaupan päälle kehuja ranskantaidostani – ihmettelen kyllä mistä hyvästä, sillä muistaakseni tilanteessa ei tullut puhuttua muuta kuin normitervehdykset ja se, että tulin ilmoittautumaan kirjaston käyttäjäksi. Eilen lainasin ensimmäisen kirjani ja tutustuin muutenkin pääkirjastoon, jossa en ollut aiemmin käynyt. Kirjastolla on mahtipontinen nimi Cité du livre, Kirjakaupunki: iso ja moderni se onkin, mutta jotenkin kokonaisuudesta jäi huolimaton vaikutelma. Kirjat eivät aina olleet oikeilla paikoillaan hyllyissä, joiltakin varsin tuottoisilta kirjailijoilta (kuten Sagan, Nothomb tai Makine) oli tarjolla vain pari teosta eikä niitä löytynyt edes kirjaston tietokannasta, ihmiset ottivat kirjoja hyllystä, selailivat niitä ja tunkivat ne sitten sattumanvaraisesti mihin tahansa kohtaan hyllyssä... mutta joka tapauksessa kirjaston käyttö tulee edullisemmaksi kuin kaiken tarvitsemani kirjallisuuden ostaminen uutena, joten palaan sinne jatkossakin.

Lisää kulttuuria on tiedossa sopivasti Mireillen syntymäpäivänä 22.7. Ostin nimittäin kyseiseksi illaksi lipun Karita Mattilan konserttiin! Konsertti on osa Aixin kuulua klassisen musiikin ja oopperan festivaalia, ja luvassa on mm. Errki Melartinin ja Oscar Merikannon musiikkia (sic). Maksoin lipustani huimat 24,20 euroa; paikka on toisella parvella, mutta matkailutoimiston lippupisteen myyjärouva vakuutti, että sieltä näkee aivan kohtuullisesti. Ja kuuntelemaanhan minä ensisijaisesti menen...! E. ei suostunut houkuttelusta, lahjomisesta ja uhkailusta huolimatta tulemaan seuraksi, joten menen yksin. Toivottavasti en ole työpäivän jälkeen liian stressaantuneen ja nukkavierun näköinen.

Toissapäivänä päätin ensimmäistä kertaa tänne tuloni jälkeen lähteä lenkille. Kotona olen tottunut kävelemään kaupungille ja takaisin harva se päivä ja vesijuoksemaan säännöllisesti, mutta täällä liikunta jää aina aikomisen asteelle. Asun Aixin kaupunkiin kuuluvassa kylässä noin 10 km päässä kaupungista, joten ainoa mahdollinen kulkuneuvo on bussi tai auto; uimahallissa käyminen vie kokonaisen iltapäivän eikä siellä järjestetä kesäisin mitään ohjattua liikuntaa; lenkkeily taas on helteen takia haastavaa. Liikkumattomuuden ja veden juomisen vuoksi muutun aina kesäisin epänormaalin plösöksi, mikä ei ole suotavaa. Koska tiistai-iltapäivänä tuuli eikä helle näin ollen ollut tappava, kävin kolmen vartin kävelylenkillä pitkin kylää. Kuljin pitkin pieniä katuja ja kujia, joilla en ollut aikaisemmin käynyt, ja kävelin hautausmaalle asti katsomaan E:n 19-vuotiaana kuolleen veljen hautaa. Yhdestä ainoasta lenkistä ei tietysti ole paljon hyötyä, mutta toivon löytäväni jostain riittävästi energiaa ja viitsimistä käydä kävelemässä useamminkin.

Tänään täytyy muistaa katsoa uutiset kahdeksalta! Legendaarinen TF1-kanavan uutisankkuri PPDA eli Patrick Poivre d'Arvor vetää tänään viimeisen uutislähetyksensä. PPDA irtisanottiin yli 20 vuoden uran jälkeen ja korvataan nuorella Laurence Ferrari -nimisellä blondilla. Kuulin uutisen ensimmäistä kertaa lentokoneessa tullessani tänne ja olin hämmästyksestä sanaton. Vähän kuin Yle olisi irtisanonut Arvi Lindin. En tiedä vieläkään tapauksen syitä, mutta epäilen politiikkaa: Ranskassa melkein kaikkeen löytyy jokin poliittinen syy. Harmittaa PPDA:n puolesta, vaikka yleensä katsonkin mieluummin France 2:n uutisia. Parhaillaan tosin joudun katkaisemaan uutislähetyksen kesken kaiken, sillä samaan aikaan tulee France 3:lta Tour de Francen tuloslähetys, jonka E. haluaa nähdä päivittäin.

0 kommenttia: