lauantai 5. tammikuuta 2008

Onnea uudelle vuodelle

Vuosi 2008 on viisi päivää vanha ja odotan innolla, mitä se tuo tullessaan. Valmiin gradun ja maisterinpaperit ainakin, ja toivottavasti myös terveyttä, onnea, iloa ja henkistä ja materiaalista vaurautta niin teille kaikille kuin itsellenikin.
Vietimme uudenvuodenaattona eräänlaista jälkijoulua E:n kanssa. Vaihdoimme lahjoja (minä sain mm. Halinallet-DVD:n ja puolalaista hajuvettä) ja nautimme kunnon juhla-aterian: etanoita, hanhenmaksaa, tryffeliperunamuusia, suklaajäätelökakkua ja kaksi pulloa samppanjaa. Hanhenmaksamötikkä oli niin suuri, ettemme saaneet sitä kahdestaan syötyä, vaan viskasimme loput ikkunasta pihalle naapurin kissojen jouluiloksi.
Uudenvuodenpäivänä astui voimaan ranskalaisia paljon puhuttanut totaalitupakointikielto kahviloissa, ravintoloissa yms. julkisissa paikoissa, mistä olemme E:n kanssa iloinneet jo pitkään etukäteen. Kortteliravintolassa lounastaessamme ilma tuntui selkeästi raikkaammalta, ruoka maukkaammalta ja ravintolasali viihtyisämmältä, kun kaikkialla ei leijunut harmaa savuverho. Uutisissa näytettiin tupakoitsijoita, jotka joutuivat vihaisina siirtymään ulos kadulle käryttelemään. Joku jupisi oikeuksiensa rajoittamisesta, johon ei-tupakoitsijoina kommentoimme, että onhan meilläkin oikeutemme nauttia lounaamme joutumatta samalla passiivisiksi polttajiksi!
Huomenna on jo loppiainen. Uskomatonta, että joulunaika on jo virallisesti ohi! Ranskassa loppiaiseen kuuluu ehdottomasti galette des rois eli kuninkaiden kakku, eräänlainen lehtevästä taikinasta valmistettu litteä ja pyöreä marsipaanitäytteinen piiras, johon on kätketty fève, kova ja litteä pavuntapainen, sekä sujet, pieni posliininen ihmis- tai eläinhahmo. Se, jonka annoksesta löytyy sujet, on päivän kuningas tai kuningatar ja saa päähänsä kakun mukana tulevan pahvikruunun. Provencelainen versio loppiaiskakusta muistuttaa pullakranssia, jonka sisällä ja päällä on säilöttyjä hedelmiä. Huomenna menemme syömään molempia versioita E:n isän luokse. Koska meitä on kolme, tilanteesta tulee haasteellisempi; kahdestaan syödessämme on selvää, että molemmat yllätykset löytyvät joko minun tai E:n palasesta.

3 kommenttia:

Maurelita kirjoitti...

Hanhenmaksaa naapurin kissoille ? Jo on teillä yltäkylläistä... ;-)

Hassua Pariisissa se galette-jippo on nimeltään fève ; kiva kuulla mitä eri ilmaisuja etelässä on. Olen niin umpipariisilaistunut etten varmaan ymmärtäisi sikäläisiä. No chocolatine on tuttu !

Tsemppiä huomiseen aleryysikseen, mietin vielä menenkö heti vai myöhemmin (pe)... =)

M'man kirjoitti...

Neiti on hyva ja vilkaisee taman paivaista postaustani ;o)

Fifi kirjoitti...

Maurelita: Joo, just näin! :D Tosiasiassa maksaviipaleet olivat olleet jääkaapissa jo pari päivää, eikä minua huvittanut enää syödä niitä. Koska meillä ei ole kompostimahdollisuutta eikä jätteiden lajittelua, annoimme mieluummin kissoille hyvän mielen ja täyden vatsan kuin heitimme hyvää hanhenmaksaa roskiin. Samoin lihan- ja kalanjämät päätyvät usein pihalle, ja kissat kukoistavat.

M'man: Kiitos! Olen kovin otettu kunniasta!