keskiviikko 11. heinäkuuta 2007

Korkeakulttuuria kaduilla

Aixissa on parhaillaan meneillään jokavuotinen ooppera- ja klassisen musiikin festivaali, joka on Avignonin teatterifestivaalin ohella eräs Ranskan tunnetuimmista kesätapahtumista. Tänä vuonna ohjelmassa ovat mm. Figaron häät, Ryöstö seraljista sekä Valkyyria. Minun tekee joka vuosi mieli osallistua, mutta toistaiseksi se on liian hankalaa: E. nimittäin inhoaa oopperaa, ja minun on vaikeaa päästä iltaisin yksin minnekään, koska viimeinen bussi lähtee klo 20.00 enkä niin ollen autottomana pääse liikkumaan kuin taksilla, mikä taas tulisi turhan kalliiksi. Eilen sain kuitenkin kiristettyä E:ltä osittaisen lupauksen, että ensi kesänä hän voisi uhrautua yhden illan ajan ja tulla kanssani oopperaan. Minäkin inhoan kauhuelokuvia, mutta olen silti suostunut tulemaan E:n kanssa katsomaan kauhuleffoja ties kuinka monta kertaa...

Eilisiltana töistä palatessani huomasin ilokseni, että Aixin uuden kauppakorttelin keskusaukiolla lauloi kaksi tuntemattomaksi jäänyttä sopraanodiivaa. Heitä kuuntelemassa oli mm. Aixin kaupunginjohtajatar Maryse Joissains Masini kutsuvierasjoukon kanssa. Jäin pariksi minuutiksi norkoilemaan väkijoukon sekaan ja olisin mielelläni kuunnellut pitempäänkin, mutta E. oli odottanut minua autossa byroonsa edessä jo puoli tuntia, joten minun oli pakko jatkaa matkaa. Esitys liittyi todennäköisesti festivaaliin ja keskustassa hiljattain avattuun valtavaan konserttisaliin. Festivaalin esityksiä näytetään salin ulkopuolella kaikelle kansalle ilmaiseksi jättiscreeneiltä, mutta sitä varten pitäisi yhtä lailla päästä keskustasta kotiin kello kahdeksan jälkeen, mikä ei siis toistaiseksi onnistu. Harmi! Minä kun en ole ainakaan vuoteen käynyt edes Kansallisoopperassa.

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tahtoo Figaron häihin ja Seraljin ryöstöön!Kettu,huomenna iltatorilla Frederik,arvaa,kiinnostaako!E.on tyhmä!Jos valt.kand.olisi siellä,ei mikään pitelisi pois oopperasta;ensi kesänä on verra...Pullapitkon puolikas ja Eedamin leivät auttoivat kummasti-kakkutaikinaakin paremmin.Mossulasta halipusiterkkuja!