keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Rakentavaa kritiikkiä?

Huomasin eilen illalla jotain varsin eriskummallista. Googlasin jotain random asiaa ja päädyin tulosten kautta Vauva-lehden keskustelupalstalle. Koska sosiaalisessa mediassa ko. palstalla on kyseenalainen maine ja koska nyt satuin jo valmiiksi olemaan sivustolla, selailin uteliaisuudesta umpimähkään keskusteluaiheita ja osuin ketjuun, jossa aloittaja kyseli suomalaisblogeja Italiassa ja Ranskassa. Yllättäen kävi ilmi, että ketjussa keskusteltiin myös minun blogistani. Mutta voi ihmeen päivät, millaisia neronleimauksia sainkaan lukea! Katsokaa itse:


"Kivoja kuvia ottaa, mutta valitettavasti häiritsee liikaa kirjoittajan lihavuus ja blogin yleinen laaduttomuus." 


"Häiritsee siis lähinnä ulkonäölliset seikat, eli kirjoittajan ulkonäkö (ei voi oikein samaistua tyyliin/mieltymyksiin) ja sitten tuo blogin ulkoasu, joka hyppii silmille ja näyttää yksisarvisen oksennukselta. Banneri näyttää paintilta tehdyltä enkä syty eläinkuviin noin näkyvällä paikalla. Pinkki on ruman pinkki ja koko olemus on huolittelematon; liikaa sälää sivupalkissa.
Jep, pinnallista touhua, mutta sitähän nämä blogit ovat."


"Fifi on aivan liian tätimäinen mun makuun. Tulee mieleen joku kuusikymppinen tiukkapipo. Tapoihinsa fakkiutunut, mm. lomailee aina samassa paikassa, vaikka Ranska olisi täynnä mielenkiintoisia paikkoja. Ei ajattele tippaakaan muita ihmisiä saati ympäristöä, rakastaa lentämistä (kukaan järkevä ei lennä Ranskan sisällä, kun TGV on olemassa) ja yksityisautoilua. Eläinystävän painajainen: mussuttaa hanhenmaksaa ja pitää mopseja lemmikkeinä. Ja sitten se iänikuinen Mireille Mathieu perheineen, josta jaksaa hehkuttaa. Mä en vaan ymmärrä, mutta kiva jos joku tykkää."


En olisi ihan heti uskonut, että minun pienestä, vaatimattomasta ja tuntemattomasta blogistani syntyy keskustelua yhtään millään palstalla, saati sitten tällaiseen sävyyn. Täytyy myöntää, että aivan ensiksi en osannut päättää, olisiko minun kuulunut itkeä vai nauraa. Sitten valitsin jälkimmäisen. 

En todellakaan voi enkä haluakaan miellyttää kaikkia. Minusta, elintavoistani, mieltymyksistäni ja blogistani saa vapaasti olla mitä mieltä tahansa, mutta arvostaisin huomattavasti enemmän sitä, että kritiikki esitettäisiin suoraan blogissa tai henkilökohtaisesti sähköpostilla eikä haukkumalla anonyymilla keskustelupalstalla. En tiedä, onko kirjoittajia yksi, kaksi vai kolme enkä välitäkään tietää; jos blogini aiheuttaa noin suurta ärsytystä ja pahoinvointia, olisiko helpompaa olla lukematta sitä? En minä suinkaan tahallani halua tunkea "yksisarvisen oksennusta" kenenkään silmille.

Etenkin kolmas kommentti oli vähällä saada minut putoamaan pyrstölleni ällistyksestä. Mitä ihmettä jollekin tuntemattomalle keskustelijalle kuuluu, missä minä lomailen? Useimmilla suomalaisilla esimerkiksi on kesämökki, jossa nämä oletettavasti viettävät ainakin osan lomistaan. Tällöinhän mökinomistajatkin "lomailevat aina samassa paikassa" eikä se ole kenenkään mielestä moitittavaa, vaikka Suomessa, Euroopassa ja maailmassa olisi paljon muitakin mielenkiintoisia paikkoja. 

"Ei ajattele tippaakaan muita ihmisiä saati ympäristöä." En ymmärrä, en. OK, ympäristö (mikäli sillä tarkoitetaan kierrätystä, roskien lajittelua, tavaroiden ostamista kirpputoreilta yms.) ei ole prioriteettilistani kärkisijoilla. Suomessa lajittelen roskat, koska se on helppoa ja kotipihalla on siihen tarvittavat erilliset roskikset. Ranskassa ei ole, joten en lajittele. Jos olisi, lajittelisin. Kirpputoreilla en käy, koska en pidä vieraiden ihmisten vanhoista tavaroista. Mitähän muuta ympäristöasiaa tässä mahdetaan tarkoittaa? En heittele roskia pitkin kadunvarsia tai hautaa paristoja ja hehkulamppuja metsään, jos sellaisesta oli kyse. Tähän olisi kiinnostavaa saada lisäselvitystä, mikäli alkuperäinen kirjoittaja vielä joskus sattuu lukemaan näitä rivejä. Muiden ihmisten ajattelemisesta taas en voisi olla enää enempää eri mieltä enkä parhaalla tahdollanikaan ymmärrä, millä perusteilla Anonyymi on tehnyt moisen johtopäätöksen. Jos joku muukin lukija on samaa mieltä, kertokaa ihmeessä, niin pystyn ehkä ja kenties parantamaan tapani.

"Rakastaa lentämistä (...) ja yksityisautoilua." Tämä on aivan totta, mutta Anonyymi unohtaa, että 97 % lentomatkoistani suuntautuvat Ranskan ulkopuolelle. Esimerkiksi Suomeen olisi hieman vaivalloista matkustaa TGV:lla, eikä TGV Ranskassakaan joka paikkaan kulje. Vuoden aikana olen lentänyt kaksi kertaa Pariisiin: kerran siksi, että vietin siellä yhden ainoan päivän eikä olisi ollut millään tavalla järkevää käyttää päivästä 7 tuntia edestakaiseen junalla matkustamiseen, kun edestakainen lento oli halvempi ja kesti yhteensä 2 tuntia. Toisen kerran lensin siksi, että hyvä ystäväni oli tulossa samaan aikaan Pariisiin ja minun oli joka tapauksessa haettava hänet lentokentältä. Sitä paitsi samat lentokoneet lentäisivät joka tapauksessa, olin minä kyydissä tahi en. 

Mitä yksityisautoiluun tulee, ei mainitun kommentin kirjoittajalla selvästikään ole minkäänlaista käsitystä siitä, miten joukkoliikenne toimii ranskalaisessa maakuntakaupungissa, jollainen myös Aix on. Tämä ei ole Pariisi, Marseille tai Lyon, jossa metrot ja bussit kulkevat myöhään yöhön asti. Viimeinen mahdollisuus päästä bussilla kotiin on klo 21 niin arkena kuin viikonloppunakin. Jos illalla haluaa käydä ravintolassa tai elokuvissa, ei takaisin kotiin pääse kuin autolla, oli se sitten oma auto tai taksi. Taksilla ja omalla autolla taas ei ainakaan minun käsitykseni mukaan ole juurikaan eroa: toista ajan itse, toista ajaa kuljettaja, mutta muuten on kyse samanlaisista henkilöautoista, joissa istuvat samat ihmiset (E. ja minä). Taksi jopa saastuttaa enemmän, koska se ajaa meidät kyydittyään vielä samaa reittiä takaisin kaupunkiin. Eikä sovi unohtaa sitäkään, että olen asunut täällä 10 vuotta ja yksityisautoillut siitä ajasta alle kolme kuukautta. Kohtuutontako?

En oikein tiedä, mitä ylempiin kommentteihin pitäisi vastata. Voi voi, olen kovin pahoillani? Tietysti olen lihava ja tiedän sen hyvin itsekin, mutta lähinnä se kai haittaa omaa elämääni eikä muiden. Jos ei (melko harvoja) kuviani pysty katsomaan, kannattanee jatkossa valita nuoremman ja laihemman ihmisen blogi. Banneria en ole tehnyt itse, koska en osaa, joten en tiedä, onko se tehty Paintilla. Koirat taas ovat yhtä tärkeä osa elämääni kuin lapset muille ihmisille, joten heidän kuvansa on aivan paikallaan. Jos bloggaavalla äidillä on lapsensa kuva blogissaan ja minä menen kommentoimaan, etten yhtään tykkää lasten kuvista näkyvällä paikalla, tulen taatusti lynkatuksi. 

Kertokaa nyt rakkaat ihmiset rehellisesti, aiheuttaako blogini teissä välittömän oksennusreaktion tänne eksyessänne? Ovatko em. mielipiteet yleisemminkin jaettuja vai pelkästään parin nimettömän nettikirjoittelijan jupinaa? Älkää pelätkö loukkaavanne minua, siihen vaaditaan huomattavasti enemmän. 

  

29 kommenttia:

Anne kirjoitti...

No huhhuh! Kateellisten panettelua, jätä ne omaan arvoonsa. Ehkä ovat pienten lasten takia kiinni kotonaan ja sinun vapautesi ärsyttää heitä. Vauvafoorumi on maineensa veroinen. Sulla on ihana blogi, jota lukee mielellään.

Riina kirjoitti...

Voi luoja mitä porukkaa! o_O Mutta eikös tuo Vauva.fi ole muutenkin tunnettu siitä, että siellä liikkuu lievästi sanottuna outoja kommentoijia. Ja anonyyminä on tietysti helppo huudella, kun ei omalla naamallaan joudu vastaamaan sanoistaan. :P

Kennoska kirjoitti...

Sun blogi on sun näkönen ja niin sen kuuluukin olla. Emmä ainakaan tunaa omaani muiden mieltymysten mukaan. Toisaalta mä en koskaan lue kenenkään blogia vain sen takia, että se olisi erityisen kaunis tai esteettinen. Luen blogeja omien kiinnostuksen kohteideni perusteella. Minut olet onnistunut nappaamaan lukijakuntaasi :)

pinea kirjoitti...

Lensin kyllä pyrstölleni minäkin noita kommentteja lukiessani. On ihmisillä otsaa!

Minä tykkään blogistasi, on mielenkiintoista lukea miten sinä Ranskan näet ja koet. Paljon olen oppinut kirjoituksistasi, joten täältä suunnalta kaunis kiitos :)

Madame Kissankulma kirjoitti...

Just. Näille anonyymeille kotiäideille, jotka tuolla palstalla kirjoittelevat voi yksinkertaisesti sanoa: Get a life! Kuten Kennoska sanoi, blogisi on just sinun näköinen ja niin sen pitää ollakin. Ja sama juttu kuin Pinealla, näitä sun postauksia on tosi mielenkiintoista lukea ja olen myös oppinut paljon eri asioista.

Sinivalko kirjoitti...

Jestas mitä soopaa siellä vauvapalstalla. Ei tosiaankaan ole asiallista ja rakentavaa kritiikkiä. Hankkikoot tosiaan elämän.

Mun mielestä on tosi mukava lukea sun juttuja sieltä Etelä-Ranskasta! Hyvin kirjoitettuja, mukavia ja informatiivisia tekstejä aina. Kiitokset vaan ja jatka samaan malliin, Fifi!

Bisquits kirjoitti...

Sun blogisi on yksi harvoja, joita jaksan nykyään enää lukea! Nuo kommentit saa tosiaan laittaa omaan arvoonsa. Näkee, miten kapeakatseisia kommentoijat ovat.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Fifi,

ilahdun aina, kun huomaan uuden blogikirjoituksesi. Minusta Sinä kirjoitat kiinnostavasti ja hauskasti kokemuksistasi. Ja monta juttua olen myös oppinut ja oivaltanut blogisi kautta. Jatka omaan tyyliisi!

Bleib so wie Du bist!
Terveisin Maria Saksasta

CurryKaneli kirjoitti...

Olen pahoillani, että olet saanut moista arvostelua. Minä ainakin olen tykännyt lukea blogiasi. Olen joskus käyntyt siellä Vauva.fi -sivulla ja ilmeisesti siellä on porukka joka todella haluaa haukkua toisten blogeja. Joskus vaan ihmettelen, että miksi sitten käydään lukemassa, jos on niin kamalaa kuin kuvataan. Mä en jaksa lukea ja seurata jos ei kiinnosta.

Stazzy kirjoitti...

Ulkoasu... :) Noh, syyllinen ilmoittautuu. Joku päivä voitaisiin tehdä uusiksi, jonkin muun satueläimen oksennuksen näköiseksi ehkä? Mutta vaaleanpunaisesta ei luovuta.

Ja tuo "ei kukaan Ranskan sisällä lennä". Huoh, se joku ei ole asunut Etelä-Ranskassa, josta ei-nuorisohenkilön on kolme kertaa kalliimpaa (ja hitaampaa) mennä junalla Pariisiin kuin lentäen.

Japo kirjoitti...

Sinun blogisi on mielenkiintoinen ja aito. Kaikkia ei voi miellyttää, mutta minä ainakin pidän kovasti tavastasi kirjoittaa. Älä unohda faktaa että Suomessa metsäläisyys ja erilaisuuden paheksunta ovat vielä tiukassa, jopa nuorissa aikuisissa, mikä sinällään on huolestuttavaa ja säälittävääkin. Jatka siis entiseen malliin omana itsenäsi! Hyvää syksyn jatkoa!

fifin maman kirjoitti...

Googletin yksisarvisen oksennusta, mutten saanut selvää vastausta. Olisko se jotenkin vaaleanpunaista?

Fifi kirjoitti...

Suunnattoman suuri kiitos ja halaus teistä jokaiselle! <3 En osannut odottaa näin kauniita ja koskettavia kommentteja, ennen kaikkea teiltä, joita en henkilökohtaisesti tunne. Merci !

Tutkin eilen vähän pidempään kyseistä vauvafoorumia ja siellä on kieltämättä varsin hurja meno. Anonymiteetti vaikuttanee siihen, että kuka tahansa uskaltaa suoltaa sellaista tekstiä, jota ei takuulla sanoisi kenellekään päin naamaa. Nyt tiedänkin, millä sivustolla huvitan itseäni, jos töissä on tylsää. :D

Stazzy,
Joo, tehdään vaan, heti kun ehdit! Vaaleanpunainen on blogin tunnusväri, se ei muutu mihinkään.

Maman,
Mä veikkaan, että yksisarvisen oksennus on sellaista helmiäishohtoista, vähän glitteristä, ja se hehkuu pimeässä. Uuteen banneriin on saatava välkkyvä glitterefekti!

Mary Von Törne kirjoitti...

Kaiken pitäisi olla niin persoonatonta, ettei vaan kukaan mistään loukkaantuisi. Ja joillekin iloiset ja värikkäät asiat ovat aina loukkaavia...heidän on parempi hakea apua mielenterveysongelmiin suuntautuneilta foorumeilta.

Riikka kirjoitti...

Pahansuopuus tuntuu olevan joidenkin ainoa keino purkaa pahaa oloa. Pitäisi varmaan yrittää tuntea sääliä niitä raukkoja kohtaan.

Jatka samaan malliin, Fifi!

Anonyymi kirjoitti...

Repesin totaalisesti tuolle fifin mamanin kommentille :D

Netissä on niin helppo huudella anonyymisti, huoh. Jotenkin ihmiset tuntuu ajattelevan, että kaikki mielipiteet kuuluu tuoda julki, koska sananvapaus. Vaikka jos on pelkkää negatiivista sanottavaa, niin onko se nyt pakko sitä sitten sanoa. Ja jos sun blogi kerran on niin vastenmielinen, niin miksi sitä sitten pitää lukea?

Uutta banneria odotellessa :)
- Elina

Nadja kirjoitti...

Sä oot kuule aina ollut oman tiesi kulkija ja mä arvostin sitä jo kouluaikoina. Älä turhaan välitä jostain anonyymien huuteluista, koska tosi moni tykkää sun jutuista (ja susta!) ihan just tällaisena!

Susu kirjoitti...

Voi vitsit Fifi! Sust on tullu kuuluisa! Nokka pystyyn - sinä herätät tunteita.
Olen samaa mieltä tuosta nettimaailman kommentointijutusta - sitä on niin helppoa sanoa pahasti anonyyminä. Jos ihmisillä ei ole "munaa" puhua omalla nimellään niin olkoot sitten hiljaa!

Itte tykkään lukea sun blogia aika paljon just siks et sun maailma on niin toiselta planeetalta ku omani.

Anonyymi kirjoitti...

Älä pahoita mieltäsi moisista kommenteista. Suomi on moukkien luvattu maa. Blogiasi on kiva lukea, luen kaikki kirjoituksesi. Kerrot asioista hauskasti ja todella mielenkiintoa herättävällä tavalla. Keep up the good work!

Nina

Sanni kirjoitti...

Hei Fifi,

Olen lukenut blogiasi useamman vuoden ja musta on ihanaa, etta elat nakoistasi elamaa, josta blogisi sitten kertoo!

Mietin tassa myos miksi suomalaiset tuntuvat olevan erityisen karkkaita heittelemaan ikavia kommentteja anonyymeina... :(

Voikukka kirjoitti...

Olen varmaan jo vuosia seurannut blogiasi, koska olet niin ihanasti oma itsesi. Odotan innolla uusia päivityksiä. Jatka samaan tyyliin!

Anonyymi kirjoitti...

Kateellisten panettelua! Minusta blogisi on todella mielenkiintoinen ja hienosti toteutettu. Chin up! Hyvää syksyä!

Anonyymi kirjoitti...

Voi, ei, Fifi! Älä välitä tuollaisista kommenteista, jatka bloggaamista kuten tähänkin asti. Minusta sinä olet ihana, aito, oma itsesi ja juuri sellaisena ihan paras. Minä tykkään blogistasi ja luen mielelläni kirjoituksiasi ja katselen kuvia. Olen opiskellut kauan sitten ranskaa ja nuorena asuin jonkin aikaa Pariisissa. Minusta on ihanaa käydä ulkomailla asuvien blogeissa lukemassa heidän kokemuksistaan ja erityisesti Ranska kiinnostaa. Sinulle on kiva ja mielenkiintoinen tapa kirjoittaa. En ymmärrä tuollaisia typeriä kommentteja ja luulen että niitä kirjoittaa katkerat ihmiset, jotka eivät ole itseensä ja elämäänsä tyytyväisiä ja sen takia tykkäävät mollata ja arvostella toisia noin ällöllä tavalla.
Hyvää jatkoa sinulle ja odottelen aina innolla kirjoituksiasi. Minusta olet ainakin aivan ihana ja valloittava persoona ja itse seuraan vain itseäni miellyttäviä blogeja.
-Sirpa-

Anonyymi kirjoitti...

Mie ainakin tykkään lukea Fifin fiiliksiä. Se on juuri niin omanlaisensa, että ei mikkään muu. Jos ei jostain blogista tykkää ei sitä ole pakko lukea. Jatkat just samalla tavalla, omana ittenäs.
meikäläinen

Tintti kirjoitti...

Blogisi ei aiheuta välitöntä oksennusreaktiota, vaan välitöntä iloa, jos huomaan että olet tehnyt uuden postauksen, jota pääsen lukemaan :)
Noilla nettipalstoilla on aivan ihmeellistä porukkaa. Usein sanomalehtien nettipalstoilla näyttää liikkuvan pieni persumielinen, kouluruotsin vastainen pieni ja äänekäs porukka. Vauva-lehdessä on varmaan samanlaisia häiriköitä, mutta naisia.

Toivon, että sulla on mukava päivä tänään töissä ja kotona!

Maurelita kirjoitti...

OMG! Tarviiko sitten tulla lukemaan jos niin etoo? Ymmärrän jos jonkun puljun nettisivuja morkataan, mutta meidän harrastajien ja huvikseen bloggaavien suhteen voisi olla armeliaampi.

Lapset vs mopsit, ihan sama kumpia blogissa vilisee; jollei aihe kiinnosta, häippäsen. Meillä ei ole sama musiikkimaku, ekologinen omatunto eikä väriskaala, mutta se ei estä lukemasta niitä juttuja jotka kiinnostavat - ulkosuomalaisuus, epäsuvaitsevaisuus, ruoka... ja ihana Ranska !

Toivottavasti jatkat ko moukkien raivostuttamista vielä kauan, mistä muusta he puhuisivatkaan jollei ärsyttävistä ulkkareista joilla on elämää ?!

PS Minäkin olen tylsä tyyppi joka lomailee samassa merenrantakaupungista kerrasta toiseen, koska meillä sattuu olemaan rakkaita lähisukulaisia ja ihana loma-asunto siellä ; sori vaan. =D

Riitta kirjoitti...

Jessus! En muutamaan viikkoon ole lukenut yhtään mitään blogia, nyt satuin vasta tännekin vierailulle ja huomasin tämän postauksen.
On siinä joillakin köyhä elämä ja liikaa vapaa-aikaa kun pitää jonnekin vauvasivuille mennä kommentoimaan toisten blogeja. Se kun on niin helppoa klikata toiselle sivulle jos jokin blogi ei miellytä... halpamaista mollaamista!

Tämä on sinun blogisi ja teet siitä aivan sen näköisen ja oloisen kuin itse haluat!

KristiinaS kirjoitti...

Joskus, harvoin, käyn täällä lukemassa ja katsomassa kuvia maailmalta. Ei mulla ole mitään pahaa sanaa sanottavana. Kirjoitat kivasti ja näytät erilaisia paikkoja.
Joka ikisessä lehtien kommenttiosioissa on haukkuja kaikista asioista, trolleja ne kaiketi on jos oon oikein ymmärtäny.
Jatka vaan tälleen ja omalla tyylilläsi omalla kuvallasi.

Anonyymi kirjoitti...

Salut!

Eksyin tänne ihan sattumalta, mutta jäin lukemaan
postauksia, koska ne olivat mielenkiintoisia ja hyvin jäsennettyjä.

Blogisteista herjataan milloin ketäkin, tästä tai tuosta syystä: kun uskaltaa ja ken uskaltaa kertoa omasta elämästään iloisella asenteella, kasvokuvilla ja ei-tyhjällä kukkarolla, saa näitä "hienoja" kommentteja osakseen.

Kiitos kivasta blogista, älä ota panetteluja itseesi
T. Satunnainen kävijä