lauantai 21. heinäkuuta 2012

Koti on vaarallinen paikka

Minulla on muiden valmistusvirheideni lisäksi nilkoissa omituinen vika: ne saattavat milloin tahansa vääntyä sivulle, joko kävellessäni tai pelkästään paikallaan seisoessani, ja saada minut menettämään tasapainoni. Niin kävi taas pari päivää sitten, onneksi tällä kertaa kotona eikä kadulla. 


Olin juuri kantamassa muovista, kovapintaista meikkilaatikkoani keittiöstä takaisin kylpyhuoneeseen, kun oikea nilkkani petti. Asiaa vielä pahensi se, että minulla oli jalassani kotikenkinä käyttämäni kiilakorkoiset sandaalit, jotka kyllä ovat tukevat, mutta ainakin 7 cm korkeat. Kun niillä vääntää nilkkansa ja astuu jalan ulkosyrjän päälle, on tuhoon tuomittu. Kaaduin siis koko ruhoni painolla mutkalle oikealle kyljelleni pieneen koloon sohvan ja eteiskäytävän oven väliin. Meikkilaatikko lensi ryminällä puoliväliin eteistä, ja ensimmäinen refleksini oli tietysti ryömiä tarkistamaan, ettei mikään ollut mennyt rikki. 

Itsekin pysyin onneksi ehjänä, vaikka taisin lyödä itseni sekä seinän kulmaan että lattiaan. Hennompi ihminen olisi jo katkonut kylkiluun tai pari, mutta minulla on ihon alla sen verran suojaavaa pehmustekerrosta, etten saanut kuin mustelmia. Niitä kyllä siunaantui: oikea rintani ja oikea olkapääni lähes kyynärpäähän saakka ovat nyt kivan sinimustakeltaiset, samoin molemmat polveni, ja näytän erehdyttävästi parisuhdeväkivallan uhrilta. Minun on käytettävä hihallisia eikä liian avokaulaisia vaatteita jälkien häviämiseen asti, vaikka käytänkin aamuin illoin mustelmille tarkoitettua Arnican-voidetta. 

Mainitusta nilkkaviastani johtuen minulla on taipumus pudota vähän väliä pyrstölleni. Nyt olin tosin pysynyt pystyssä yhtäjaksoisesti harvinaisen kauan: viimeksi taisin kaatua viime kesänä töissä, ja olin oikein yllättynyt, etten tänä kesänä kaatunut sen paremmin Berliinissä kuin Amsterdamissakaan. Kotona on nähtävästi vaarallisempaa kuin ulkomailla!

Muutenkin elämme parhaillaan jännittäviä aikoja. Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, koko Aixin bussiverkosto on uudistettu, mutta ranskalaiseen tapaan uudistus ei ole mennyt aivan kohdalleen.

 (kuva)

Uusissa bussilinjoissa ei nimittäin ole enimmäkseen järjen hiventäkään. Kaupungin sisäisiä linjoja en ole vielä kokeillut, mutta ainakin kaksi meidän kyläämme liikennöivää linjaa 4 ja 18 ovat nykyisellään syvältä kissan hännän alta. Bussi nro 4 kyllä liikennöi klo 23 asti, mikä on hyvin tervetullut uudistus (aikaisemmin viimeinen bussi Aixista lähti klo 21.30), mutta molempien reittejä on muutettu niin, että elämä hankaloituu eikä suinkaan helpotu. Nelosella 10 km:n matka Aixin keskustaan kestää nykyään puoli tuntia ja 18:lla kokonaiset 45 minuuttia! Se kiertää helkutin pitkän kierroksen pitkin autiota maaseutua ja Aixin läntisiä kaupunginosia, joissa en ollut 9 vuoden aikana kertaakaan käynyt. Sen sijaan lähempänä sijaitsevat ja hyödylliset kohteet, kuten työkkäri, eivät enää osu tänne liikennöivien bussien reitille. Ennen kylästä meni bussi suoraan työkkärin ovelle; nyt pitää sinne päästäkseen ensin körötellä puoli tuntia Aixin keskustaan ja ottaa sieltä minibussi nro 19, joka kulkee kerran tunnissa miltei samoja jälkiä takaisinpäin. Onneksi siellä ei tarvitse hypätä yhtenään. Verovirastoon kyllä pääsee nyt kylästä suoraan.

Millä tahansa bussipysäkillä kuulee ihmisten purnaavan uudistusta vastaan eivätkä kuljettajatkaan tunnu ylen tyytyväisiltä siihen. Lehdessä oli taannoin juttu bussimatkustajien kokemuksista: eräs mies kertoi lähteneensä töihin bussilla, jonka oli ollut tarkoitus olla työpaikan edessä klo 8.47. Vielä klo 9.30 hän oli kuitenkin ollut edelleen bussissa kiertelemässä uppo-outoja kaupunginosia ja päässyt lopulta töihin yli tunnin myöhässä. Kivaa lisämaustetta tuovat erilaiset katutyöt, joiden takia bussit eivät pääse kulkemaan edes uusia reittejään; joka kerta bussiin noustessa voikin varautua seikkailuun, sillä ikinä ei tiedä, mitä kautta kunakin päivänä ajetaan ja mihin aikaan lopulta pääsee keskustaan. 

Oheinen kuva kertoo osuvasti kaupunkilaisten tunnelmista (kuva täältä):


 "Tänä kesänä Maryse Joissains (Aixin kaupunginjohtaja) huolehtii menestyksekkäästi Aixin bussiverkostosta"
    

0 kommenttia: