tiistai 13. elokuuta 2013

Syksy yksillä, kesä toisilla

Elokuu on hämmentävää aikaa näin keski- ja etenkin eteläeurooppalaisesta näkökulmasta. Kesä on parhaillaan kauneimmillaan ja kuumimmillaan, 85 % kaikista mahdollisista palveluista on kiinni kesälomien takia ja viikonloppuisin Ranskan oikean alakulman ruuhkat saavat TV:n liikennetiedotuksissa koodivärikseen pahaenteisen mustan. Liikenteen sujumista kuvaavat värit vaihtelevat vihreästä oranssin ja punaisen kautta mustaan, ja "mustana viikonloppuna" etelään tai sieltä pois pyrkiminen merkitsee tuntikausien matelua auringonpaahteisilla moottoriteillä. Kesäsäät ovat tällä seudulla ihanteelliset:



Samaan aikaan Suomessa koulut alkavat, Facebookin uutisvirta tulvii "arki alkaa, ajoissa nukkumaan" -päivityksiä ja naistenlehdet esittelevät syysmuotia, sukkahousuja ja luumunvärisiä mattahuulipunia. Nyt jo? Keskellä kesää? 

Oma kesälomani häämöttää vielä kaukana yhdeksän työpäivän päässä. Olihan minulla ihana Suomiloma kesäkuun alussa, mutta sen jälkeen on ollut jo niin monta lyhyttä ja huonosti nukuttua yötä, helteistä iltaa +29-asteisessa kodissa, kokousta ja kirjanpitoa ja sekalaista juoksevaa asiaa, että alan todella olla kunnollisen löhöloman tarpeessa. Uskon, että tänä vuonna tulen nauttimaan Alpeilla liskoilusta entistäkin enemmän: onhan tämä ensimmäinen kerta, kun loma on minulle todellinen loma vastakohtana työlle eikä vain tavanomaista joutilasta oleskelua.

Lomapäiviä laskeskellessani tulin ajatelleeksi, että Suomen ja Ranskan lomakäytännöissä taitaa olla vissi ero. Suomessa ilmeisesti on tapana ottaa kerralla koko viiden viikon kesäloma ja kärvistellä koko loppuvuosi töissä parin satunnaisen vapaapäivän voimin? En ole itse koskaan ollut Suomessa palkallisella lomalla, mutta tällaisen käsityksen olen saanut. Ranskassa taas lomaviikot pikemminkin jaotellaan tasaisesti eri vuodenajoille. Kesällä on lomaa yleensä viikosta kolmeen ja loput lomat pidetään kuka jouluna, kuka helmikuussa ja kuka taas pääsiäisenä. En tunne yhtäkään ranskalaista (mikä ei tarkoita sitä, etteikö heitäkin olisi), joka pitäisi koko vuoden lomansa yhdellä rysäyksellä kesällä. Minä en ainakaan jaksaisi olla töissä 11 kuukautta putkeen ja pitää sitten kokonaisen kuukauden lomaa. 

Pieni lomantynkä minullekin silti jo elokuussa suodaan: torstaina on taas vaihteeksi katolinen juhlapyhä, ja paikalliseen tapaan sen jälkeinen perjantai pidetään vapaata eli "tehdään silta", faire le pont. Torstaina aion nukkua! ja sen jälkeen syödä, lukea ja nukkua vielä lisää. Perjantaina pistäydymme pitkästä aikaa Avignonissa moikkaamassa Mireillen Sophie-siskoa, jota en ole nähnyt melkein vuoteen. 

Sain aamulla töihin huoltopaketin äidiltä. Tuoreiden naistenlehtien lisäksi siinä oli vaaleanpunainen neulejakku syksyksi ja ensimmäinen koskaan omistamani muumimuki:

 (kuva)

Näin mukista kuvan jossakin netin syövereissä ja ihastuin siihen niin, että pyysin äitiä hankkimaan sen minulle. Niiskuneiti koruineen ja käsilaukkuineen muistuttaa elävästi allekirjoittanutta, etenkin kun mukin toisella puolella Niiskuneiti meikkaa kuten tässä saman sarjan kulhossa:

(kuva)

En ole mikään erityinen muumifani, mutta tämä oli todella suloinen ja osuva. 
    

2 kommenttia:

fifin maman kirjoitti...

Hyvä, että tuli ehjänä perille!
Jos käytät mukia töissä, niin toivottavasti se ei herätä mielenkiintoa niin, että kaikki haluavat oman mukinsa, en aio lähetellä niitä enempää.

Täällä tosiaan alkaa syksyistyä, vähän on ilma jäähtynyt ja on raikasta. Kyllä minulle koko elokuu on vielä kesää, syksystä kertovat vain mainokset.

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa oman käsitykseni mukaan on todella ruhtinaalliset lomat. Monet ovat 4-6 viikon kesälomalla, minkä lisäksi on joulu-, talvi- ja kevätlomat + pyhäpäivät, koulutukset, kielikurssit ja sairaslomat päälle. Näin olen sivusta seurannut jo useamman vuoden ajan. Joskus sitä ihmettelee, että millä aikaa niitä töitä ehtii tehdäkään.