torstai 16. joulukuuta 2010

Joululoma!

Kolmen ja puolen kuukauden urakka päättyi tänä iltapäivänä markkinoinnin tenttipaperin luovuttamiseen, ja hyvin ansaittu joululoma alkoi vihdoin! Kyllä tätä on odotettukin; viimeisten vajaan kolmen viikon aikana on ollut viisi tenttiä ja 27-sivuisen ryhmätyön viimeistely + palautus, ja kaikki opiskelijat kurssillamme ovat melkoisen nuutuneita. Vivement les vacances, olisipa pian loma, huokaisi yksi jos toinenkin monta kertaa päivässä.

Pelätty talousmatematiikan tentti osoittautuikin helpommaksi kuin uskalsin kuvitella: laskin kahdeksasta tehtävästä kuusi ja mikäli kaikki ovat oikein, saisin arvosanaksi 15/20. Tuo mahdollisuus on tosin äärimmäisen teoreettinen, sillä en millään usko saaneeni kaikista oikeita vastauksia. Meillä sai olla mukana paperi, jolle oli merkitty kaikki kurssilla käytetyt matemaattiset kaavat, mutta tietenkin piti tietää, mitä kaavaa käytetään missäkin tapauksessa. Valtaosassa tehtävistä en ollut aivan varma itsestäni, mutta pyörittelin lukuja edestakaisin, kunnes sain järkevän kuuloisen vastauksen. Olisi loistavaa, jos saisin puolet oikein eli 10/20; tulokset saadaan vasta tammikuun puolivälissä.

  (kuva täältä)

Sen sijaan markkinoinnin tentti, jonka kuvittelin yksinkertaiseksi, osoittautuikin varsinaiseksi arvausleikiksi! Tentti koostui 40 monivalintakysymyksestä ja oikeasta vastauksesta saa 0,5 pistettä, väärästä taas vähennetään 0,25. Kysymyksistä puolet liittyivät kurssin aikana tekemiimme esitelmiin, joita oli yhteensä 18: saadakseen täydet pisteet olisi siis pitänyt opetella ulkoa luentomuistiinpanojen lisäksi kaikkien esitelmät! Kysymykset nimittäin olivat äärimmäisen tarkkoja, tyyliin "Mikä seuraavista pitää paikkansa: a) Kreikan väestöstä 10% on yli 80-vuotiaita, b) 45% kreikkalaisista työskentelee matkailualalla, c) kreikkalaiset kuluttavat toiseksi eniten oliiviöljyä Euroopassa vai d) Kreikan matkailuministeriö perustettiin 2004?" Suurpiirteisen puoleisena ihmisenä inhoan nippelitiedon ulkoa opettelemista, joten suuri osa vastauksista valikoitui täysin arpomalla. 

Huvittavaa oli, että tenttipaperin ensimmäiselle sivulle piti keksiä viiden merkin mittainen tunnistuskoodi. Ranskassa tenttipaperit ovat anonyymeja, eli opiskelija kirjoittaa nimensä, syntymäaikansa ja -paikkansa ja allekirjoituksensa paperin kulmaan, taittaa sen ja liimaa kiinni kuin kirjekuoren. Näin opettaja ei tenttejä korjatessaan tiedä, kenen paperi on kyseessä eikä voi suosia tai sorsia ketään. Koska mainitun tentit vastaukset merkittiin suoraan kysymyspaperiin, piti meidän palauttaa sen lisäksi muuten tyhjä tenttipaperi, johon merkittiin piilotetun nimen lisäksi sama koodi kuin kysymyspaperiin, jotta ope osaa liittää oikean nimen ja paperin toisiinsa. Kuka sanoikaan, että ranskalaisilla on monimutkaisia käytäntöjä?! Minä valitsin tietysti koodikseni:

eli MEERI !!! 

Tuntuu kieltämättä hienolta, että ensimmäinen lukukauteni on jo takana. Kolme kuukautta sitten en tiennyt alasta juuri mitään, joten oppimiseni seuraaminen on helppoa. Nyt tiedän, mikä on SWOT-analyysi, marketing mix tai Hofsteden malli kulttuurien eroista työelämässä. Osaan luoda tietokannan Access-ohjelmalla, piirtää ja laskea taulukon lainan takaisinmaksusta korkoineen ja vuosittaisine lyhennyserineen sekä kertoa, miten tavaramerkki rekisteröidään. Tiedän, että pankkiautomaatti on englanniksi ATM ja liikevaihto saksaksi Umsatz. Sen sijaan en ole vieläkään oikein varma siitä, kuinka hyvin loppujen lopuksi sovellun kaupalliselle alalle, mutta se on tulevaisuuden ja valmistumisen jälkeisen ajan murhe. Vielä ennen sitä on kolme kuukautta aikaa oppia kansainvälisiä valuuttamekanismeja, tilastotiedettä, kansainvälisiä maksutapoja ja tullisäädöksiä. Ne odottavat kuitenkin vasta tammikuussa: ensin on loma ja joulu!          

3 kommenttia:

Stazzy kirjoitti...

Jei, loma!

*vinkki* muuten:
Mä aikanaan opiskelin tullilainsäädäntöä jonkin suomalaisen vakuutusyhtiön sivuilta, ja sain kokeesta käytännössä täydet pisteet :D
helpotti kummasti kun ymmärsi mistä asiasta puhutaan, kun termistö oli joka tapauksessa uutta.

Airelle kirjoitti...

kyllä tyttö joka on oppinut opiskelemaan, oppii ihan muutakin alaa, turhaan stressasit. nauti lomasta ja uudella innolla opintojen kimppuun ensi vuonna! työpaikka valikoituu varmasti kaikkien osaamisalueidesi mukaan ajan pitkään, kunhan ensin saat jalkasi työmaailmaan.

Susu kirjoitti...

Hyvää lomaa Fifi!
Toivottavasti lomalla ehdit poiketa Lankakaupassakin...