keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Viikon kohokohdat: Sissi ja Suomi

Olen taas vaihteeksi innostunut lukemaan elämäkertoja. Viime viikolla sain loppuun jo huhtikuun alussa aloittamani Madame Tussaud'n faktaa ja fiktiota sekoittavan saksankielisen elämäkerran Die Wachsmalerin (käytin sen lukemiseen reilusti enemmän aikaa kuin yleensä, koska en Saksassa ollessani ennättänyt lukea sivuakaan ennen puuduttavaa junamatkaani) ja parhaillaan luen Hortense Dufourin yli 800-sivuista tiiliskiveä Sissi, les forces du destin:
Onneksi kirjailija antaa melankolisesta keisarinnasta realistisemman kuvan kuin Ernst Marischka elokuvissaan...! Vaikka olen nähnyt Sissi-trilogian lukuisia kertoja, päädyin silti pari päivää sitten tilaamaan neljän DVD:n Sissi-boksin. Itse asiassa näin DVD:t ensin Fnacilla ja hyökkäsin järkevän aikuisen ihmisen tavoin riemusta hihkuen innoissani kassalle, ennen kuin tulin ajatelleeksi tiedustella myyjältä, oliko levyillä varmasti myös alkuperäisversio ranskankielisellä tekstityksellä: "Ei, nämä ovat ainoastaan ranskaksi dubattuina." Merde alors ! Vaikka Romy Schneiderin olisikin normaalia puhua ranskaa, en todellakaan halua katsoa enkä kuunnella vieraalla äänellä ranskaa puhuvaa Karlheinz Böhmiä. Saksan Amazoniltakaan ei vastaavasti löytynyt ranskaksi tekstitettyä originaalia, joten otin ja tilasin leffat Suomesta. Mikäli E. haluaa katsoa Sissiä kanssani (mikä on erittäin epätodennäköistä), minun ei auta muu kuin simultaanitulkata. (Meillä on muuten tapana katsoa joka perjantai TVkaistalta Teeman Talo Ranskassa -ohjelmaa, jota minun myös täytyy tulkata: kuulemma Ella Kanninen on söpö ja hauska ja kaikki suomalaiset miehet muistuttavat toisiaan!)

Tosiasiassahan mainitut elokuvat ovat niin imeliä, että siirappia alkaa valua kuvaruudun reunoilta heti kun DVD:n saa laitteeseen sisään. Ne ovat kuitenkin myös loistava keino paeta todellisuutta, on est dépaysé kuten E. sanoo kauhuelokuvista. Ja ne puvut...! Minä vaihtaisin farkut ja t-paidan korsettiin ja krinoliiniin milloin tahansa. Tosin Sissin ei tarvinnut matkustaa bussilla, käydä ruokakaupassa tai kulkea kaupungilla vesisateessa kuten minun valitettavasti täytyy...

Bokseja odotellessani olen kirjoittanut esitelmää Suomesta aixilaisille lukiolaisille. Täkäläisessä katolisessa yksityislukiossa on huomenna Eurooppa-päivä, jonne konsuli pyysi minua esittelemään Suomea. Jätin suosiolla pois talvisodan ynnä muun historian, joka ei kuitenkaan kiinnostaisi ketään, ja kerron sen sijaan mm. naispresidentistä ja naisten äänioikeudesta, kesämökeistä ja avantouinnista, luonnossa vapaina elävistä susista ja karhuista, suolaisesta aamiaisesta, ilmaisesta ja tasa-arvoisesta koulutuksesta sekä eukonkannon ja kännykänheiton MM-kilpailuista. Löysin Wikipediasta jopa omituisille suomalaisille urheilulajeille omistetun sivun, Sports insolites en Finlande. Voisinkin kesällä lanseerata tänne iänikuisen pétanquen tilalle kännykänheittokilpailun! Siinä olisivat pastiksen kyllästämät kylän ukot kummissaan.
         

7 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Esitelmähän kuulostaa aivan erinomaiselta, laitathan tännekin sitten, että mekin saadaan lukea ;)

Simpukka kirjoitti...

Sissileffat tuovat mieleen suloisia nuoruusmuistoja.
Meilläkin seurataan innolla TV-kaistalta Talo Ranskassa sarjaa.
Voi miten kivoja ideoita Suomi-esitelmääsi. Kännykänheittokisat Ranskaan! Siinä menisi papoilta pastikset väärään kurkkuun.

Susu kirjoitti...

Esitelmästäsi tulee mainio! Pennut varmaan alkaa heti kärttämään vanhemmiltaan kesälomamatkaa tänne susirajan taakse.
Älä unohda Joulupukkia ja keskiyön aurinkoa:-)

-SL kirjoitti...

Tuo Sissi -sarja oli suosikkini lapsena :D ja Talo Ranskassa on tosi hyvä, harmi kun se kohta loppuu!
mistähän maasta ne tekee seuraavaksi? veikkaan Portugalia..

Ansku kirjoitti...

Rakastin lapsena Sissi-elokuvia!! Oi niitä mekkoja...

Alte graue mit kurtzem Haar kirjoitti...

Esitelmästä takuulla tulee hyvä.Off topic: muistatko , kun piti yläasteella tehdä esitelmä jostain ja lainautit Turusta yliopiston kirjastosta materiaalia, kun ei riittävän perusteellista tietoa saanut Salosta? Fifi ei heitä hatusta mitään.

Mä olen ainoa, joka ei mistään hinnasta pukisi Sissi-kolttuja ylleen ja inhoan pitkää tukkaa, Sissillähän oli hiusta pari metriä, raukalla, eikä silloin ollut hoitoaineita eikä föönejä. Arme Sissi!
Ne rainat on niiiiin rasittavia, toivon, ettei koskaan tarvitsisi yhtään enää nähdä! Vaikka olenkin romantikko - tai realistisromanttinen paremminkin.

Jos E. suostuu niitä katsomaan, niin läpyläpy ja suklaata postiin!

Jäämme odottamaan aixilaisten invaasiota Suomeen, tietty ne innostuu ja haluaa suomen opetusta kouluunsa, sähän voit saada vaikka töitä! Eikä tartte opettaa subjoctifia!

sama kirjoitti...

subjonctif, n'est-ce-pas?