maanantai 17. toukokuuta 2010

Musiikki-inventaari

Useimmilla meistä on jokin tietty tavara, yksi tai useampi, joka seuraa mukanamme minne ikinä menemmekään: puhelin, lempikirja, vesipullo, huulipuna... Minulla se on (kaikkien edellämainittujen lisäksi) iPod, rakas vaaleanpunainen ystäväni. Kohta kolmeen vuoteen en ole tehnyt ainuttakaan auto-, juna- tai lentomatkaa ilman LV:n monogrammikotelossa matkustavaa uskollista kumppaniani. Pelkään kuollakseni, että iPodini jonain päivänä väsyy ja hylkää minut (enkä vähiten siksi, että kallis kotelo jäisi tuolloin täysin virattomaksi). 

Vuosien saatossa iPodille on kertynyt jos jonkinlaista laulua ja soittoa, yhteensä 714 kappaletta. Tein viikonloppuna huvikseni inventaariota iPodini sisälmyksistä ja muistutin mieleeni, mitä kaikkea sieltä taas löytyykään. Seuraavassa Top 10 -listani:

1. Mireille Mathieu (399 kappaletta)
2. Laura Pausini (73)
3. Lynda Lemay (30)
4. Sheila (24)
5. Nana Mouskouri (23)
6. Dalida / Barbra Streisand (20)
7. Anna Eriksson (16)
8. Abba (14)
9. Claude François / Mecano / Bénabar (12)
10. Lara Fabian (7)

Edellä mainittujen lisäksi minulla on koossa sekalainen seurakunta mitä erilaisimpia laulajia Karita Mattilasta vanhoihin euroviisuvoittajiin. iPodiltani löytyvät mm. Monacon prinsessa Stéphanien Ouragan-hitti, Katri Helenan Viimeinen kuulutus (jälleen yksi surullinen lentokenttäbiisi!) sekä Céline Dionin viisuvoitto vuodelta 1988, Ne partez pas sans moi. En siis kuuntele pelkästään Mireilleä, vaikka niin voisikin luulla! 

Tuorein tuttavuuteni on Bénabar, Ranskassa varsin suosittu auteur-compositeur-interprète eli kappaleensa itse säveltävä ja sanoittava laulaja. Mireillekin mainosti joskus jossain kuuntelevansa mielellään Bénabaria. Fnacilta irtosi kympillä miehen läpimurtolevy Reprise des négociations (2005), josta innostuin saman tien. Bénabarin ääni ei ole kummoinen, mutta tekstit ehdottomasti kuuntelemisen arvoisia. 

Ne ovat välillä humoristisia ja oivaltavia, kuten Le fou rire -kappaleessa, jossa kertoja saa ylivoimaisen naurukohtauksen kesken hautajaisten vanhan tädin liukastuessa soralla ja nauru tarttuu vastustamattomasti koko saattoväkeen, tai laulussa nimeltä Les épices du souk du Caire (Kairon basaarin mausteet), jossa irvaillaan ihmisten vimmalle ottaa valokuvia lomamatkoiltaan: "Olivat ne sitten värillisiä tai mustavalkoisia, hui kauhistus, otamme kaikki jatkuvasti samanlaisia valokuvia: isot takana, pienemmät edessä -- Mikä ajaa meidät ottamaan kuin liukuhihnalta samanlaisia, sata kertaa nähtyjä kuvia, ne eivät edes ole kauniita, mutta sentään itse otettuja eikä postikortteja -- Koskaan en ole nähnyt kenenkään seinällä kuvaa alastomasta tyttöystävästä enkä pomon kuvaa olohuoneessa, mutta merenrantakuvia, voi v***u, niitä me osaamme ottaa!" Toiset taas kertovat koskettavastikin nykyajasta ja tavallisesta, jokapäiväisestä elämästä ongelmineen. Esimerkkinä kappale Qu'est-ce que tu voulais que je lui dise ? (Mitä minun olisi pitänyt sanoa): "Pieni tyttö istuu itkien, isommat leikkivät ilman häntä -- hän on kuulemma liian pieni, naruhypyssäkin on VIP-ihmisiä, niin lastentarhassa kuin yökerhossakin -- Mitä minun olisi pitänyt sanoa, totuusko? että kaikki muuttuu aina vain huonommaksi? -- Nainen kätkee kyyneleensä kahvia keittäessään, pomo ei ollut ylpeä itsestään, mutta väkeä on pakko vähentää -- pahvikansiot, koulutushakemukset, hyvin järjestetyt paperit, työnhakukirjeet, yhdellä surun ja raivon liikkeellä hän paiskaa lattialle palkkakuittinsa ja työharjoitteluhakemuksensa -- Tämä vanha ja väsynyt mies, joka kaipaa Algeriaansa päivin ja öin, nykyään häntä juuri ja juuri siedetään, hänhän on ollutkin täällä vasta 30 vuotta -- hän ei koskaan saa omistusasuntoa, vaan nukkuu palvelijanhuoneessa tässä Voltairen, valistuksen ja ihmisoikeuksien maassa -- Torjuttu laiton maahanmuuttaja lähtee hyvästelemättä ja kiittämättä meitä ilmaisesta lentolipusta takaisin kotimaansa kurjuuteen -- hän ei sentään saisi unohtaa, että kaikkien kaupungintalojemme seinään on kaiverrettu sana veljeys

Yksi Bénabarin tunnetuimmista kappaleista on Le dîner, Illallinen, jossa kertojaa ei huvita lähteä illalliselle ystävien luokse ja hän keksii miljoona tekosyytä pysyä kotona: "Hitot niistä, ei mennä, piiloudutaan sen sijaan lakanoiden alle ja tilataan pizzaa, vain sinä, minä ja tv; soitetaan niille ja pyydetään anteeksi, keksitään jotain, sanotaan ystävillesi ettemme pidä heistä, mitä väliä"

         

Millaista musiikkia teidän lukijoiden iPodeilta/CD-hyllyistä/levysoittimista löytyy?

7 kommenttia:

Stazzy kirjoitti...

Diner lienee Gad Elmalehin jälkeen suosikkilainauskohteitani...
...oooon s'en fout, on y va pas, on n'a que se cacher sous les draps...

Mun musiikkisoitinpuhelin on paljon tylsempi, kuuntelen niin vähän musiikkia, että ei sitä edes laitteessa ole niin paljon.
Kymmenkunta biisiä Carolaa ja toinen samanmoinen Shirley Basseyta lienevät laajimmalti edustettuja. Lisäksi mulla on yllättävänkin paljon suomirokkia.

pinea kirjoitti...

Hetken ajan tunsin itseni vanhaksi, sillä en vieläkään ole oikein selvillä mikä iPod on ;D No, lakkasin vuosia sitten kuuntelemasta musiikkia matkustaessani, joten en ehkä ole menettänyt mitään. Kotona kuuntelen iTunesilta radiota, lähinnä Cinemixiä (rakastan elokuvia ja samalla elokuvamusiikkia), tai sitten cd:itä koneelta. Lähinnä klassista, mutta myös Edith Piafia ja Chaplinin... no, elokuvamusiikkia... Olen kai jotenkin sulkenut korvani sanoituksilta, annan mieluummin musiikin viedä. Mutta ehkä juuri sen takia oli hauska lukea tämä postauksesi, ehkä voisin availla korviani uudella tavalla!
(Ai niin, minähän pidän valtavasti siitä ranskalaisesta naisesta... Marie Laforet'sta, ja Jeanne Moreaun laulusta Jules & Jimissä, niitä etsin välillä youtubesta...)

Airelle kirjoitti...

comme un ouragan... toute ma jeunesse :-)
halusin laittaa musaa puhelimelleni ja selvisi ettei siinä ole muistikorttia. ilmankos oli niin halpa. nyt sitten mietin, että muistikortti vai mp-soitin. toisaalta olen elänyt ilman näin kauan... oli mulla kyllä cd-soitin siloin kun se oli huipputeknologiaa.

Susu kirjoitti...

Mä tykkään tarinoista. Mulla ei ole I-Podia (mikä semmoinen on?) mut mun levyhyllystä löytyy Hectoria, Eva Dahlgrenia, Maarittia, Ismo Alalnkoa, Yötä, Eppuja, Juicea... Joihinkin aurinkoisiin päiviin kuuluu ehdottomasti Lasse Mårtensonin merelliset biisit ja kiukkupäiviin Maija Vilkkumaa. Mökillä siivotessa kuuntelin radiosta Suomipoppia ja parhaat lattiankuurausfiiliket toi Paula Koivuniemen Aikuinen Nainen... ja hyvän ystävän kanssa ruokaa laittaessa Leirilauluja. Mullako omituinen musiikkimaku?

Fifin maman kirjoitti...

Ei ole aipoodia, eikä tule( en pysty pitämään mitään nappeja ja nippeleita korvassa) ja levyhyllyni on vaatimaton, suorastaan säälittävä.
Pidän musiikista, mutten juuri kuuntele sitä.

Salon Leirisiskojen ja Leiriveikkojen Leirilauluja on ehdoton suosikkini, Susu ja minä ollaan tällaisia partiohörhöjä :)

Kännykän soittoäänenä on Carmenin alkusoitto ja sitä on kiva kuunnella, Händelin Ilotulitusmusiikista La Reouissance voisi olla kiva sauvakävelyllä reipastajana ja jos haluaa kuulla ihanan valssin, niin Aidasta Heprealaisten orjien kuoro soimaan.

Kauhistus mua!Miksen fanita ketään nykyaikaista!?! Vanhat Abbat on kivoja ja no, ok, olkoon menneeksi, jotkut MMt(poislukien goldenen Käfigen)

Pinea mainitsi Marie Laforet'n, siitähän mä tykkään! Miten niitä levyjä voisi soitella, vanhoja älppäreitä siis? Fifi, taltioi minulle jostain ne, jos voit.

Pitääkin laittaa soimaan "Nyt laulan tästä taipaalesta" ja pestä ikkuna.

Fifi kirjoitti...

Stazzy,
Carolaa minäkin ottaisin iPodille, jos jostain löytäisin! Mulla ei ole suomalaisista kuin Karita Mattilaa ja Anna Erikssonia, jota en millään tavalla fanita, mutta kuuntelen mielelläni. Anna E. muistuttaa huomattavasti Lara Fabiania, siksi varmaan tykkään.

Pinea,
iPod on reilun tulitikkulaatikon kokoinen laite, jolle voi ladata netistä tai CD-levyiltä tuhansia musiikkikappaleita ja uusimpiin malleihin myös videoita, valokuvia sun muuta jännää. :) Elokuvamusiikki tosiaan on ihanaa, etenkin Cherbourgin sateenvarjot!

Airelle,
Ouragan ei ole lainkaan hullumpi biisi, moi j'aime bien ! Minä panostaisin mp3-soittimeen, mutta kaipa kuuntelu yhtä hyvin onnistuu kännykälläkin.

Susu,
Samaa mieltä, jotain sanomaa täytyy jokaisessa laulussa olla. Mikä se kala-aiheinen kappale oli, joka sun piti joskus esittää mulle? Ahvenpolkka tai joku vastaava?

Maman,
Goldene Käfig onkin ihan syvältä, mutta koskas vedetään taas Nur Du autossa? :D Pitääkin katsoa Amazonilta, olisiko niillä Marie Laforêt'n CD.tä. Jos on, saat synttärilahjaksi.

Fifin maman kirjoitti...

Nur du, nur du allein, soll hier bei mir sein, jotta voisimme laulaa ja erityisesti matkalla munkkirinkilän hakuun naapurikylään.

Vähänkö hienoa olis se M.Laforet! Mutta mielellään se platta, missä on Viens,viens ja Arlequin ja Mon pays est ici (tai jotain sinnepäin).

Älyttömän hienoa, tänään EI tule kiakkoo, vaan Lehmän vuosi ja Kova lakki, (se seks.lakki). Meen katsomaan.