keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Piuhat pelittävät

Jo vain, vihdoin on meidänkin huushollista auennut liittymä tiedon valtatielle ilman koneen kyljestä tököttävää mokkulaa! Eteisen pöydällä komeilee ruma valkoinen Livebox, jonka ansiosta pikkukone vilahtaa nettiin heti avaamisen jälkeen ja voi pysyä konnektoituneena vaikka koko päivän. Liveboxin myötä myös televisioomme aukesi roppakaupalla uusia jännittäviä kanavia: entisten 18 ilmaisen digikanavan lisäksi meillä näkyy nyt mm. kaksi matkailuaiheista kanavaa, Kiinan television virallinen viihdekanava (jolta tuli maanantai-iltana sotilasparaatia muistuttava balettiesitys), maghrebilaisia musiikkivideoita nonstoppina esittävä kanava sekä Astrocenter-kanava, jolla Johanna Tukiaiselta näyttävä ennustaja vastaa suorassa lähetyksessä katsojien puheluihin ja tekstiviesteihin. Hyvästi tylsät illat kirjojen ja seurapelien parissa...?

Boxin asennus sujui lopulta suunnitellusti, vaikka homma meinasikin mennä pyrstölleen heti alkuvaiheessa. Boxia Orangelta ostaessamme sovimme, että asennusmies tulee maanantaina klo 10-12 ja soittaa sitä ennen. Maanantaina laitoimme siis herätyskellon hyvissä ajoin soimaan, jotta olemme valmiina asentajan tullessa. Asentaja soitti yhdeksältä ilmoittaakseen, ettei pääse tulemaan sovittuun aikaan, koska oli vielä 100 km:n päässä Sisteronissa. Sovimme sitten, että asennus tehdään viiden maissa. Koska meillä oli nyt aamupäivä vapaata, lorvimme tunnin verran ja olimme juuri juomassa aamukahvia, kun asentaja soitti uudestaan ja kysyi, voisiko hän sittenkin tulla vartin päästä. Sisteronin keikka oli loppunut aiottua aikaisemmin ja Marseillen moottoritiellä oli ruuhkaa, joten hän voisi hyvin ajaa suoraan meille. Äkkiä kahvit nassuun, pöytä puhtaaksi ja boksi esiin. Meillä oli vielä pyjamat päällä, kun asentaja oli jo oven takana, mutta eipä hän toisaalta meidän eleganssiamme tullut ihailemaan.

Netti käynnistyi kiltisti, mutta tv:n kanssa oli vähällä käydä köpelösti. Box ja telkkariin kytkettävä , digiboksia vastaava décodeur-laatikko kun olisi pitänyt yhdistää toisiinsa piuhalla, joka olisi kulkenut koko asunnon läpi olohuoneen nurkasta eteisen perälle puhelimen viereen. Boxin myynyt henkilö kun ei ollut tullut maininneeksi, että sen pitäisi sijaita mahdollisimman lähellä televisiota. Onneksi asentajalla oli autossaan kaiken varalta langaton pistoke, jonka avulla kaksi boksia kommunikoivat keskenään ilman häiritsevää kaapelia. Sadan euron lisähinta kirpaisi jäätävästi, mutta pakkohan vehkeet oli saada toimimaan. 

Ilmaisista puheluista sen sijaan emme pääse nauttimaan. Orangen myyjä ei myöskään kertonut, että koska halusimme säilyttää entisen puhelinlinjamme ja -numeromme, tarvitaan Liveboxin kautta soittamista varten toinen lankapuhelin. Entiseen puhelimeemme voisimme vastaanottaa puheluja, mutta jos haluaisimme soittaa ilmaiseksi, pitäisi boxiin kytkeä toinen puhelin. Tuollainenkin pikkuseikka olisi ollut hauska tietää etukäteen...! Pohdimme asiaa kaksi minuuttia ja päätimme olla hankkimatta toista puhelinta, koska a) se ei mitenkään mahtuisi pienelle pöydälle Liveboxin, vanhan puhelimen ja puhelinvastaajan viereen ja b) emme muutenkaan soita lankapuhelimella niin paljon, että puheluiden ilmaisuudella olisi mitään käytännön merkitystä. Jos puhelut Eurooppaan (lue: Suomeen) olisivat myös olleet ilmaisia, olisi meillä jo tänään toinen puhelin, mutta alle kahden tunnin kuukausittaista puhelimen käyttöä varten on aivan turha hankkia ylimääräisiä vempeleitä tilaa viemään. 

Loppujen lopuksi kaikki sujui kuitenkin yllättävän yksinkertaisesti siihen verrattuna, miten Ranskassa usein asiat hoituvat. Nyt vain toivomme, ettei boxiin tai décodeuriin tule vikaa, sillä olen kuullut kauhukertomuksia kuukausia kestäneistä korjausyrityksistä...  


5 kommenttia:

Airelle kirjoitti...

teillä on digitv! wau. täällä luojan selän takana sellaisesta pääsee nauttimaan antennin, vaan ei vielä näiden internet-viritelmien kautta. antenni ei ole minun, en voi siihen vaikuttaa - ja katsottavissa on komeasti viisi kappaletta kanavia. odotan josko free joskus saisi tv:nkin toimimaan.
sen sijaan, kuten jo olen mainostanut, freellä puhelut Suomeen ovat ilmaiset, mikä on minulle ihan elintärkeä kysymys. entistä puhelinnumeroahan minulla ei ollutkaan, koska lankapuhelin tuli vasta intenet-yhteyden kautta. niin nuo asiat vaihtelevat kaupungista toiseen ja operaattorilta toiselle, telekommunikaatio on täällä välillä aivan käsittämätön viidakko.

Fifin maman kirjoitti...

Hallelujaa ja hurraa!!! Olette päässeet sivistyksen piiriin!

Susu kirjoitti...

Mainio juttu! Nyt me saadaan kuulla ranskankuulumisia entistä useammin!
En kyl olis uskonut et se noin helposti siellä Ranskassa käy...

Pupuce kirjoitti...

Nyt siun täytyy opettaa E:lle skypen käyttö. Myö ei myöskään enää soiteta Suomeen lankapuhelimella vain ainoastaan skypellä ja hyvin toimii! Sit kun vielä hommaatte webbikameran, jos koneessa ei ole kiinteänä, niin se on melkein kuin puhuisi naamatusten! :)

Calendula kirjoitti...

Sulla on sitten ollut hyvä tuuri. Meillä on taas netti ollut poikki kuukauden, kun Neuf ei hoitanut hommaansa niinkuin piti, ja nyt se ei tule toimeen Esihistoriallisen Operaattorin kanssa...

(niin, jopa vanhempani osaavat käyttää Skypea, joten kyllä tekin ;) )