maanantai 26. lokakuuta 2009

Vierivän kiven pyörittäjä

Työnhakuasioissa olen löytänyt itselleni oivan vastineen antiikin Kreikan mytologiasta: olen kuin Sisyfos, joka joutui vierittämään ikuisesti suurta kivenlohkaretta vuoren huipulle. Kivi vieri aina takaisin alas ja Sisyfoksen urakka alkoi uudelleen alusta. Tunnen suurta sympatiaa Sisyfosta kohtaan, sillä oma työnhakuni muistuttaa yhä enemmän tuota surullisenkuuluisaa kiveä. Aina kun saan aikaiseksi mielestäni erinomaisen hakemuksen ja lähetän sen, saan joko paluupostissa "valitettavasti tällä kertaa ei tärpännyt" -kirjeen tai sitten hakemus jää kokonaan huomiotta. Ja paf, toivoani ja mahdollisuuksiani symbolisoiva kivi vierii ryminällä alas ja olen jälleen lähtöpisteessä.

Selailtuani tuntikausia erilaisia työpaikkailmoitussivustoja (Pacajob, Monster, Apec jne.) olen nyt melkoisen vakuuttunut, etten tule tällä koulutuksella ja etenkin kokemuksella ikinä löytämään ns. oikeita töitä. Jos joku harva ilmoitus sattuu kolahtamaan, siinä vaaditaan vähintään kolmen vuoden kokemus vastaavasta työstä, jota minulla ei tietenkään ole. Lainasin kirjastosta opaskirjasen Que faire avec des études de langues, mitä tehdä kieliopinnoilla, ja viesti tuli selväksi: pelkillä kieliopinnoilla ei tee yhtään mitään ainakaan yritysmaailmassa. Monipuolinen kielitaito on pelkkä hyödyllinen väline, ei itseisarvo. Kielten avulla minun kuuluisi tehdä jotain, mutta tuo mystinen jotain puuttuu ilmeisesti tyystin CV:stäni.

Siispä olen päättänyt ryhtyä tosissani hankkimaan ammatillista lisäkoulutusta. Ranskassa riittää pilvin pimein erilaisia koulutusväyliä hämärine kirjainyhdistelmäotsakkeineen, ja niistä pitäisi nyt osata löytää juuri se, joka parhaiten soveltuu minun ammatillisiin pyrkimyksiini ja avaa vihdoinkin oven kauan haaveiltuun paratiisiin, työelämään. Olen alustavasti ajatellut suorittaa kaksivuotisen BTS-tutkinnon, jonka voi opiskella sekä yksityisissä että julkisissa kouluissa, lähinnä lukioissa. Ajatus lukioon palaamisesta lähes kolmekymppisenä arveluttaa vähäsen, mutta muutama googletus paljasti, että yksityisten oppilaitosten lukukausimaksut ovat 3000 euron luokkaa. Julkinen koulu on siis ehdoton valinta. BTS-linjoja on lukuisia, mutta esim. johdon assistentti (assistant manager, entinen assistant secrétaire trilingue eli kolmea kieltä taitava sihteeri) voisi hyvin olla minun alaani, tai sitten kansainvälinen liiketalous tai muu vastaava. Pähkäilin, että koulutus olisi yksinkertaisinta suorittaa täällä, jotta jälkeenpäin ei taas tarvitse todistella, että suomalainen tutkintoni on oikeasti pätevä ja kelpaa täälläkin. Koulutukset alkavat tietenkin vasta ensi syksynä, mutta nyt on jo korkea aika alkaa ottaa selvää asioista. Toivottavasti minä maisterina olen edes kelvollinen koulutusehdokkaaksi enkä ylikoulutettu tahi yli-ikäinen...

Hoidin viime viikolla pois päiväjärjestyksestä myös paluulippuongelmani. Palaan Suomeen 14.11., mikä oli tiedossa jo pitkään, mutta takaisin tänne hankkiutumiseni uhkasi tuottaa ongelmia. Air France karhusi edestakaisista lipuista 550 euroa, joita minulla ei juuri nyt suoraan sanoen ole. Nettivertailun jälkeen päädyin varaamaan Blue1:lta yhdensuuntaisen lipun Helsinki-Pariisi ja AF:lta samoin pelkän menon Pariisista Marseilleen. Maksoin yhteensä (peruutusvakuutuksineen) kaksisataa euroa ja tunsin tehneeni loistokaupat! Tietysti en jää ikuisiksi ajoiksi Ranskaan, mutta yhdensuuntaisten lippujen ansiosta vastaisuudessa voin hankkia menopaluut suunnassa Ranska-Suomi-Ranska, mikä helpottanee hieman reissaamista ja keventänee toivottavasti kukkaroani edes hieman vähemmän. Palaan siis joulun jälkeen Aixiin 28.12.

10 kommenttia:

Airelle kirjoitti...

Sisyfoksen kivi on varmasti tuttu meille monille työnhaussa. ja tuo kieliopintojen "ansa" tuttu minullekin. kauhistuin, kun tajusin, että kieliopinnoilla voi ryhtyä tasan tarkkaa 1 opeksi 2kääntäjäksi ja kumpikaan ei kiinnostanut. luulin löytäneeni ratkaisun langues etrangeres appliquees-opinnoista, koska se on enemmän talouselämään kallellaan oleva linja. siitäkin suurin osa opiskelijoita kuitenkin päätyi sihteeriksi.
en sano mitään, jos sihteerin hommat sua kiinnostaa, mutta mietin, etteikö tuolla kirja-alalla, jolle sulla olisi kuitenkin taipumuksia, olisi sopivaa jatkokoulutusta? tai sitten kääntäjän ammatti? et saisi yliopistotutkinnollasi equivalencea kääntäjä-koulutukseen?
Suomessa ainakin työkkäri tarjoaa ammatinvalintatestejä, ei täällä pole emploi tai apec tekisi sellaisia? ja voisisvat sitten kertoa, miten voisit kouluttautua sopivaan ammattiin. minä ainakin kehottaisin ottamaan selvää yliopistotason jatkokoulutusohjelmista tai sitten aikuisten ammatillisista kursseista, jotenkin minustakin tuntuu hassulta, että menisit vasta lukiosta päässeiden kanssa opiskelemaan.
joka tapauksessa, courage etsintöihisi ja toivottavasti löydät jotain mielenkiintoista.

Stazzy kirjoitti...

Mulla on ollut yli nelikymppisiä luokkakavereita. :) Ammatillisesta koulutuksesta antaisin kuitenkin kaksi vinkkiä, jotka eivät ole ehdottomia ohjenuoria, mutta kannattaa kuitenkin pitää mielessä:

1) Jos vain mahdollista valitse linja, joka on hieman erikoistunut. Pelkkä assistant de manager on todennäköisesti kaksi vuotta yleissivistävää liipalaapaa ja kieliopintojen taso... noh, ne opiskelijat tulevat ranskalaisesta lukiosta. Eli voit kuvitella.

Kannattaa siis harkita, oman kiinnostuksen mukaan jotain spesialiteettia. Tyyliin "johdon sihteerikkö autoteollisuudessa", "myynti-ihminen viinimarkkinoilla", jne.

2) Sulla on jo maisteri alla, joten hae ehdottomasti "année specialille", jolla saat DUT:n tai BTS:n vuoteen kasaan. Tod.näk. voisit myös hakea Licence Prolle, joka olisi kaikin puolin mielekkäämpi vaihtoehto, se on kuitenkin bac+3. Ei kannata lähteä liikkeelle koulutuksesta josta puolet on turhaa.
(täällä tai täällä)

3) Jos vain voit, formation en alternance. Nykyään niitä tarjotaan paljon, ja työkokemus on ihan ehdoton juttu, vaikka kuinka olisi vain työharjoittelija.

Stazzy kirjoitti...

Ja onhan tuolla näköjään Licence Pro kirjastohommiinkin ;)

Fifi kirjoitti...

Airelle: Kääntäminen olisi tietysti mielenkiintoista, mutta siihenkin tarvitaan jokin erikoistumisala, joka käytännössâ on tekninen, lääketieteellinen tms. Niihin minulla taas ei ole pienintäkään taipumusta. Kirjallisuuden kääntäminen olisi unelmatyö, mutta sillä ei harmi kyllä elä...

Joku ammatinvalintatesti olisi ehdottomasti paikallaan, koska minun uranvalintaprojektini on niin flou kuin vain voi olla. Soitin Apeciin tänään, mutta he eivät voi auttaa ennen kuin olen ilmoittautunut pole emploihin. Tein äsken netti-ilmoittautumisen, joka ilmeisesti ei onnistunut, koska maksan veroni Suomeen enkä Ranskaan. Täytynee käydä paikan pâällä kysymässä neuvoa.

Kiitos hyvistä neuvoistasi ja kannustuksesta! J'apprécie énormément, tu sais.

Stazzy: Alkuun samat sanat kuin ylempänä Airellelle! Je serais perdue sans vos conseils. :)

Licence pro kuulostaisi kieltämättä houkuttelevimmalta. Kirjastoala on ehdottomasti listatuista koulutuksista eniten minulle sopiva; mietin vain, paljonko hyötyä siitä on työmarkkinoilla. Kirjastoon kun ei pääse ilman fonctionnaire-statusta, eikä concourseja ole nâillä näkymin toistaiseksi tiedossa. Hitto kun pitâä olla vaikeaa... Toivon, että pole emploi ehtii/osaa/viitsii neuvoa, kunhan pääsen ilmoittautumaan. Lukioon paluu ei tosiaan ihan hirmuisesti innostaisi!

Airelle kirjoitti...

Stazzylla on taas todella hyviä ideoita, juuri sen tyylistä, mitä ajoin takaa ja olen samaa mieltä, että mieluumin etsisit jotain yliopistotasoista tai ylempää ammattikoulutusta, johon pääsisit maisterin papereillasi. koska muuten joudut lukemaan kaikenlaista, mitä jo osaat, etkä lopulta saa niin paljoa uutta pakaasia, että sillä olisi todella merkitystä.
ja tsemppiä, pole emploin ja etsintöjesi kanssa!

Jenna kirjoitti...

Suomessa ainakin AMKissa on kirjastotädeille oma linjansa; siitä en sitten tiedä paljonkosaat hyötyä esim. edeltävistä opinnoista, vai kestääkö se 4 vuotta joka tapauksessa!
Mopseilta terkkuja; Pennuilta puraisut isovarpaaseen, myös E:lle ;)

Susu kirjoitti...

Jo se puhuu lähtemisestä vaikka ei oo vielä edes tullut! Toivottavasti ehdit pienellä Suomenvisiitilläsi poiketa myös eräässä lankapuodissa:-)
Se lopetettu kirjakauppa oli se pienempi (ja paremmin palveleva) Suomalainen Salossa ja tapahtui jo joskus alkuvuodesta. Kirjahyllymeemiä odotellen (suomennokset olis kiva juttu)... Tassukin lähettää vähän kehruuta sinne Ranskanmaalle - nojailee tähän lämpöiseen läppäriin juuri.

Stazzy kirjoitti...

AFIJ järjestää ammatinvalinnanohjausta ilman mitään velvoitteita, pitää vain käväistä paikalla ja kirjottautua listoille.

http://www.afij.org/activ/accueils.php3

Mä en muuten tienny, että kirjastoon pitää olla fonctionnaire.

Fifi kirjoitti...

Airelle: Tosiaan, nyt asiaa mietittyäni keskityn BTS:ää korkeatasoisempaan koulutukseen. Johan ne nauravat minut ulos sieltä, kun menen maisterina tuoreiden ylioppilaiden joukkoon opiskelemaan ranskaa 4h viikossa. ;)

Jenna: Toivotaan, että osan opinnoista saa maisterintutkinnolla korvattua. Haleja koko koirueelle ja pennuille erityisesti, kerro niille, että mä puren takaisin! :D

Susu: Ihan takuulla ehdin, tulen heti maanantaina! Jos vaan olen siihen mennessä saanut vaatteeni; mulla on alle tunti koneenvaihtoaikaa Pariisissa, eli tiedän jo etukäteen, että matkalaukku jää sinne... Tassulle terveisiä ja silityksiä!

Stazzy: Sä olet mahtava! Mä en ollut ikinä kuullutkaan AFIJista. Ennakkoilmoittauduin jo netissä ja menen käymään siellä tällä viikolla.

Kirjastotädit ovat tosiaan fonctionnaireja (fonction publique territoriale) ja muistaakseni korkeakoulutus- ja tutkimusministeriön alaisuudessa. Fonctionnaire-status olisi hienoa saavuttaa, mutta jos concours menee penkin alle tai niitä ei pariin vuoteen järjestetä lainkaan, voi työllistyminen olla yhtä hankalaa kuin tähänkin asti. Toisaalta, jos kouluun kerran täytyy palata, mieluummin opiskelen minua kiinnostavaa alaa kuin jotain teknistä tai kaupallista, jotka eivät liity aiempiin opintoihini mitenkään.

Stazzy kirjoitti...

Jaarittelen vielä vähän, lähinnä Jennalle selittääkseni.

Licence pro (professionnelle) vastaa lähinnä Suomen AMK -tutkintoa, ja kestää vuoden. Alla pitää olla siis "alalle soveltuva" vähintään kaksivuotinen korkeakoulututkinto. Toi "alalle soveltuvuus" on sitten tosi laaja käsite ja jokaisella alalla erilainen, minä esim. hyppäsin ihan laidasta toiseen.

Usein osa opiskelijoista on suoraan opintojaan jatkavia parikymppisiä, mutta mun luokalla tosiaan toissavuonna ikähaarukka oli 20 - 42. Mua, kaksivitosta vanhempia oli useampikin. Toisaalta poikkis tekee licence prota tänä vuonna, ja se on vissiin yksi vanhimmista luokallaan... :D 22-v.