tiistai 10. kesäkuuta 2008

Takaisin sivistykseen

Viiden mökillä vietetyn päivän jälkeen olen jo aivan valmis palaamaan normaaliin kaupunkielämääni...! Toki saaressa oli ihana olla puolentoista vuoden tauon jälkeen, mutta vajaa viikko oleskelua riittää minulle erinomaisesti. Rauhasta, hiljaisuudesta ja laiskana loikoilusta pitävälle mökki on loistopaikka: lähimmät naapurit ovat satojen metrien päässä metsän takana, muita ihmisiä ei näe lainkaan jos ei varta vasten lähde mökiltä kauppaan tai muuten ajelemaan saarelle, ja tietokoneen ja DVD-laitteen puute pakottaa keksimään luovia tapoja kuluttaa aikaa. Digitelevisio meillä tietysti mökillä on, mutta harvoinpa sieltäkään tulee kiinnostavaa katseltavaa...

Koska sää suosi enimmän osan aikaa, makoilin terassilla aurinkohattuni suojissa ja luin loppuun kesken olleen Madame de Pompadourin elämäkerran. Periaatteessa en koskaan ota aurinkoa, mutta nyt sääreni ja käsivarteni saivat reilun annoksen valosäteilyä. Iltaisin saunoimme eksoottisessa puulämmitteisessä saunassa. Koska mökistä on alas merenrantaan parinkymmenen metrin matka, ei saunasta oikein kannata lähteä kastautumaan jääkylmään ja levää kasvavaan mereen, sillä matkalla ehtii jo jäähtyä. Onneksi kylpyhuoneen ovesta sentään pääsee suoraan mökin takapihalle. On huima tunne astua kuumasta saunasta ulos viileään kesäiltaan ja katsella, kuinka iho melkein höyryää! Kylpyhuoneessa oli tämän kesän uutuutena vasta-asennetut kaakelit ja hierova suihku, jota en tosin tullut kunnolla kokeilleeksi. Saunan jälkeen istuin terassilla, kuuntelin merta ja kirkuvia lokkeja, tiirailin kiikareilla neljästi päivässä ohi lipuvia ruotsinlaivoja ja nautin välillä lempisaunajuomaani:Guru osoittautui ensimmäisen mökkikokemuksensa perusteella erinomaisen reippaaksi saarikoiraksi. Kun mökin ympäristöön oli ensin tutustuttu, hän pysytteli kiltisti terassilla eikä lähtenyt omin päin vaeltelemaan metsään. Rannassa oli kivaa hypellä kiveltä kivelle! Pienet tassutkin kastuivat vahingossa vesirajassa.Alin kuva on lavastettu, uusi soutuvene oli vielä kuvaa otettaessa tukevasti rantakivillä. Muuten laivakoiralle olisi tietenkin puettu asianmukaiset pelastusliivit.

Mökkielämä saa nyt jäädä toistaiseksi, vaikka siellä hyvin viihdynkin. Viihtymiseeni tosin vaikuttaa ennen kaikkea mökin varustelutaso: sähkö, juokseva lämmin vesi, sisävessa ja suihku ovat minulle ehdottoman välttämättömät. Olen kerran yöpynyt mökillä, jossa kyllä oli suihku mutta ei sisävessaa, ja toisen kerran mökillä, jossa pesuvettä haettiin saavilla merestä. Kummallekaan mökille en enää toista kertaa menisi. Mökin aikoinaan hankkinut isoisäni oli sitä mieltä, että jos mökki on, sen on oltava kunnollinen ja nykyaikainen. Olen monta kertaa keskustelupalstoilla väitellyt mökkien mukavuuksista ja pysyn edelleen kannassani: mökiltä on löydyttävä modernit perusmukavuudet. Laajakaistaa tai taulutelevisiota en mökille kaipaa, mutta sähköt, vesi ja normaali vessa on oltava. Mitä mieltä te lukijat olette? Tuleeko mökin olla moderni vapaa-ajanasunto vai perinteinen kaivolla ja ulkohuussilla varustettu kesäasumus?

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Must se pelikkarikin siel isommas makkaris on ihan kiva piriste :D

Anonyymi kirjoitti...

Kaikilla mukavuuksilla, tietty!No, helppo sanoa, kun yksi nurkka mökistä on minun.
Uusi paatti tarvitsisi nimen, minulla on 2 ehdotusta: Pugboat tai Mirkku.

Anonyymi kirjoitti...

Isot selkäkeikkanaurut sain kirjoituksestasi! Ihanaa, että me ollaan näin erilaisia! Meillä mökille pitää mennä veneellä, sähkö on ja nykyään olen sitä mieltä että mökillä saa olla sähköt kun kahvinkeitin ja jääkaappi on niin kivoja (näin vanhemmiten myös sähkövalo sillointälöin). Lämmityksen hoitaa puuhella ja avotakka. Vesi ei tuu eikä mee (paitsi saunasta menee). Telkka oli auki sunnuntaina 20 min kun katsottiin illan uutiset. Ja tämä on rakkain paikka maan päällä...

Anonyymi kirjoitti...

Mökillä saa olla villinä ja vapaana! Joskus voi vaikka laiturilta hypätä veneeseen ja siellä saa kalaa! Ja mitä olisikaan mökkielämä ilman hiirenmetsästystä? Kyllä Gurukin näyttää ihan hyvin sopeutuvan laivakoiran rooliin... Ai niin-meidän porukoilla on lämpöinen styrox-istuin ulkohuussissa:-)

Anonyymi kirjoitti...

Mä taas tykkään juuri sellaisesta vanhanaikaisesta mökkielämästä, että huussissa saa pelätä milloin hämähäkki puraisee kankusta. :) Sähköt toki on ihan suotavat olla, mutten pane pahakseni esim. tiskaamista ulkona paljuissa. Mun mökkikokemuksiin jo tuo sana "kylpyhuone" kuulostaa varsin vieraalta, saati sitten laatoitettu sellainen.. ;)

Omaa mökkiä meillä ei tosiaan ole, mutta toivon tänä kesänä ehtiväni edes muutamaksi päiväksi sinne isin naisystävän kotipaikkaan Nauvon ulkosaaristoon, nykyaikaisuuksien ulottumattomiin. Pari kertaa kesässä -mökkielämä karaisee juuri sopivasti tällaista kaupunkilaispimua! :)

Fifi kirjoitti...

Jenss: Ai oliko siellä pleikkarikin?! Mä en huomannut!

Muori: Pugboat on ehdoton! Kannatetaan!

Susu ja Duussi: Kiva vertailla mielipiteitä ja tottumuksia! :) Jostain syystä kesämökki on suomalaiselle se juttu, josta on yhtä monta mielipidettä kuin on mökkejäkin. Onneksi jokainen voi virittää mökkinsä juuri sellaiseksi kuin haluaa.

Tassu: Varohan veneeseen hyppiessäsi, ettet vahingossa putoa veteen! Onhan sulla pelastusliivit? Meidän Guru ei taida oikein tuosta hiirenmetsästyksestä perustaa, mutta lintuja on kiva kurkkia ja haukkua niiden perään. Hyviä kala- ja hiirisaaliita!

Anonyymi kirjoitti...

Mie tykkään semi-alkeellisesta meiningistä eli sähköt sais olla. Huussi, kannettava vesi ja rätisevä radio ainoana viihde-elektroniikkana on ihan tarpeeks. Jos on kaikki ylellisyydet niin sit vois yhtä hyvin pysyä kotona! :)

Terkkuja ja haleja!

Anonyymi kirjoitti...

Fifille tiedoksi että putosin viime kesänä mereen, mutta en ole kertonut porukoille miten siinä kävi. Harmitti kun se nauroivat märkää olemustani... On mulla pelastusliivit. Ne on keltaiset eikä niin kovin kivat... Meillä on muuten Gurun kanssa jotain yhteistä - minäkin tykkään lintuja bongata. Joskus jopa joudun arestiin sen takia...

Anonyymi kirjoitti...

Mun täytyy kyllä tässä asiassa yhtyä Duussiin; ainut kesämökki minkä oikeestaan tunnen on meidän perheen järvenrantamökki, jossa vesi tosiaan kannetaan järvestä, vessa on vähän syrjemmällä mettän laidassa ja siellä saa ainakin lämpösellä ilmalla toimia tosi nopeesti ettei amppari tai joku muu pörriäinen ehi tekemään liian läheistä tuttavuutta. Pieniä parannuksia 80-luvun vielä alkeellisempaan mökkeilyyn ovat tuoneet kaasulämmitin (jota tosiaan ei juurikaan kesällä käytetä, syksyllä vaan), kaasulla toimiva jääkaappi, vanha telkku joka toimii vaan jos kelejä piisaa sillä virta tulee aurinkopaneelista sekä tietty kaasugrilli jotta masun täytettäkin saa vaikka vettä tulis kaatamalla eikä nuotiota saa syttymään.
Kyllä musta kesämökkeilyssä "se" juttu on just joistain totutuista mukavuuksista luopuminen, vaikkakin vaan pitkäksi viikonlopuksi. Siellä ei tuu mieleen ees huolehtia että miltä nassu tai vatsa näyttää, ku ihmisiä ei juuri harvinaisia naapureita lukuun ottamatta näy.

Mutta kukin taplaa tyylillään, ja tosiaan kuten sanoitkin, mökkejä on yhtä moneen junaan ku meitä tyyppejäkin!