torstai 19. kesäkuuta 2008

Saaristosta vuoristoon

Turun saariston jälkeen jatkan pienen katkon jälkeen lomailua Ranskan vuoristossa. Saavuimme eilen vakiolomapaikkaamme pieneen hotelliin eteläisillä Alpeilla, Hautes-Alpesin departementissa keskellä Parc des Ecrins -kansallispuistoa. Kylässä ei ole sataakaan asukasta ja hotelli sijaitsee vieläpä keskellä luontoa kylän ulkopuolella, joten rauha ja hiljaisuus on taattu. Vieressä kohisee Séveraisse-joki ja joka puolella meitä ympäröivät Valgaudemarin laakson vuoret. Upeampaa miljöötä ei helposti löydä, jollei sitten lähde ihan oikeasti korkeille Alpeille Savoien maakuntaan lähelle Sveitsin rajaa.
Hotellissa on tämän vuoden uutuutena ilmainen ja rajaton Internet, joten pääsen kerrankin rauhassa naputtelemaan kuulumisiani blogiin lähes reaaliajassa – varsinkin päivisin, koska tälläkin hetkellä olemme hotellin ainoat asukkaat. Hotelli on kyllä täynnä, mutta kaikki muut lähtevät anivarhain patikoimaan ja me saamme nauttia kenenkään häiritsemättä puutarhan lepotuoleista, uima-altaasta ja nyt siis myös salongin tietokoneesta. E. pesee parhaillaan letkulla autoa etupihalla, mikä Aixissa ei ole pihan ja letkun puuttumisen vuoksi koskaan mahdollista. Sitten parin kilometrin päähän kylään lounaalle, pieni ruokalepo (Ranskassa kun ei saa mennä syönnin jälkeen uimaan tai tulee hydrocution, jonkinlainen vesikouristus, väittää E.) ja sitten vihdoin uimaan! Allas on sijoitettu entisen kasvihuoneen sisään, ja jos oven jättää auki, voi uidessa ihailla lumisia vuorenhuippuja. Kärpäset tosin tunkevat ikävästi sisään, mutta hukutamme ne vesijumpassakin käytettävillä vaahtomuovisilla pötkylöillä.
E. sai auton pestyä, joten taitaa olla lounasaika. Seudun erikoisuus ovat tourtons, perunalla/juustolla/pinaatilla/lihalla täytetyt neliskulmaiset friteeratut taikinanyytit, sekä ravioles, tuorejuustopohjaiset friteeratut sormen mittaiset pötköt, jotka syödään vadelmahillon ja hunajan kera. Perinteisesti ravioleihin käytetään juuri poikineen lehmän maitoa, joka on erityisen paksua, kermaista ja terveellistä (?). Tästä syystä raviolet ovat alppiseudulla perinteinen hääruoka, joka symbolisoi hedelmällisyyttä. Minä en tosin hedelmällisyydestä piittaa, mutta raviolet ovat tolkuttoman hyviä ja niitä saa aitoina ja tuoreina vain täältä...!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Wuf täältä! Kyllä teidän kelpaa, varmaan upeat maisemat, ei palmuja eikä hiekkarantaa ja vielä luntakin näkyvissä, wow, tahtoo sinne kanssa!

Ruoka kuulostaa sellaiselta, että vaikka juuri söin raejuustoa ja salaattia, tuli nälkä ja vesi kielelle. Nauttikaa lounaasta!

Hyvää juhannusta!Pusipusi!

M'man kirjoitti...

Nauttikaa! ;o) Alpit ovat meidankin lempparipaikka tassa isossa maailmassa. Paasisipa sinne pian uudelleen lasten kanssa patikoimaan evasretkille.

Ehka joku paiva, kun en kerran saa millaan suositeltua miestani Suomeen asumaan, muutamme Alpeille. Se olisi kompromissi. Elakepaivilla ehka sitten. ;o) Meidan lempialuetta ovat Haute Savoie;n vuoret...huokaus.

Pitakaa hauskaa - kivaa lukea loma kuulumisia, tulee lomailtua nain itsekin ;o) hih

Anonyymi kirjoitti...

Hei Fifi! Kuulostaa upealta! Alpit, ah! Kuten Emmakin niin miekin unelmoin sinne muutosta vanhana ja rikkaana...:)

Nauttikaa ja rentoutukaa! Soitellaan, kun ootte takaisin kaupunkielämän kiireessä!

Gros bisous à vous deux !

Anonyymi kirjoitti...

Ihanalta kuullostaa! Nauttikaa lomastanne ja viettäkää kiva Juhannus!

Fifi kirjoitti...

Tärppä ja karhu: Wuf sinnekin! Voi kun joskus pääsisitte käymään, Tärppäkin takuulla viihtyisi.

M'man ja Pupuce: Mekin haluaisimme aikanaan muuttaa Alpeille! Täällä elämä tuntuu niin leppoisalta, ihmiset ovat ystävällisiä eikä stressistä ja kiireestä tietoakaan. Eläkettä ja/tai lottovoittoa odotellessa... ;)

Susu ja Tassu: Hauskaa juhannusta ja mökkeilyä samoin, ja hienoja kalansaaliita!