perjantai 8. helmikuuta 2008

Aikamatkalla vanhassa Pariisissa

Kalenteriani selaillessani huomasin sattumalta nettiosoitteen, jonka sain France 2:n Télématin-ohjelmasta Aixissa ollessani ja kirjoitin tuolloin muistiin. Paris Avant -sivulle ilmestyy joka päivä uusi kuvapari, joka esittelee vanhan valokuvan jostain päin Pariisia. Jutun jujuna on, että vanhan kuvan vierellä on kuva täsmälleen samalta paikalta vuonna 2007. Vietin äsken kiintoisan tuokion tutkimalla arrondissementien mukaan jaoteltuja kuvia. Vuonna 1910 Madeleine-kirkon edessä kuhisee hevoskärryjä ja -vaunuja, helmikuussa 2007 taas Peugeoteja ja valkoisia pakettiautoja:

Jokaisen kuvaparin yhteydessä Googlen karttalinkki näyttää tarkan paikan, jolta kuva on otettu. Idea on mielestäni loistava ja se soveltuu erinomaisesti Pariisiin ja muihin ranskalaisiin kaupunkeihin, joissa vielä näkee täydellisesti säilyneitä vanhoja rakennuksia. Turussa taas sama ajatus olisi mahdoton: Tuomiokirkkoa, linnaa, Vanhaa Suurtoria ja käsityöläismuseota lukuun ottamatta täältä ei kovin vanhoja rakennuksia ikävä kyllä löydy. Kauppatorilla seisoessaan näkee ympärillään lähinnä Hansakorttelin, KOP-kolmion ja Pohjolan talon kaltaisia arkkitehtuurin helmiä. ÅST sentään on säilytetty, samoin muutama hieno jugendkivitalo. Tosin nekään eivät pärjää vaikkapa Aixin Quartier Mazarinin 1600- ja 1700-lukujen aatelispalatseille.

Aamulla koin kauhunhetkiä gradun parissa. Suunnattomalla itseluottamuksella varustettuna ryhdyin väsäämään Wordin avulla automaattista sisällysluetteloa. Eihän siitä mitään tullut. Tiedostoon levisi sinne tänne toinen toistaan oudompia pisteitä, viivoja, ympyröitä ja pii-merkkejä, joita en toiminnon kumoamallakaan saanut pois näkyvistä. Soitin hädissäni atk-neroveljelleni, jonka avustuksella löysin työkalupalkkiin piilotetun nuolen, josta pii-merkit häipyivät. Sovimme, että Antti tulee sunnuntaina luomaan minulle sisällysluettelon, sillä nähtävästi se ei humanistilta yksin onnistu. Eri asia tietysti, jos olisin alusta asti käyttänyt automaattista muotoilua, mutta enhän minä moista voinut tietää.

Graduttoman päivän kunniaksi lähdin kaupungille ja vaikka palasin useamman kassin kanssa, onnistuin säästämään roppakaupalla rahaa. Liittymällä KappAhl-klubiin sain uusista housuistani 25% alennusta, ja koska housujen taskuun oli vahingossa jäänyt hälytin, sain vielä ensi kertaa varten 15%:n alennuskupongin. Body Shopissa taas maksoin kanta-asiakaskorttini ja syntymäkuukausiedun ansiosta kahdesta suihkugeelistä vain kuusi euroa kahdeksantoista sijaan. Stockalla minulla puolestani oli käytettävissäni neljä kanta-asiakasrahaa, joilla sai 50 euron kertaostoksesta 10 euroa alennusta. Investoin Longchampin pieneen mustaan käsilaukkuun, jolla sain nipin napin alennuksen hyödynnettyä ja joka täydentää aiempaa saman sarjan ison ja pienen olkalaukun ja pienen kassin sarjaani. Jotta hyödyllisyysaspekti ei täysin unohtuisi, ostin myös erityistä lasertulostimelle tarkoitettua paksua ja sileä-/kiiltäväpintaista paperia gradun tulostamista varten. Enää ei puutu kuin sisällysluettelo, ja hengentuotteeni on valmis esitarkastukseen.

0 kommenttia: