maanantai 6. kesäkuuta 2016

Miniloma Düsseldorfissa

Vihdoin sain siirrettyä muutaman Düsseldorfissa ottamani kuvan puhelimesta koneelle, joten seuraavassa pieni raportti lyhyestä mutta antoisasta viikonloppumatkastani.

Lähdin tapani mukaan perjantaina töiden jälkeen iltalennolla Amsterdamin kautta Düsseldorfiin. Amsterdamin ja D-dorfin välimatka on niin lyhyt, että lento kesti vain puoli tuntia ja sen aikana ehti juuri ja juuri juoda pienen muovimukillisen vettä. Vähän kuin junamatka Salosta Turkuun muinaisina opiskeluaikoina. 

Saapuessani oli jo pimeää ja satoi, joten en saanut taksin ikkunasta kummoistakaan käsitystä kaupungista. Lauantaina oli onneksi jo lämmintä ja aurinkoista ja lähdin kaupungille heti aamukymmeneltä. 

Düsseldorf osoittautui kauniiksi ja kesäisen vehreäksi paikaksi:

Kuvat ovat Königsalleen eli kaupungin tunnetuimman kadun varrelta. Keskellä kulkee puistokäytävien reunustama kanava ja sen molemmin puolin on kalliita liikkeitä. Minä en viitsinyt edes kulkea kauppojen puolta, vaan keskityin ihailemaan heijastuksia kanavan tyynessä pinnassa.

Königsalleelta suuntasin vanhaan kaupunkiin ja kohti Rheinin rantaa, sillä olin ainoaksi etukäteen suunnitelluksi tekemisekseni buukannut tunnin pituisen näköalaristeilyn joella. 

Düsseldorfin vanha kaupunki, Altstadt, oli juuri niin viehättävä ja vilkas kuin keskieurooppalaiset vanhatkaupungit tapaavat olla:   
Loppuiltapäivä kuluikin vanhoilla kaduilla ja kujilla kierrellen ja ihmislaumoja väistellen. Kaupungissa oli nimittäin huomattavasti enemmän turisteja kuin olin kuvitellut ja iltapäivällä siellä alkoi olla jo tungosta. Onneksi suurin osa viihtyi panimoissa ja muissa lukuisissa olutbaareissa.

Rheinin risteily ei ollut mikään unohtumaton elämys. Laiva ajoi jokea ensin jonkin matkaa vasemmalle, sitten takaisin ja saman verran oikealle ja taas takaisin, ja ennen kaikkea se oli niin täynnä hollantilaisia eläkeläisiä, että minä sain tyytyä istumapaikkaan sellaisella kohdalla ulkokannella, josta ei ollut ikkunaa tai muutakaan suoraa näkymää ulos muuten kuin nousemalla seisomaan ja kurkistamalla kaiteen yli. Pari valokuvaa sain napattua, mutta muuten istuskelin lähinnä paikoillani ja lepuutin koipiani.


  
Alla kuva Rheinin rannan kävelykadulta. Siinä näkyy taaimmaisena myös Düsseldorfin "maamerkki", St Lambertus -kirkon kiertynyt torni:


Torni rakennettiin alunperin liian tuoreesta ja/tai kosteasta puusta, minkä takia se kuivuessaan vääntyi. Taru kertoo, että paholainen raivokohtauksen vallassa väänsi kirkontornia, koska ei onnistunut repimään koko kirkkoa perustuksiltaan. Kuulemma torni oikenee itsestään sinä päivänä, kun oikea neitsyt menee kirkossa naimisiin. 

Iltapäivän pitkän kävelyn kruunasi ihka oikea spagettijäätelöannos!


Lapsena veljeni ja minä söimme jossakin päin Saksaa spagettijäätelöt ja olen siitä saakka halunnut saada sitä uudestaan. Se on siis italialaistyyppistä vaniljajäätelöä, joka puristetaan valkosipulipuristimen tapaisen vempeleen läpi niin, että siitä tulee spagetin muotoista. Päälle mansikkahilloa "tomaattikastikkeeksi" ja ei kun lusikoimaan. 25 vuotta odotin tätä ja se oli kyllä sen arvoista! 

Sunnuntaina en enää ehtinyt kaupungille, sillä lentoni oli määrä lähteä puoliltapäivin, ja lopulta se lähti noin tunnin myöhässä. Takaisin lensin Pariisin kautta ja minulla oli alunperin hiukan vajaa kaksi tuntia vaihtoaikaa. Marseillen-kone oli kuitenkin reilut puolitoista tuntia myöhässä. Siinä vaiheessa minua alkoi jo kyllästyttää: olin hengaillut lentokentillä aamusta saakka, viideltä en vieläkään ollut päässyt Pariisista eteenpäin ja koko päivä oli kulunut hukkaan, vaikka molemmat lentoni kestivät vain tunnin kumpikin...! Lentokentillä on välillä ihan mukavaa istuskella, mutta pitemmän päälle siellä ei ole muuta tekemistä kuin osteskella edullista kosmetiikkaa ja täysin ylihintaista teollista ruokaa. 

Düsseldorf valikoitui lomakohteekseni täysin sattumalta lähinnä lentoaikataulujen sopivuuden ansiosta, mutta olen oikein tyytyväinen, että siellä tuli käytyä. Pitempäänkin olisin viihtynyt. Kaupunki on siitä hyvä, ettei siellä ole juurikaan ns. pakollista tekemistä tai näkemistä (vrt. Eiffel-torni tai Vapaudenpatsas tms. must-kohde), vaan aikansa voi käyttää rennosti juuri niin kuin haluaa ilman huonoa omaatuntoa siitä, ettei ehtinytkään käydä siellä, täällä eikä tuolla. 
        

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen aikanaan työasioissa käynyt usein Dusselissa. Altstadtin kuppilat Reinin rannalla ovat kivoja, mutta valitettavan usein umpitäynnä turisteja jopa viikolla. Downtown on tyypillen sakasalinen moderni eli tylsä keskusta. Jos pitää oluesta niin suosittelen Schlussel Altia, se on niitä parhaita paikallisia.
T: Satunnainen seuraajasi