sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Kevät ja vapaus

Ohi on! Ei enää kuivia kolmetuntisia luentoja kaupasta ja taloudesta, ei esitelmiä, tenttejä, eikä kirjallisia töitä. Olen vapaa! Työharjoitteluni alkaa kolmen viikon kuluttua, ja siihen asti minulla on aikaa ja mahdollisuus tehdä mitä tahdon (siis myös blogata!). Opinnot ovat ohi, toivottavasti viimeistä kertaa elämässäni. 

Palautin 38-sivuisen ranskankielisen lopputyöni torstaiaamuna, samalla kun esitin suullisesti työni englanniksi:Täällä on tapana sitoa kaikki opiskelijatyöt muovisella kierrekansisysteemillä, jota varten on olemassa kummallisen näköinen kone:

 (kuva täältä)

Minä valitsin työhöni vaaleanpunaisen takakannen, onhan kyse roséviinistä. Työ käsittelee Suomen viinimarkkinoita: millainen tarjonta ja kysyntä (rosé-)viinillä on Suomessa, miten suomalainen kuluttaja käyttäytyy alkoholin suhteen yleensä ja viinin suhteen erityisesti, miten pääsee Alkon tavarantoimittajaksi, miten viini käytännössä kuljetettaisiin Provencesta Suomeen ja mitä se maksaisi sekä miten viinin myyntihinta lopulta Alkossa muodostuu. Työn parissa ovat kuluneet tammikuun lopusta saakka lähes kaikki maanantai- ja tiistaipäiväni ja viikonloppuni; E:n viettäessä siestaa minä luin Alkon valikoimaanotto-opasta ja Suomen alkoholilakia ja muunsin niitä mahdollisimman selkeäksi ranskankieliseksi tekstiksi. 

Kun yli 30-sivuinen työ oli valmis, se piti vielä tiivistää englanniksi kolmeen sivuun ja valmistella sen pohjalta 15-minuuttinen englanninkielinen esitelmä PowerPointeineen. Kiitos Kaisalle ja Maurelitalle Open Office -vinkeistä edellisessä postauksessani; latasin sen saman tien ja sainkin aikaiseksi komean esityksen paljon helpommin kuin etukäteen kuvittelin. Ohjelmasta löytyi jopa viiniköynnöskuvioinen valmispohja:

 Koska en osaa tehdä kuvaruutukaappausta, otin ruudusta valokuvan. 

Kuten kuvasta näkyy, rosé ei ole hirmuisessa huudossa Suomessa. Alkon sivuja penkomalla löysin vaikka mitä mielenkiintoista tietoa:

  • Alkon valikoimaan kuuluu tällä hetkellä 21 eri roséta, joista 7 on ranskalaisia, mutta vain yksi Provencesta.
  • Viime vuonna myytiin yhteensä 52,6 miljoonaa litraa viiniä, joista 27 158 000 l punaviiniä ja vain 735 000 l roséta eli 37 kertaa vähemmän.
  • Suomalainen täysi-ikäinen kuluttaja ostaa keskimäärin 1,5 pulloa viiniä kuukaudessa ja kuluttaa 13 l viiniä vuodessa (ranskalainen 22,7 l / vuosi).
  • Viime vuoden myydyin alkoholijuoma oli punaviini: JP Chenet Cabernet-Syrah.
  • Kesä- ja heinäkuussa rosén myynti on yli kaksinkertainen keskivertokuukauteen verrattuna, kun taas syyskuusta huhtikuuhun myynti jää alle keskiarvon. 
  • Rosén myynti on vain 1 % viinin kokonaismyynnistä.
  • 50-luvulla suomalainen kuluttaja joi yhden lasin viiniä vuodessa, 2008 taas 2 lasia viikossa.
  • 52 % miehistä juo aterialla mieluiten maitoa. 
Esitelmäni onnistui mielestäni varsin hyvin, ja eräs myöhemmin samana päivänä esiintynyt luokkakaverini kertoikin kuulleensa ja/tai nähneensä, että olisin saanut arvosanan 16/20. Toivottavasti arvosana koskee vain suullista käsittelyä, sillä olisi oikeus ja kohtuus, että opettaja arvioisi myös kirjallisen tuotoksen eikä arvostelisi sitä parin minuutin selailun perusteella. Todennäköisimmin saan kuitenkin kirjallisestakin osuudesta kohtuuhyvän arvosanan. Vielä pitää päästä läpi kaikista tenteistä tai saada osasta niin hyvä numero, että ne nostavat yhdessä keskiarvoni yli 10/20, sekä saada työharjoitteluraportista niin ikään vähintään keskiarvoinen arvostelu. Kunhan nämä vaatimukset täyttyvät, saan syyskuussa kansainvälisen kaupan kandidaatin todistuksen käpälääni.      

Nyt tuntuukin suorastaan oudolta, että minulla yhtäkkiä onkin vapaa-aikaa. Elokuvissa käyminen tai kirjan lukeminen ei olekaan pois jostain muusta tärkeämmästä. Enää ei tarvitse ajatella, että voin katsoa jakson Matkaoppaita tai Poliiseja TVkaistalta sillä ehdolla, että kirjoitan sen jälkeen ylimääräisen sivun lopputyötä. Vaikka markkinatutkimusta ja gradua ei voikaan verrata keskenään, tuntuvat valmistuminen ja hartaasti puurretun lopputyön valmiiksi saaminen aina yhtä hienolta. Tämä blogi on todistamassa jo toista valmistumistani; toivottavasti tämä opiskelu nyt riittää yhdelle ihmiselle ja näillä eväillä työpaikka vihdoin irtoaisi.
   

3 kommenttia:

Airelle kirjoitti...

näyttää tosi hyvältä ja aiheen valinta on jotenkin ihan näköisesi ;)
sen voikin arvata, ettei rosé-viini ole suosittua Suomessa (ei sopiva ilmasto?) mutta siis, 52 % miehistä juo mieluiten maitoa!?! ei edes olutta?
nauti täysin rinnoin vapaasta ennen työharjoittelua. toivon tosiaan, että tämän puristuksen jälkeen löydät sen oman paikkasi Provencen auringon alta!

Kaisa kirjoitti...

Onneksi olkoon, tunne on varmaan upea!!

OpenOffice on vähän palikka, mutta kyllä sillä pärjää. :)

Susu kirjoitti...

Onneks olkoon! On niillä mahtanut olla ihmettelemistä meikäläisten alkoholisysteemeistä kuullessa...