maanantai 31. tammikuuta 2011

Joulutodistus

Pitkään ja hartaasti odottamani tenttitulokset ovat viimein saapuneet! Konkreettisesti "todistus" piti käydä itse hakemassa kansliasta ja sitä oli kaipailtu ja kyselty jo moneen otteeseen ennen kuin paperin lopulta sai käpäläänsä. Suomalaisyliopistojen käytäntöä kahden viikon määräajasta tenttien arvostelussa ja netissä toimivaa tenttitulospalvelua oppii todella arvostamaan vasta muualla opiskellessaan...

Tässä kallisarvoinen arvosanalistani (skannerin puutteessa otin siitä valokuvan, klikkaa tarvittaessa suuremmaksi):


Pääsin läpi kaikista tenteistä, jopa matematiikasta! Markkinoinnista tosin sain vain 9,5/20, mutta niin saivat melkein kaikki muutkin, ja joka tapauksessa muut arvosanat kompensoivat sen. Ranskalaisesta arvostelukäytännöstä sananen: Kurssi/tentti hyväksytään, jos arvosana on vähintään puolet maksimipistemäärästä eli 10/20. Maksimiarvosana 20/20 on lähes teoreettinen tai ainakin äärimmäisen harvinainen, todennäköisin paras arvosana sijoittuu 18-19 välille. Useimmiten eri kursseilla tai aineilla on coefficient, eri painoarvo, jolloin jokin tietty kurssi voi lopullista keskiarvoa laskettaessa olla huomattavasti toisia tärkeämpi ja keikauttaa keskiarvon paremmaksi tai huonommaksi. Onneksi meidän koulutuksessamme kaikki kurssit ovat samanarvoisia.

Kuten todistuksesta näkyy, kielet ja kulttuuri ovat minun alaani: sain englannista 17/20, saksasta 17,5/20 ja kulttuurienvälisestä hallinnosta 15/20, matematiikasta ja atk:sta taas nipin napin vaadittavat 10/20. Ehkä eniten iloitsin Analyses et politiques -kurssin arvosanasta 12,5/20. Kurssi käsitteli periaatteessa taloustieteen teoriaa ja historiaa eikä minulla ollut siellä kertaakaan sellainen olo, että olisin todella ymmärtänyt asiat. Tentissä piti vastata poikkeuksellisen lyhyessä ajassa kahteen kysymykseen: "Mitä hyötyä on kansainvälisistä suhteista ja ulkomaankaupasta verrattuna omavaraisuuteen?" sekä jotakin monopoliaseman vaikutuksesta markkinoihin. Ensimmäiseen kysymykseen vastasin yhden konseptisivun verran, jälkimmäiseen viitisen riviä: selitin, mitä monopoli tarkoittaa ja lopetin komeasti: "monopolilla on varmasti jonkinlainen vaikutus myös tehtävänannossa kuvattuun tilanteeseen, mutta valitettavasti en tiedä siitä asiasta yhtään sen enempää." Olin lähes varma, etten pääsisi läpi, mutta niin vain pääsin! 

Kokonaiskeskiarvoni 13,35/20 ei ehkä ollut luokan parhaiden joukossa, mutta olen siihen valtavan tyytyväinen kun ottaa huomioon, ettei minulla ollut tältä alalta mitään ennakko-osaamista tai pohjakoulutusta. Sitä paitsi tiedän jo yhden tutkinnon suoritettuani, ettei erillisillä arvosanoilla ole mitään käytännön merkitystä; ei kukaan ole tullut kysymään, mikä oli graduni arvosana tai minkä tenttituloksen sain semiotiikan kurssista ensimmäisenä opiskeluvuonna. Ja vaikka ei vertailuun pitäisikään syyllistyä, muutamilla muilla luokkatovereillani oli huonompi keskiarvo kuin minulla, vasta-alkajalla...!   
             

4 kommenttia:

Töötsi kirjoitti...

Hyva Fifi, hieno "todistus"! Jatka samaan malliin :)!

Sanna kirjoitti...

Hieno suoritus ja tuosta on hyvä jatkaa :)

fifin maman kirjoitti...

Ei hassumpaa, onneksi sulla on mennyt se kaikista-kokeista-täytyy-tulla-kymppi-vaihe ohi.

Mä olen aina sanonut, ettei kukaan kysele jostain tuloksista koulun jälkeen mitään. Tappelin matikan kanssa koko kouluajan ja viimeisistä tenteistä pääsin lunttaamalla läpi. Kukaan ei ole kevään 1972 jälkeen pyytänyt derivoimaan tms. kamalaa ja tajutonta, jonka onneksi olen näköjään unohtanutkin.

Hyvä, Fifi, kyllä sä kaikkea osaat ja opit, olet isääsi tullut :)))

Sinivalko kirjoitti...

Onnea hyvästä joulutodistuksesta! Ite oon opiskellut vaan suomalaisessa yliopistossa ja oli kiinnostava lukea ranskalaisista arvostelukäytännöistä. Aika monimutkaiselta tosin kuulostaa mutta "c'est normal" tässä maassa ;)