tiistai 15. syyskuuta 2009

Muisto vain jää

Kauan ja hartaasti odotettu kesälomamme kului taas kerran aivan liian nopeasti. E. palaa töihin huomenna, minä puolestani lomailen tämän viikon ja hyppään sen jälkeen vielä viikoksi Diablinen rattiin.

Koko päivän kestäneestä kaatosateesta huolimatta pysyttelen vielä muutaman hetken lomatunnelmissa ja julkaisen ohessa pienen osan lähes 80:sta Alpeilla ottamastani valokuvasta.

Lomailemme samoissa maisemissa, joita myös Napoleon katseli palatessaan maanpaosta Elbalta 1815. Napoleonin reitti kulki pitkälti nykyisen Hautes-Alpesin departementin kautta, mistä syystä Gapista Grenobleen johtavaa maantietä kutsutaan yleisesti Route Napoleoniksi. Siellä täällä tienvarsilla on komeita kotkapatsaita ja/tai kylttejä, joiden mukaan ex-keisari kulki paluumatkallaan tästä tai yöpyi juuri tässä talossa:


Gap
La Fare en Champsaur


Corps
(Talon kunnosta ja hämähäkinverkoista päätellen täällä ei ole Napoleonin jälkeen yöpynyt kukaan muu!)Hautes-Alpesin departementin pääkaupunki Gap

Saint-Bonnet en Champsaur on viehättävä pieni kunta ja Gapista 40 km:n säteellä ainoa, jossa on huoltoasema ja supermarket. Vaikka pistäydymme siellä joka lomalla, jaksan aina vain ihastella kukkaistutusten koristamaa keskustaa ja värikkäitä taloja:Koska paikkakunta on pieni, kauppiaiden kannattaa olla monialaisia! Tämä liike on yhdistetty lihakauppa, kauneushoitola ja kukkakauppa:Corpsin kylästä Isèren departementin puolelta äkkäsin suloisen trompe-l'oeil -seinämaalauksen villiviineineen ja kissoineen:Meidän lomapaikkamme on pienen pieni talorykelmä, joka kuuluu vähäsen isompaan kylään, joka puolestaan kuuluu tähän Saint Firmin en Valgaudemarin kylään:Saint Firminin yläpuolisilla kukkuloilla on vanha linnanraunio, jonne päästäkseen täytyisi kiivetä pitkin kallioseinämää:Hotelliamme vastapäätä tien toisella puolella on myös raunio, joka lienee entinen lato tai eläinsuoja:Aivan lähellä sijaitsee myös Château de Lesdiguières, 1400-luvulta peräisin oleva linnanraunio, jossa asui erittäin korkea-arvoinen Ranskan marsalkka François de Bonne de Lesdiguières:
Linna on vielä toistaiseksi täysin raunioina, mutta Hautes-Alpesin departementti on ostanut sen ja aikoo mahdollisesti entisöidä sen.

Koska olimme keskellä upeaa luontoa, kävimme tietysti myös kävelyillä lähimaastossa ihailemassa eläimiä, metsiä ja kirkkaita jääkylmiä puroja:
Kävelyretken kruunasi kissanpentu, joka tiiraili kolostaan uteliaana kulkijoita uskaltamatta kuitenkaan tulla ulos saakka poseeraamaan:

3 kommenttia:

Susu kirjoitti...

Ihanissa maisemissa olette lomailleet. Varsinkin nuo purokuvat - huokaus... Ja tietty kissa:-) Työn iloa!

Mari kirjoitti...

Upean näköistä!

Airelle kirjoitti...

ranskassahan suurin osa lomailee "à la mer", mutta jotkut - fiksut! - lomailevat "à la montagne", kuten kuvasi todistavat. tekee mieli itsekin lähteä noihin maisemiin, ehkä ensi kesänä... jaksamista töihin ja peukkuja työn metsästykseen!