tiistai 24. maaliskuuta 2009

Virtuaalivisiitillä kotikonnuilla

Kaikkitietävä ystävämme Google tarjoaa nyt myös ensiapua akuutista Aix-kaipuusta kärsivälle puoliprovencelaiselle. Google Street Viewin avulla voi seikkailla lukuisien maailman kaupunkien kaduilla hämmästyttävällä tarkkuudella. Tähän asti olen nojatuolimatkaillut Google Earthin mukana ja tarkkaillut maailmaa lintuperspektiivistä, mutta Street View vie kokemuksen astetta pidemmälle. (Lisätietoa Street Viewistä ja siihen sisältyvistä kaupungeista englanniksi Wikipediassa.)

Street View löytyy helposti Googlen perushakusivulta. Seuraavassa tiivistetyt käyttöohjeet niille, jotka eivät tunne palvelua mutta haluavat kokeilla. (Jos Street Viewin käyttö on jo tuttua tai se ei kiinnosta, kannattaa hypätä ohjeiden yli seuraavaan kappaleeseen.)
- Vasemmasta yläreunasta klikataan ensin Kartat/Maps, jolloin sivulle avautuu oletuskarttana Suomi, mikäli sijaitset fyysisesti Suomessa.
- Kartan yläpuolella olevaan hakukenttään kirjoitetaan sen paikan nimi, jossa halutaan vierailla, esim. Paris, Aix-en-Provence tai Amsterdam. Tällöin kartta vaihtuu valitun alueen kartaksi.
- Kartan vasemmassa ylälaidassa on zoomausasteikko, jonka yläpuolella näkyy pieni oranssi tai harmaa hahmo. Jos hahmo on harmaa, Street View -näkymää ei ole käytössä kyseisestä kaupungista; jos ukko taas on oranssi, hän johdattaa kävijän virtuaalivierailulle.
- Hahmoa klikataan ja se raahataan kartalla haluttuun paikkaan. Ne alueet, jotka Street View kattaa, näkyvät kartalla sinisinä.
- Kun hahmo pudotetaan haluttuun paikkaan kartalle, karttaruudun näkymä muuttuu valitun kaupungin katunäkymäksi. Ruudun oikeassa alareunassa näkyy nyt perinteinen piirretty kartta, jota voi tarkentaa plus- ja miinus-nappeja painamalla.
- Kun hiiri/kursori/nuoli viedään katunäkymän päälle, keskelle katua ilmestyy keltainen viiva, jossa lukee kadun nimi ja nuoli eteen- ja taaksepäin. Kun nuolta klikkaa, kuva siirtyy samaa katua eteen tai taakse. Näin voi virtuaalisesti kävellä kadulla ja katsella maisemia. Kuvat on otettu noin parin metrin korkeudelta, mutta ainakin Aixin kohdalla kuvat ovat parhaimmillaan niin tarkkoja, että kauppojen näyteikkunoista voi nähdä sisälle.
- Jos haluaa mennä kaupungissa suoraan tiettyyn osoitteeseen, esim. Pariisissa Champs-Elysées'lle, kannattaa alakulman kartta zoomata niin tarkaksi, että kadunnimet lukevat kartassa. Sitten oranssi ukko raahataan tällä pienellä karttaruudulla haluttuun kohtaan, pudotetaan, ja katunäkymä vaihtuu uutta sijaintia vastaavaksi.
- Katunäkymää voi kääntää täydet 360 astetta joko pitämällä hiirtä/kursoria/nuolta pohjassa ja kääntämällä hiirtä tai katunäkymän vasemmassa yläkulmassa olevan ympyrän avulla. Ympyrässä on nuoli ylös, alas, oikealle ja vasemmalle. Nuolia klikkaamalla kuvaa saa käännettyä haluamaansa suuntaan. Ympyrän alapuolisilla plus- ja miinus-napeilla kuvaa voi zoomata lähemmäs ja kauemmas, jos esim. haluaa lukea talon seinään kiinnitetyn kyltin tai mainoksen.

Voitte kuvitella minun hihkuneen innosta, kun tällä tavalla pääsin hengailemaan kolmanteen kotikaupunkiini omasta työhuoneestani käsin! Aixin kuvat on onneksi otettu keskellä kesää, jolloin kaupunki näyttää parhaat puolensa. Street View kattaa lähes koko keskustan ja jonkin verran keskustan ulkopuolisiakin alueita, mutta se ei yllä aivan kaikille kaduille eikä esim. 10 kilometrin päässä sijaitsevaan kotikyläämme. Pelkkä keskustakin kyllä riittää minulle. Erityisen hauskaa oli havaita siellä täällä sinisiä Diabline-sähköautojamme ja etenkin nähdä oma "Vauvakettu"-Opelimme E:n byroon edessä! Ainoa huono puoli on, että suurin osa keskustan katujen kuvista on otettu joko aikaisin aamulla tai sunnuntaina, koska lähes kaikki liikkeet ovat kiinni ja niiden edessä on alas vedetty rautaverho. Place Richelmen torilta on muutama hyvä näkymä, sen sijaan kaupungintalon aukion kukkatoria ollaan vasta pystyttämässä.

Hulvattomimman hetken koin, kun seurasin tuttua reittiä nettikahvilastani E:n työpaikalle. Klikkailin kaikessa rauhassa itseäni eteenpäin halpojen ravintoloiden kadulla rue d'Italiella, kun huomioni kiinnittyi tähän otokseen:(Kuvan pitäisi olla klikattavissa täyteen kokoonsa, toivottavasti se toimii.) Kuka tunnistaa keskellä katua kävelevän punahameisen bloggaajan, joka on menossa ystävänsä kanssa lounaalle?!? Vaatetuksestani päätellen olen menossa iltapäiväksi töihin, joten kuva on otettu joko heinäkuun loppupuolen keskiviikkona tai elokuisena torstaina puolenpäivän aikaan. Uskomatonta, että kaikista Aixissa kesäisin parveilevista ihmisistä juuri minä satuin osumaan paikalle juuri sillä hetkellä, kun kuva otettiin!

Innostuksessani aloin kehitellä vaikka millaisia ideoita Street Viewin hyödyntämiseksi. Minähän voisin alkaa vetää virtuaalisia opastettuja kierroksia Aixissa! Osallistujat istuisivat kotikoneillaan, siirtyisivät ohjeideni mukaan paikasta toiseen Street Viewin avulla ja minä opastaisin reaaliajassa vaikkapa Messengerin kautta. Kiinnostuneet jättäkööt puumerkkinsä kommenttilaariin! :D

Oikeasti Street Viewistä on valtava hyöty siinä vaiheessa, kun suunnittelee matkaa ennalta tuntemattomaan kaupunkiin. Jos olette sattumalta käyneet katsomassa blogini alalaitaa, siellä komeilee jälleen laskuri: äiti ja minä lähdemme nimittäin viikoksi Amsterdamiin toukokuun alussa! Street Viewin ansiosta käväisin jo hiukkasen tutustumassa paikkoihin ja totesin muun muassa, että hotellimme sijaitsee melkein Madame Tussaud'n vieressä. Myös Aixiin, Pariisiin tai mihin tahansa Street Viewin valikoimaan kuuluvaan kaupunkiin lähtevä voi etukäteen tutustua kohteeseensa ja etsiä esimerkiksi tietyn kaupan, museon tai nähtävyyden sijainnin. On tämä Internet vaan jännittävä vempele.

8 kommenttia:

M'man kirjoitti...

Janna yhteensattuma - Aix kaupungin pieni 'clin d'oeil', etta kaipaa sinua taas luokseen ;)

Tuosta, Mirkun relaus asennosta... otan itse tanaan saman siina vahan vaille yheksan - Dr Hous etulee ykkoselta ;)) Eikus sehan on vasta huomenna...kuitenkin, sama asento, mutta vasta huomenna ;))

Mukavia lampoisia kevatpaivia sulle :)

Maurelita kirjoitti...

Aivan HULVATON ! Viime viikolla kurkin omia tienoitani ja mun fillarini näkyi metron pyöräparkissa... se oli jo mielestäni aivan hulppeaa mutta nyt kyllä löit mut laudalta.

=D

Sanna kirjoitti...

Mahtava keksintö :) Kiitos kun jaoit tämän, heti pitää päästä kokeilemaan!

Anonyymi kirjoitti...

Olipas sattuma! Internet on sit ihmeellinen paikka. Kiva kun teit käyttöohjeet suomeksi!

Stazzy kirjoitti...

Ooh! Sä oot Googlejulkkis!

Fifi kirjoitti...

M'man: Kaipuu on molemminpuolinen! Mirkun löhöasento on ehdoton, sitä voisi matkia päivittäin monta tuntia. Kiitos samoin, lämmintä ja aurinkoista kevättä myös teidän pesueellenne! :)

Maurelita: Sulla on hieno fillari! En käsitä, miten olen voinut osua kuvaan ja vielä ignoroida täydellisesti, että joku kuvaa meitä auton/moottoripyörän päältä parin metrin korkeudelta.

Manana: Eipä kestä, siitä vain surfailemaan! Pieni varoituksen sana on silti paikallaan, tuo on koukuttavaa hommaa.

Susu: Äläpä muuta sano, miten aika saatiin kulumaan ennen nettiä?

Stazzy: Vielä kun noihin voisi lisätä tägejä kuten Facebook-kuviin...! :D

Maurelita kirjoitti...

Ei kammotus tägejä *inh*

Luulisin että kuvaavat jollain pakkarilla jossa automaattiset kamerat joka puolella, koska kuvia on eteen ja taas, ylös ja alas. Eli niitä ei luultavasti voikaan keksiä noin vaan. Paras niin.

Pupuce kirjoitti...

Huippua! :)