lauantai 7. helmikuuta 2009

Loppumaton musiikin ihmemaa

Jatkoin tänään blogin tuunaamista ja päädyin jossain vaiheessa Last.fm:n sivuille. Olen aiemmin kuullut paljonkin kyseisestä palvelusta ja nähnyt vähän väliä Facebookissa jonkun kuunnelleen siellä jotain, mutta en ollut vielä koskaan itse käynyt sivustolla. Nyt kirjauduin sinne hetken mielijohteesta ja lähdin seikkailemaan sivulta toiselle. Olen jo tämän illan aikana ehtinyt kuunnella sekä ennestään tuttuja artisteja (Dalida, Joe Dassin, Barbara, Nana Mouskouri...) että vain nimeltä tuntemiani: Michel Fugain, Demis Roussos, Charlotte Gainsbourg...

Makuni mukaan räätälöity nettiradio kuulostaa houkuttelevalta, mutta aivan vielä en ole sataprosenttisen vakuuttunut. Toki on hienoa, että ohjelma heittää äkkiarvaamatta kuunneltavakseni kauniin ja kauan sitten unohtuneen Yves Montandin kappaleen tai mainioksi osoittautuvan uuden tuttavuuden (kuten parhaillaan soiva Nicole Croisillen Plus je pense à lui suloisen Nasu-elokuvan soundtrackilta!), mutta haluaisin myös välillä keskittyä vain tiettyihin laulajiin. Menossa on jo kolmas Salvatore Adamon kappale tänä iltana, kun taas Mireilleä en ole kuullut kuin yhden kerran. Voiko kuuntelija ylipäänsä itse vaikuttaa siihen, mitä lauluja Last.fm soittaa? Voinko halutessani kuunnella pelkästään Mireilleä?

Eilen Saloon saapuessani sain huokaista helpotuksesta, sillä posti oli kuin olikin kiikuttanut kotiosoitteeseeni kaksi lippua toukokuiseen Laura Pausinin konserttiin. Ostin liput jo yli kolme viikkoa sitten Aixissa ollessani ja ihmettelin, kun niitä ei alkanut kuulua. Olin jo saanut sähköpostitse ilmoituksen, jonka mukaan liput oli lähetetty minulle, mutta kahden viikon kuluttua ilmoituksesta ne olivat edelleen matkalla. Lippupisteestä luvattiin selvitellä asiaa, mutta jouduin silti kyselemään kolmeen otteeseen lippujeni perään, ennen kuin kuori viimein tipahti postilaatikkoon. Luojan kiitos en ole kenenkään yleisesti supertähtenä pidetyn laulajan fani! Pelkkä ajatuskin pian alkavasta Madonnan konsertin lipunmyynnistä hirvittää. Onneksi olen aina saanut konserttilippuni joutumatta jonottamaan samanaikaisesti netissä, puhelimessa ja Stockmannin palvelupisteessä ja pelkäämään, että jäänkin ilman lippuja. Kaikissa Mireillen konserteissa minua on onnistanut: kaksi kertaa (Turussa 1997 ja Olympiassa 2005) olen jopa ollut ensimmäinen lippujen ostaja...!

Nyt Last.fm saa luvan vaieta. Asetin Carla Brunin välittömästi soittokieltoon, rajansa kaikella! Taidan sittenkin pitää enemmän iPodista. Ainakin valitsen itse, ketä ja mitä kuuntelen.

3 kommenttia:

Muñeca de trapo kirjoitti...

Mulla Last.fm:n kuuntelu menee kausittain: välillä kuuntelen paljon ja välillä kyllästyn, juuri tuosta syystä, että jotain tiettyjä kappaleita se soittaa kuitenkin useammin. Kiitos muuten ystäväkutsusta! Mutta silti tykkään tuosta, että voin kuunnella saman genren/teeman artisteja sekaisin ja koskaan ei tiedä, mikä kappale seuraavaksi tulee. Jos tekee mieli kuunnella yhtä tiettyä artistia, tulee mentyä ihan vanhanaikaisesti CD-levyhyllylle =) (/levykauppaan/kirjastoon).

Maurelita kirjoitti...

Last FM toimii paljolti tägien pohjalta. Jollet olet täggäillyt paljoa et voi täysin valita mitä kuuntelet. Itse olen täggäillyt monta vuotta (?) ja pligaa-radio alkaa olla tosi sopiva ; sen avulla löydän oman tyylisiä uusia artisteja - tosi kiva.

Jos haluat kuunnella jotain tiettyä tai tehdä omia soittolistoja, laitoin sulle juuri spotify-kutsun. Softa pitää asentaa mutta toimii useammallakin koneella ja sekä Ranskassa että Suomessa. Voit myös vaihdella listoja kamujen kanssa ja tehdä collaborative lists :

http://www.spotifylists.com/user.php?login=Maurelita&view=history

Fifi kirjoitti...

Muñeca de trapo: Ennalta arvaamattomuus on kieltämättä kiehtovaa. Välillä täysin eri tyyliset artistit/kappaleet seuraavat toisiaan, välillä taas joka toinen tai kolmas biisi on samalta laulajalta. Minun "arkistossani" on reilut 30 laulajaa ja silti ohjelma tyrkyttää jatkuvasti samoja. Toisaalta tekee oikein hyvää minun rajoittuneelle musiikkimaulleni kuunnella välillä muutakin kuin tuttuja ja hyväksi havaittuja.

Maurelita: Kiitos vinkistä! Kävin jo lisäämässä muutamia tägejä ja jatkan täggäilyä myöhemmin. Niistä saa todennäköisesti eniten hyötyä siinä vaiheessa, kun omalle listalle on kertynyt reilusti erityyppisiä artisteja. Spotifya kokeilen mielelläni!