tiistai 6. tammikuuta 2009

Lunta odotellessa

Aixissa kuohuu! Ravintolassa, kahvilan tiskillä ja Monoprix'n kassalla puhutaan vain yhdestä asiasta: pian sataa lunta! Koko Ranskan pohjoinen puolikas on jo jonkin aikaa kärsinyt miinusmerkkisistä lämpötiloista, lumesta ja jäätävästä sateesta, joka muuttaa liikenneympyrät ja jalkakäytävät luistinradoiksi. Nyt tuo pahamaineinen talvisää liukuu kohti etelää, ja aamuisen La Provencen mukaan lunta on luvassa myös Aixiin, ensin 400-600 m korkeuteen ja myöhemmin itse kaupunkiin. Lämpötila hipoo tuskin viittä astetta viimeviikkoisen +12° sijaan ja ihmiset piiloutuvat korkeiden poolokaulusten, toppatakkien, huppujen ja kaulaliinojen suojiin. Viileää toki on, mutta pohjoismaisesta näkökulmasta ei tosiaankaan niin tappavan kylmää kuin mitä säätiedotuksissa pelotellaan – paitsi asunnottomille, joista puhutaan uutisissa päivittäin ja joita houkutellaan öiksi tilapäisiin asuntoloihin lämpimään. Jännittää nähdä, tuleeko lunta tosissaan ja jos tulee, niin kuinka paljon; parin sentin kerroskin saattaa olla vaarallinen, koska harvalla täällä on minkäänlaisia talvirenkaita. Meidänkin automme ainoa talvivaruste on Suomesta tuotu tuliterä lumiharja. Onneksi huomenna ei tarvitse lähteä kotoa mihinkään!

Uudenvuoden juhlinta sujui meidän osaltamme varsin rauhallisesti, kotona kahdestaan television ääressä ja nukkumaan heti puolenyön jälkeen, kun pakolliset tekstiviestit läheisimmille oli saatu lähtemään. Eri lähteiden mukaan Ranskassa lähetettiin uudenvuodenyönä 80-100 miljoonaa tekstiviestiä, mistä johtuen linjat olivat enimmäkseen tukossa ja E. sai Pariisiin lähettämänsä viestin lähtemään vasta uudenvuodenpäivän aamuna. Siitä saakka olemmekin elelleet enimmäkseen kotikolossamme, sunnuntaina tosin kävimme katsomassa Niko-poroleffaa, joka olikin varsin suloinen. Tänään oli pakko lähteä kaupungille, mutta huomenna linnoittaudumme jälleen kotiin ja odottelemme äsken hankkimamme DVD-soittimen asentajaa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lass uns lachen! Ymmärrän kyllä tuon lumen kauhistuttavuuden, täältä katsoen se vain tuntuu naurettavalta, vaikkakaan lunta ei meilläkään ole, maa parin sentin lumessa ja pakkanenkin meni laskemaan, höh. Sain juuri kaivettua esiin pipoja, vanttuita yms.survivalekipmenttejä ja nyt niitä ei tarvitakaan, ellei lämpötila laske , mitä en panisi
pahakseni.

Kressi ja santoonit ja muut jouluudet poistuivat ja alkaa ihana arki! Toivottavasti huomenna tajuan, että ei ole maanantai vaan keskiv.

Bis mal!

antti kirjoitti...

Ootko tosissas että teille tulee joku asentamaan DVD-soitinta? :D

Nyt vähän oma-aloitteisuutta, jooko?

Anonyymi kirjoitti...

Hui! Teillähän on siellä ihan yhtä harvinainen sää ku tääl Turus! jos oikein tarkkaan katsoo niin maassa on vähän valkoista...

M'man kirjoitti...

Olet siis Aixissa jalleen! Kivaa, pida hauskaa ja nauti!

Bonne année et plein de belles choses pour l'année 2oo9 à toi, ta famille, tes chiens chéris :)