keskiviikko 19. elokuuta 2015

Ylimääräinen lapsi ja muuta jännää

Ranskassa asuessa joutuu väistämättä tekemisiin erinäisten virkamiesten ja viranomaisten kanssa, oli kyse sitten sairausvakuutuksesta, työvoimatoimistosta, kaupunginhallinnosta tai verotuksesta. Joskus, yleensä harvoin, asiat edellämainittujen kanssa hoituvat hyvin ja sujuvasti, mutta tavallisempaa on, että vähintään yksi juttu menee jossain vaiheessa pieleen. 

Vaihdoin jokin aika sitten muutaman ranskansuomalaisen kanssa kokemuksia täkäläisestä sairausvakuutuksesta eli Sécusta. Minullakin oli työttömyysaikoinani kahnauksia Sécun kanssa: välillä oikeuteni sairausvakuutukseen ei ollut voimassa ja sitten taas yhtäkkiä olikin, välillä taas minun piti kopioida ja lähettää kuukauden välein viiden sentin paperinivaska-anomus saadakseni minulle kuuluvan vähävaraisten lisäsairausvakuutuksen. 

Työpaikan saatuani on Sécu onneksi antanut minun elää rauhassa enkä ole kuullut heistä pitkään aikaan mitään. Käyn harvoin lääkärillä ja minulla on työpaikan puolesta lisäsairausvakuutus, mutuelle tai complémentaire santé, joten ainakin toistaiseksi kaikki toimii kohdallani ihanteellisesti. *ristii sormet ja koputtaa puuta*

Toisilla kohtalotovereillani eivät asiat rullaa ihan yhtä hyvin. Keskustelussa tuli ilmi tapauksia, jotka nostattaisivat hiukset pystyyn, jos ne eivät samaan aikaan olisi niin hulvattoman hauskoja. Seuraavassa muutama esimerkki:

Ranskassa alaikäiset lapset merkitään vanhempiensa sairausvakuutukseen. Ranskalaisen kanssa naimisissa oleva useamman lapsen äiti huomasi yllättäen, että yhden lapsen sukunimi oli vaihtunut Sécun tiedoissa. Uusi sukunimi oli HELSINSKI.

Tuttavan tuttava oli saanut kirjeen, jossa pyydettiin selvittämään, miksi perheen kaksosista vain poika kävi koulua eikä tyttöä ollut ilmoitettu kouluun lainkaan. Todellisuudessa perheessä oli vain yksi lapsi, poika. Sécun tietoihin oli merkitty perheen lapsiksi kaksoset tyttö ja poika, joista tytöllä oli sama nimi kuin perheen äidillä. Oli kuulemma ollut vaikea saada Sécu uskomaan, että lapsia tosiaankin oli vain yksi eikä tytärtä ollut hukattu minnekään.

Toinen tutuntuttu oli sattumalta huomannut, että hänen Sécu-tietoihinsa oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt ylimääräinen, tuntematon lapsi. Vasta kuukausien paperisodan jälkeen vieras lapsi oli saatu poistettua hänen Sécustaan ja takaisin oikeiden vanhempiensa Sécuun. 

Erään ranskansuomalaisperheen osoite oli eräänä kauniina päivänä muutettu aivan toiseksi, jopa eri departementtiin. Väärän "uuden" departementin sairauskassasta oli jopa lähetetty tervetuliaiskirje. Ongelmana oli vain, ettei perhe ollut alunperinkään muuttanut. Sécusta valitettiin, ettei perheen tietoja saada millään siirrettyä takaisin oikeaan asuindepartementtiin, koska se on niin iso prosessi. Oikeasta departementista väärään muuttaminen ilmeisesti ei ole iso prosessi, koska se tapahtui kenenkään tekemättä yhtään mitään. Tässäkään tapauksessa Sécu ei millään suostunut uskomaan, ettei perhe oikeasti ollut muuttanut. En tiedä vieläkään, miten tapaus lopulta selvisi, vai selvisikö ikinä.

Kolmas tuttava tunsi ranskalaismiehen, jonka syntymävuosi oli merkitty väärin Sécun tietoihin. Ei siinä sinänsä mitään, näppäilyvirheitä sattuu, mutta tässä tapauksessa syntymävuodeksi oli merkitty 1055 eikä 1955. Kaikissa virallisissa sairausvakuutuspapereissa miehen ikä on siis 960 vuotta. Mies on kuulemma vuosien ajan yrittänyt korjata asiaa, mutta luovuttanut lopulta, koska Sécun lupauksista huolimatta hän pysyi sitkeästi yli 900-vuotiaana.  

Repikää näistä sitten. Kiva maa tämä rakas Ranska.
           

5 kommenttia:

kikka l. kirjoitti...

En ehkä uskoisi, jos vaikka lehdestä lukisin, mutta kun sinä kerrot ja tiedän, että totta puhut, niin uskottava on. Niin hulluja juttuja, ettei uskoisi sivistyneessä, kulturellissa maassa todellakaan näin voivan olla. Voi Secua,saikohan se 900-vuotias taannehtivasti joitain korvauksia? Joku voisi olla mieltä, että ääliöiden täyttämä laitos koko Secu.

Aki kirjoitti...

Olipas taas nautinnollista luettevaa. Ihana katsaus ranskalaisuuteen.

Anonyymi kirjoitti...

Näitä voisi lueskella loputtomiin ja hihitellä kunhan ei satu omalle kohdalle.

Susu kirjoitti...

olenkin kaivannut näitä sun ranskisjuttuja! Taas sai kikatella vedet silmissä.

Anonyymi kirjoitti...

Huikeaa ;)
//ile