sunnuntai 14. elokuuta 2011

5 syytä käydä Turussa

Turun kulttuuripääkaupunkivuotta ei ole erikoisemmin noteerattu näillä seuduilla, vaan kaiken huomion on saanut Marseille, jolle kyseinen kunnia lankeaa 2013 (vinkki kaikille kulttuuri-ihmisille Suomessa ja muuallakin: tänne kannattaa silloin tulla!). Siksi ilahduinkin ikihyviksi lukiessani tilaamani BIBA-naistenlehden syyskuun numeroa:


Matkailuosiosta aukeni nimittäin yhtäkkiä silmieni eteen tämännäköinen sivu (pahoittelen jälleen skannerin puutetta, tiivistelmä artikkelista alla):5 hyvää syytä mennä Turkuun: "Turku on Suomen vanhin kaupunki ja unelmapaikka sille, joka haluaa pyöräillä, kokeilla kelluvaa saunaa ja maistaa kuuluisaa pohjoismaista suklaaleivosta." Oikeastihan on miljoonia hyviä syitä mennä Turkuun, mutta BIBA listaa niistä viisi:

1. 20 000 saarta, joihin voi tutustua pyöräillen
Turkua ympäröivillä 20 000:lla saarella on pittoreskeja kyliä, lukemattomia satamia ja vehreä luonto. Parhaiten saarelta toiselle pääsee polkupyörällä maantietä 180 pitkin (rakas mökkitieni!) ja vettä ja metsää riittää silmänkantamattomiin. Jos haluaa elää suomalaiseen tapaan, kannattaa vuokrata saunalla varustettu mökki (tekstissä suomeksi!).

2. Saunakulttuuri
Suomessa on lehden mukaan miltei yhtä paljon saunoja kuin autoja. Elokuun loppuun saakka Turussa voi kokeilla erilaisia saunaversioita kuten läpinäkyvää tai kelluvaa saunaa

3. Pinellan suklaaleivos
Hiljattain uudistetussa historiallisessa ravintola Pinellassa (jossa en aikeistani huolimatta ehtinyt tänä kesänä käydä) tarjotaan kuulemma aivan ihania toffeetäytteisiä suklaaleivoksia banaanisorbetin ja viskihyytelön kera. Turkulaiset, käykäähän testaamassa ja kertokaa, oliko hyvää! Samassa yhteydessä BIBA mainitsee viinibaari Tintån ja ravintola Smörin sekä kehottaa ehdottomasti käymään kauppahallissa ostamassa savukinkkua, rusinamakkaraa ja kalasäilykkeitä.

4. Design 
Kulttuuripääkaupunkivuoden ansiosta design on saanut huimasti lisää näkyvyyttä Turussa. Tonfisk Designilla on lehden mukaan selkeitä ja funktionaalisia esineitä ja Kuidesignin tekstiilituotteissa taas esiintyy tuttuja ja tyypillisiä Turun maisemia. 
5. Muut aktiviteetit
150 kulttuuritapahtumaa – taidetta, kirjallisuutta, elokuvia, musiikkia, urheilua jne. – levittäytyy jopa Turun historiallisille paikoille kuten linnaan, tuomiokirkkoon ja kirjastoon. Entinen hylätty VR:n konepaja on muutettu 9000 m² kulttuurikeskus Logomoksi, jossa on useita kiinnostavia ja interaktiivisia näyttelyitä (kannattaa todellakin käydä, mikäli ette vielä ole tutustuneet!). 26.-28.8. Tall Ships -regatan suuret purjelaivat valtaavat Aurajoen rannat.

Mukava, asiallinen ja mieltä lämmittävä juttu rakkaasta kotikaupungistani! Höysteenä kuva saaristosta – E. luuli punaisia venevajoja mökeiksi –, Pinellan suklaaleivoksesta ja Yliopistonkadun ja Aurakadun kulmasta. Melkein tuli taas koti-ikävä, tai pikemminkin harmitti entistä enemmän se, etten Turun-kotini menetettyäni voinutkaan oleskella siellä niin paljon kuin olin etukäteen aikonut. Onneksi kahden kuukauden kuluttua olen jälleen siellä; tosin lokakuinen Turku ei ole lainkaan yhtä houkutteleva kuin heinäkuussa...!

Muutamaa sivua myöhemmin totesin toisenkin kotikaupunkini päässeen esille:Mitä BIBAN mukaan Aixissa kannattaa tehdä vuorokaudessa? Flaneerata vanhassa kaupungissa, shoppailla keskustan pienissä putiikeissa (yksikään jutussa mainituista kaupoista ei kylläkään ole koskaan kiinnittänyt minun huomiotani) ja harrastaa kulttuuria joko upeassa, vanhanaikaisessa Jeu de Paume -teatterissa, uudessa teatteri- ja konserttisali Grand Théâtre de Provencessa tai nykytanssin keskuksessa Pavillon Noirissa. Mikä ettei, vaikka minun lempipuuhaani täällä onkin istua Cours Mirabeaun varrella terassilla, lukea ja katsella aurinkolasieni takaa ohikulkevia ihmisiä. Syksyllä aion kyllä käydä pitkästä aikaa teatterissa ja ylipuhua E:nkin mukaani: hän kun ei ole koskaan käynyt teatterissa eikä oopperassa!  

3 kommenttia:

Airelle kirjoitti...

harmi, ettei voitu olla turussa tämän kuun lopussa katsomassa isoja laivoja. sen sijaan oltiin siellä yhtenä down by the laituri-iltana, melkoinen meininki!
juttu, johon ei ole kiinnittänyt huomiota lehtiartikkeli eikä sitä tuntenut opaskirjammekaan (vuodelta 2009), forum marinum-keskus: todella upeat meriaiheiset näyttelyt. jopa paremmat kuin kotkan vellamo-keskuksessa. (joo, meillä meni suomen-vierailu aika lailla meellisissä merkeissä).

Anonyymi kirjoitti...

Heikunkeikun!Turussa on kivaa,vaikka tiistaina tuli vettä kuin esteristä,onneksi vain hetken.Vuosi sitten osuttiin isojen laivojen katselmukseen ja koluttiin pari vanhaa suomalaista miinalaivaa perinpohjin.Ehkä onnistuu tänäkin vuonna.Puutorin liepeillä on aivan ohittamaton antikvariaatti,tarttui taas mukaan muutama Maupassant ja Hugo.Heinäkuun alussa oli muuten siirtolaisuusinstituutin ulkosuomalaispäivät,jotka nyt valitettavasti meni meikäläiseltä sivu suun.Hyviä kesäpäiviä sinne etelään täältä metsien,veden,saunan,mustikoiden jne. keskeltä. t.paskeriville

MaaMaa kirjoitti...

Hyvä Suomi, ja Suomen Turku! :))