lauantai 25. syyskuuta 2010

Valittaminen kannattaa aina

Minulla on ollut tällä(kin) viikolla niin kiire ja pitkiä päiviä, että blogi on jäänyt kokonaan heitteille. Facebookissa jo ennätinkin hehkuttaa, mutta vasta nyt ehdin tänne blogin puolelle hyvää uutista kertomaan: en sittenkään joudu maksamaan surullisenkuuluisia 1500 ylimääräistä euroa

Kuten aiemmin kerroin, viime viikolla siis tapasin laitoksen johtajan, joka ei silloin vaikuttanut ottavan ongelmaani ollenkaan vakavasti. Keskiviikkona näin hänet uudelleen, ja hän huikkasi ohimennen: "Ai niin, itse asiassa te ette joudukaan maksamaan ylimääräisiä maksuja!" Minä hyppäsin riemusta melkein kattoon saakka ja kiittelin tietysti ylenpalttisesti moisesta suopeudesta.  Luennon tauolla kipaisin kansliaan hakemaan virallisen, leimatun todistuksen (täällä harvaa paperia otetaan todesta, jos siinä ei ole vähintään yhtä leimaa) siitä, että Monsieur le Professeur-Directeur on tosiaan armahtanut minut maksusta. Joudun siis maksamaan vain kansallisen tutkintomaksun eli suunnilleen 178 euroa. Sihteerikin oli iloinen puolestani ja varasi minulle ilmoittautumisajan maanantai-iltapäiväksi. Nyt vain toivotaan, ettei kansliassa löydetä papereistani mitään muuta epänormaalia...!

Viime postaukseni kommenteissa kyseltiin, miten onnistuin saamaan opintotukea, vaikka en asu Suomessa. Tuen saamiseen ulkomailla suoritettavia opintoja varten riittää, että viiden viime vuoden aikana hakijalla on ollut kotikunta Suomessa vähintään kaksi vuotta. Suoraan sanoen en itsekään tiennyt tätä enkä olisi uskonut saavani mitään tukia. Elokuussa Suomessa käydessäni poikkesin silkasta uteliaisuudesta Kelaan tiedustelemaan, olisiko minun tilanteessani mahdollista saada opintotukea, vaikka käytin kaikki 55 tukikuukauttani jo ensimmäisen tutkintoni aikana. Opintotukikeskuksesta kerrottiin, että tukikuukausien ehdoton maksimi on 70 ja että jo valmistuneelle, opintojaan täydentävälle opiskelijalle voidaan näin ollen myöntää lisätukea tuohon 70 kk:n rajaan saakka. Minun kohdallani tukea on siis jäljellä vielä 15 kk, mikä riittää parhaillaan suorittamaani täydennyskoulutukseen. Tein tuki- ja lainahakemuksen Suomessa, lähetin opintojen alettua Kelaan yliopiston todistuksen opintojen kestosta, kokopäiväisyydestä ja alkamis- ja päättymispäivämääristä ja sain myönteisen tukipäätöksen. Uskalsin hakea lainaakin, koska otan sitä vain 10 kk ja takaisinmaksuaikaa on muistaakseni 15 vuotta. 


Yritin liittää tähän Google Street Viewin kuvan opinahjostani, mutta en onnistunut. Rakennuksen pääsee näkemään tästä linkistä: se on oikeanpuoleinen, taustalla näkyvä vaalea kolmekerroksinen rakennus, jonka ikkunoissa on kalterit (varkaiden varalta... tai ehkä sittenkin siksi, etteivät opiskelijat karkaisi ikkunasta pihalle). 

Toistaiseksi varsinainen opiskelu on sujunut kohtuullisen hyvin. Tietysti minulla on muihin verrattuna olemattomat pohjatiedot enkä oikein pysty osallistumaan luennoilla "interaktiiviseen osuuteen" eli vastaamaan opettajien kysymyksiin tai kommentoimaan, mutta luentojen sisällön olen tähän saakka ymmärtänyt tyydyttävästi. Erilaista aiempiin opintoihini verrattuna on ylimääräisen työn määrä: lähes jokaisella kurssilla on tehtävä jonkinlainen esitelmä, projekti tai ryhmätyö. Ensi viikolla minulla on esimerkiksi 15 min pituinen maaesittely Puolasta ja sen taloudesta (maat arvottiin, eikä minulle tietenkään osunut Suomi!), sitä seuraavalla viikolla suullinen ja kirjallinen artikkelireferaatti jostain kansainvälisen kaupan ajankohtaisesta asiasta (minä ja kaverini löysimme artikkelin Häagen-Dazsin ja Ben & Jerry'sin kilpailusta pääsyssä jäätelömarkkinoiden ykköseksi) sekä saksaksi lyhyt esitelmä mistä tahansa Saksaan liittyvästä (omana aiheenani tietysti Berliinin kolmanneksi suosituin nähtävyys, KaDeWe-tavaratalo). Loppuvuodeksi on luvassa iso, kolmisin tehtävä projekti, jossa vapaavalintaiselle yritykselle luodaan valvontastrategia (eli kannattaako yrityksen vahtia kilpailijoidensa teknisiä innovaatioita, kasvavaa markkina-asemaa, äkillistä tuotannon kasvua vaiko muita aspekteja), ja ensi vuoden alussa on jokaisen toteutettava yksinään projekti, jossa tutkitaan, miten jonkin täkäläisen viinintuottajan tai -myyjän tuotetta voisi ja kannattaisi alkaa viedä ulkomaille. 


Kaikkien näiden lisäksi on tietysti keskiviikosta perjantaihin luentoja klo 9-12 ja 14-17 sekä lauantaiaamupäivisin atk-opetusta, jossa luodaan tietokantoja Access-ohjelmalla. Olen jo oppinut käyttämään sitä lähes itsenäisesti ja onnistuin tänään jopa tekemään lomakkeen, jonka kentät ovat vaaleanpunaiset ja pohjakuvana possu! Siitä on hyvä jatkaa. 

3 kommenttia:

labrus irti glenosta kirjoitti...

Ausgezeichnet, Fifi!
Ensi syksyksi voisit hakeutua teknilliseen lisäkoulutukseen, on sinussa insinööriainestakin, uskoisin. Oppia ikä kaikki, sanoo vanha kansa ja oikeassa ollee.

Hienoa Monsieur le professeurilta muistaa sinun pulmasi ylimalkaan ja olla siitä mieltä ja vielä toimia asianmukaisesti. Voisin pikkuhiljaa alkaa luottaa johonkin ranskalaiseen(tapaan).

Tänään mulla oli hieno päivä: neuleklubissa olgani salli tehdä vähän kässyä ja sain syndelahjaksi komeat sukat Sukalta ja sitten ajettiin Herkkuun ja nyt on hyvyyksiä kaappi täynnä ja sitten vielä sorruin Inglotin meikkeihin, rajauskynänkin ostin, joten huomisesta alkaen taas mustat silmänympärykset. Jee, ja lämmintä on, 20 astetta ja mä alan hermostua, eikö sitä kylmää koskaan tule! Bizzzzzz

Airelle kirjoitti...

jaa että viinin vientiä? sinun kannattaisi varmaankin tiedustella osviittaa molempien meidän tuntemalta bloggaajalta!
hyvä juttu, että levitit laaja-alaisemmin tietoa noista opintotuista, se voi tulla jollekulle tarpeeseen. ja hienoa, että opintojesi rahoitus onnistui noin loistavasti, sen lisäosuuden postuminenkin.
nyt sitten vaan opintoja paahtamaan. toi on muuten aika uutta, toi ylenpalttinen ryhmätöiden ja esitelmien ja muiden teko. kaikki tuo oli hyvin vähäistä minun opiskeluaikanani.

Susu kirjoitti...

Hieno juttu! Koska olet juuri "säästänyt" 1500 euroa, niin Susulogiikan mukaan sun pitäis varmaan alkaa tuhlaamaan sitä...