perjantai 23. heinäkuuta 2010

Niskasta kiinni ja menoksi

Olen tainnut valitella täällä saamattomuuttani useammankin kerran. Sen sijaan en ehkä välttämättä ole maininnut, että osaan kyllä pistää tuulemaan, kunhan sille päälle satun. Joskus siihen tarvitaan tiukka deadline (vrt. gradu tai yliopiston hakemus), toisinaan taas riittää, että joku ohimennen mainitsee sivulauseessa asiasta ja Fifin pää sanoo yhtäkkiä klik!

Keskiviikkona vietin mukavan iltapäivän Aixissa Airellen seurassa. Flaneerasimme turisteina kaupungilla (olkoonkin, että toinen meistä on entinen ja toinen nykyinen aixilainen), istuskelimme tunnin jos toisenkin terassilla brumisateur-tuulettimen alla ja juttelimme tietenkin suomeksi. Naapuripöydästä jopa kysyttiin, mitä kumman kieltä oikein puhuimme! Jälkeenpäin harmitti, että tulimme kumpikin kuvanneeksi Saint-Sauveurin katedraalia pitkään ja hartaasti, mutta toisistamme emme ottaneet ainuttakaan kuvaa. E. tosin ikuisti minut samana iltana kotikylämme kahvilassa uudehkossa alemekossani, joka on sangen (ehkä vähän liiankin) antava:

(mekko Jacqueline Riu, laukku Longchamp, kengät André)

Siinä muun keskustelun ohella tuli jostain syystä puhe sairausvakuutuksista. Ranskassa on ilmainen perussairausvakuutus, Sécurité sociale, joka korvaa 70% lääkärikäynneistä ja 65% tai 35% lääkkeistä. Sen lisäksi useimmilla ihmisillä on ylimääräinen, maksullinen lisävakuutus, mutuelle, joka korvaa edellämainituista ylijäävän osan ja sen lisäksi mm. sairaalamaksut ja osan silmälaseista ja tekohampaista ym. Koska mutuelle maksaa useamman kympin kuukaudessa, ei kaikilla ole siihen varaa, jolloin esim. äkillisesti sairaalaan joutuessa voivat kulut helposti nousta huomattaviksi. Pienituloisille ihmisille on olemassa ratkaisu nimeltä CMU complémentaire eli periaatteessa ilmainen (= Sécurité socialen maksama) mutuelle. Minulla on ollut tarkoitus hakea sitä jo pariin otteeseen, mutta yllätys yllätys, en ole saanut tehtyä mitään konkreettista asian eteen. Vasta Airellen kanssa keskusteltuani sain kimmokkeen ryhtyä tuumasta toimeen.

Torstaiaamuna asetuin heti kahdeksalta netin ääreen, etsin CMU-lomakkeen Sécun sivuilta, latasin sen koneelleni ja täytin, meilasin sen edelleen E:lle tulostettavaksi, etsin arkistoistani yli 20 sivua tarvittavia liitteitä (palkkapapereita, työkkärin maksutodistuksia, E:n kirjoittama asuintodistus, henkilöllisyystodistuksen ja sairausvakuutuskortin kopiot, veroilmoituksen kopio jne... eläköön byrokratia!), vein ne puoliltapäivin E:lle kopioitaviksi ja olin iltapäivään mennessä koonnut hakemukseni täysin valmiiksi. Kävinpä vielä aamupäivän aikana kyselemässä lisätietoja erään mutuellen konttorissa sekä toisella puolella kaupunkia opiskelijapalveluissa tiedustelemassa mahdollista opintotukea (johon minulla tuskin on oikeutta). 

Iltapäivällä ennätin vielä kampaajalle, jolle annoin ohjeeksi "tehkää mitä parhaaksi näette, saatte vapaat kädet" ennen kuin syvennyin lukemaan loppuun parhaillaan käsilaukussani kulkevaa romaania. Tuloksena olivat tällaiset kutrit:


En ole koskaan ollut yhtä vaaleahiuksinen! Kieltämättä väri on paremman näköinen kuin edelliset, auringossa ja loman aikana kloorivedessä virttyneet ja kellertäviksi muuttuneet raitani. E. piti väristä ja sanoi minun näyttävän yhä enemmän oikealta pohjoismaalaiselta. Hieman totuttelua tämä kieltämättä vaatii... mutta tehty mikä tehty. Saas nähdä, mitä päästäni Suomessa kahden viikon kuluttua sanotaan!

13 kommenttia:

Katarimaria kirjoitti...

Sopii sulle vaaleakin tukka! Kivan näköinen!

Airelle kirjoitti...

hyvä että sait aikaiseksi, näissä jutuissa yleensä menee eniten aikaa kaikkien papereiden kokoamiseen ja toimistoissa jonottamiseen.
hellemekkosi oli minusta tosi kiva, just sopiva tälle ilmalle. Ja tukka on todella skandinaavinen, mutta ihan sopiva sinulle. ilmeisesti perjantai oli muotipäivä mennä kampaajalle. mulla tuli taas tummempi väri kuin tähän asti. ja lyhenikin vähän, niinhän se aina, kun menee kampaajalle.
harmi tosiaan, ettei edes pyydetty yhteiskuvaa siltä kielen ihmettelijältä kahvilassa!

Fifin maman kirjoitti...

Vaalea karva varmaan vaihteeksi kiva, kyllähän siihen tottuu. Oli sulla päiväkerhon 2-vuotiskuvassa vaalea tukka, kai sen muistat vielä?

Hellemekko on todella "antava", no, en sano mitään, kun en ymmärrä mekoista enkä hameista yhtikäs.

Hienoa, että sait toimitettua asioita. Jaksan ihmetellä tuota valtavaa byrokratian ja paperien runsautta, eikö ranskalaiset huku papereihinsa. Veljesi vaihtoi auton ja tarvitsi välirahaa, lainan sai netitse tuosta vaan. Että näin täällä peräkylillä kaikki on helppoa.

Tanja kirjoitti...

Heips!
Kiva blogi sinulla ja ihanat mopsukat <3
Meilläkin tuhisee kaksi moppelia, poika 6v ja tyttö 4v.
Niin rakkaita pieniä hömelöitä.
Lisäsin itseni lukijaksi.

t. Tanja

Stazzy kirjoitti...

Väy. Hyvä juttu että sait aikaiseksi! Mä en koskaan saanut, nytkään ei varmaan olisi mutuellea, jos ei olisi pakollinen duunin kautta. Meneepähän L:kin vakuutettuna saman tien.

Opintotuesta voin "lohduttaa" sen verran, että sinun pitäisi pystyä todistamaan että sinä (tai vanhempasi) olet työskennellyt ( =maksanut veroja) Ranskassa vähintään kolmen vuoden ajan. Selvitin asiaa aikanaan pitkällisesti kun elin vuoden opintotuettomana.

...niin ja pitää olla alle 28-vuotias opintojen alkamisvuoden lokakuun alussa. Vai olikohan se alle 26. Bref.

Anonyymi kirjoitti...

Nätti tukka ja tosi ihana laukku!

"Antava" on niin suhteellista, nyt tulee nikoteltua ranskisvaatteiden kaula-aukkoja, mutta maassa maan tavalla:)

Laura

Fifi kirjoitti...

Katarimaria,
Kiitos! :) Aika nopeasti lopulta totuin blondiuteeni.

Airelle,
Harmittaa edelleen vietävästi se yhteiskuva... ce sera pour la prochaine fois !

Maman,
Täällä ei saa suunnilleen edes lehtitilausta tehtyä ilman kolmeakymmentä paperia. Onneksi E. ottaa mulle ilmaiset kopiot byroossa, muuten kannattaisi varmaan harkita kopiokoneen hankkimista kotiin.

Tanja,
Kiitos ja tervetuloa lukijaksi! :) Mopseista on tulossa piakkoin tuoreita kuvia, kun lähden kahdeksi viikoksi kotiin lomalle. Mukava kuulla, että sinäkin olet mopojen ystävä!

Stazzy,
Minä ajattelin pitkään tulevani toimeen ilman mutuellea, mutta kun koskaan ei tiedä, mitä voi tapahtua. Toivottavasti suovat minulle CMU:n. Opintotuesta en edes haaveile, sitä paitsi olen ehdottomasti yli-ikäinen... CROUSin sivuilla kyllä mainittiin jostain ulkomaalaisten erityistuesta, mutta ehkä mua ei enää tässä vaiheessa lasketa ulkomaalaiseksi. Tant pis.

Laura,
Kiitos! Laukku on yksi lemppareistani ja ainakin sinne mahtuu vaikka mitä. Mekko soveltuu kyllä Aixiin, mutta Turussa en ehkä kulkisi se päällä... enfin, saatan kokeilla, jos säät pysyvät lämpiminä vielä pari viikkoa.

Stazzy kirjoitti...

Muuten, jos en ihan ole erhehtynyt, CMU:n voit saada vain opintojen alkuun saakka. Opiskelijastatuksinen ihminen on pakotettu maksamaan itselleen opiskelijan sosiaaliturvan (siis perusosan + halutessaan täydennyksen). Eli siis nykyinen carte vitalesi EI ole voimassa enää opintojen alun jälkeen. Homman voi kiertää kuulumalla Suomen sosiaaliturvaan, mutta jos olet jo hivuttautunut siltä pois, takaisin pääseminen saattaa olla hankalaa.

Opiskelija-mutuellit tarjoavat yleensä paketteja. LMDE selittää sivuillaan : http://www.lmde.com/index.php?id=1031 (Kohta: Foreign Student Cover / Couverture Etudiant Etranger)

Halvemmaksi toki tulisi kysellä KELAlta saisitko sairausvakuutuksen sitten kun pystyt todistamaan olevasi opiskelija. Tuo "Couverture Etudiant Etranger" nimittäin maksaa 560 euroa vuodessa.

Tällä sivulla sanotaan, että yli 29-vuotiaiden opiskelijoiden tulee käydä CPAM:lla kysymässä mikä olisi oma tilanne.

Stazzy kirjoitti...

Tarkennuksena vielä:
yli 28-vuotias tulevalle opintovuodelle = syntynyt ennen 1. 10. 1982.

Fifi kirjoitti...

Stazzy,
Olettaisin, että CMU complémentaire olisi voimassa opintojenkin aikana, koska kerran olen yli-ikäinen (= 29 v.) opiskelijasos.turvaan. CPAM:n ihminen kysyi, mitä parhaillaan teen, ja sanoin olevani tällä hetkellä vielä työtön mutta syyskuussa opiskelija = ei reaktiota. Toivon, että täti olisi tarvittaessa siinä vaiheessa sanonut, ettei tämä näin käy.

LMDE:n tarjontaa katselin itsekin, mutta tosiaan 560 e vuodessa on ehdottomasti liikaa, jos mun täytyy kerran olla koko opiskeluvuosi ilman tuloja. Kaikissa paikoissa sanotaan vaan, että koskee alle 28-vuotiaita - ilmeisesti sitä vanhempien ei kuulu enää opiskella?! Ihmeen vaikeaa tämäkin... Odottelen nyt ainakin ensin, että saan CMU-päätökseni, ja käyn sitten vielä varmistamassa, että se kelpaa opintojen aikanakin. Jos ei, niin kehotan kertomaan, mitä muita vaihtoehtoja mulla on.

Stazzy kirjoitti...

Lueskelin Amelin sivuja. CMU complémentaire jää kai voimaan, mutta ilmeisesti sinun pitää erikseen anoa työpohjaisen sairausvakuutuksen (sen perusosan) voimassa pitämistä opiskeluvuoden ajan.

Jos se ei syystä tai toisesta onnistu, pitää hakea CMU de base.

Tai sitten hakea liittämistä E:n sairausvakuutukseen: Si votre conjoint, ou concubin ou partenaire PACS, est lui-même assuré social (non étudiant) : vous êtes, en tant qu'ayant droit, dispensé de l'affiliation et du paiement de la cotisation à la Sécurité sociale étudiante. A ce titre, vous bénéficiez également du remboursement de vos soins.

Saamarin viidakko.

Fifi kirjoitti...

Stazzy,
Juuri näissä tilanteissa sitä välillä miettii, mitä hittoa mä oikein tässä maassa teen... Voihan ketun koivet. Olisin jättänyt opiskelematta, jos olisin tiennyt sen näin hankalaksi jo ennen luentojen alkua! enkä ole vielä täyttänyt yo:n ilmoittautumispapereitakaan, ties mitä siitäkään tulee.

Lueskelin itsekin Amelin sivuja, mutta sielläkin ainoa yli 28-vuotiaille opiskelijoille tarkoitettu tilanne on se, että ihminen on alkanut opiskella jo aiemmin ja opinnot jatkuvat mainitussa iässä. Missään ei sanota, miten toimitaan silloin, kun opinnot aloitetaan ikivanhana! Toivon todella, että ne pitävät mun perus-sécun voimassa taikka sitten suovat CMU de basen nikottelematta.

Sanoitkos muuten, että oma siippasi kuuluu sun mutuelleen? Joudutko maksamaan kahdesta ihmisestä enemmän kuin yhdestä vai meneekö puolisko samaan hintaan?

Stazzy kirjoitti...

Mä en oikeesti tiedä kuinka paljon enemmän mä maksan kun L. on kans mun mutuellessa. Jotain, mutta se on paljon halvempaa ku jos se maksais erikseen itselleen. Tyyliin kymppi kuussa.